bir ihtiyaci karsilayan bir mal nicelikce ne kadar cogalirsa o mala karsi olan istegin o oranda azalacagi ilkesi. gossen’e gore istek sonsuza kadar artmaz, giderildikce azalma egilimi gosterir. karni ac bir insanin yedigi ilk ekmek lokmasi ile son ekmek lokmasindan ayni tadi alamamasi seklinde orneklendirilebilir.
(bkz: arap yagi bol bulunca gotune surermis)
azalan marjinal yarar ilkesi
mesela bir baklava yersin tadi guzeldir.ikinciyi yersin ama ilki kadar guzel degildir.3te artik yavastan icini bayar.kutuyu bitirmeye kalkarsanda sekerin yukselir hastanelik olursun.yane baklava artik yarar degil zarara seep olmus olur.(bkz: emel yurt ornegi)
(bkz: iktisat)
ne kadar ekmek o kadar köfte olmadığını ifade eder. (bir üretim faktörünün üretime katkısının giderek azaldığını ifade eder) bir fabrikamız olsun. 1 işçiyle çalışırken ayda 100 birim ürün elde ediyor olalım. biz işçi sayımızı aynı fabrika ve bütün diğer koşullar aynı kalmak üzere 10 bine çıkardığımızda (evet on bin) verimliliğin azaldığını görürüz. (fabrikanın çevresinde sigara içen, tavla oynayan işçiler hayal edin) daha kısa nasıl anlatabilirim? yada daha uzun anlatsam okunurmu diye düşünmüyor değilim. sanırım tadında oldu. bitsin artık.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?