nutuktan...
bu derneklerin kuruluş amaçları ve siyasî hedefleri hakkında kısaca bilgi vermek uygun olur görüşündeyim.
trakya paşaeli cemiyetinin ileri gelenlerinden bazıları ile daha istanbulda iken görüşmüştüm. bunlar, osmanlı devletinin çökeceğini çok kuvvetli bir ihtimal olarak görüyorlardı. osmanlı vatanının parçalanma tehlikesi karşısında, trakyayı, mümkün olursa, buna batı trakyayı da ekleyerek ve bir bütün olarak islâm ve türk topluluğu halinde kurtarmayı düşünüyorlardı. fakat bu amacı gerçekleştirmek üzere ogün için akıllarına gelen tek çare, ingilterenin, bu mümkün olmazsa, fransanın yardımını sağlamaktı. bu maksatla bazı yabancı devlet adamları ile temas kurma ve görüşme imkânları da aramışlardı. amaçlarının bir trakya cumhuriyeti kurmak olduğu anlaşılıyordu.
vilâyât-ı şarkiye müdafaa-i hukuk-ı milliye cemiyetinin kuruluş amacı da (tüzüklerinin 2. maddesi), doğu illerinde oturan bütün halkın dinî ve siyasî haklarının serbestçe kullanılmasını sağlayacak meşru yollara başvurmak, bu illerdeki müslüman halkın tarihî ve millî haklarını gerektiğinde medeniyet dünyası karşısında savunmak, doğu illerinde yapılan zulüm ve cinayetlerin sebepleri ile bunları işleyenler ve sebep olanlar hakkında tarafsız soruşturma yapılarak suçluların süratle cezalandırılmalarını istemek. yerli halk ile azınlıklar arasındaki anlaşmazlığın giderilmesine ve eskiden olduğu gibi iyi ilişkilerin sağlamlaştırılmasına gayret etmek, savaş durumunun doğu illerinde yarattığı yıkım ve yoksulluğa, hükûmet nezdinde teşebbüslerde bulunarak elden geldiğince çare aramaktan ibaretti.
istanbuldaki yönetim merkezinden verilmiş olan bu direktife uygun olarak, erzurum şubesi, doğu illerinde türkün haklarını korumakla birlikte, ermeni göçü sırasında görülen kötü davranışlarla halkın hiçbir ilgisi bulunmadığını, ermeni mallarının rus istilâsına kadar korunduğunu, buna karşılık müslümanlara pek gaddarca davranıldığını; hattâ verilen emre aykırı olarak, göçten alıkonan bazı ermenilerin koruyucularına karşı yaptıkları kötülükleri, güvenilir belgelerde medeniyet dünyasına duyurmaya ve doğu illerine dikilmiş olan hırs yüklü bakışları hükümsüz bırakacak çalışmalar yapmaya karar veriyor (erzurum şubesinin basılı bildirisi).
vilâyât-ı şarkiye müdafaa-i hukuk-ı milliye cemiyetinin erzurum şubesini ilk olarak kuran kimseler, doğu illerinde yapılan propagandalar ile bunların hedeflerini, türklük, kürtlük-ermenilik meselelerini bilim, teknik ve tarih açılarından inceleyip araştırdıktan sonra, ilerideki çalışmalarını şu üç noktada topluyorlar (erzurum şubesinin basılı raporu):
1.kesinlikle göç etmemek,
2.derhal ilmî, iktisadî ve dinî bakımlardan teşkilâtlanmak,
3.saldırıya uğrayacak doğu illerinin her köşesini savunmada birleşmek.
vilâyât-ı şarkiye müdafaa-i hukuk-ı milliye cemiyetinin istanbuldaki yönetim merkezinin, medenî ve ilmî yollara başvurarak maksada ulaşabileceği konusunda fazla iyimser olduğu anlaşılıyor. gerçekten de bu yolda çalışmalar yapmaktan geri durmuyor. doğu illerindeki müslüman unsurların haklarını savunmak üzere le pays adında fransızca bir gazete yayınlıyor. hâdisât gazetesinin çıkarma hakkını alıyor. bir yandan da istanbuldaki itilâf devletleri temsilcilerine ve itilâf devletleri başbakanlarına muhtıra veriyor. avrupaya bir heyet gönderme teşebbüsünde bulunuyor (belge: 7).
bu açıklamalardan kolaylıkla anlaşılacağını sanırım ki, vilâyât-ı şarkiye müdafaa-i hukuk-ı milliye cemiyetinin kuruluşuna yol açan asıl sebep ve düşünce, doğu illerinin ermenistana verilmesi ihtimali oluyor. bu ihtimalin gerçekleşmesinin de doğu illeri nüfusunda ermenilerin çoğunlukta gösterilmesine ve tarihî haklar bakımından onlara öncelik tanınmasına çalışanların, ilmî ve tarihî belgelerle dünya kamuoyunu aldatmayı başarmalarına ve bir de müslüman halkın ermenileri topluca öldüren barbarlar olduğu iftirasının bir gerçekmiş gibi kabulüne bağlı olduğu düşüncesi ağır basıyor. işte bundan dolayıdır ki, dernek, aynı gerekçeye dayanarak ve aynı yollardan yürüyerek tarihî ve millî hakları savunmaya çalışıyor.
karadeniz sahilindeki bölgelerde de bir rum pontus hükûmeti kurulacağı korkusu vardı. müslüman halkı rumların boyunduruğu altında bırakmayıp onların yaşama ve var olma haklarını koruma gayesiyle, bazı kimseler trabzonda da ayrıca bir dernek kurmuşlardı.
merkezi istanbulda olan trabzon ve havalisi adem-i merkeziyet cemiyetinin amacı ve siyasî hedefi adından anlaşılmaktadır. her halde merkezden ayrılmak gayesini güdüyor.
devamı için:
(bkz: memleket içinde milli varlığa düşman kuruluşlar)
milli kuruluşlar siyasi amaç ve hedefleri
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?