bu yıl kırküçüncüsü düzenlenecek olan ve ilk yıllarından bu yana gelişmiş,gelişmekte olan film festivalidir.
aşağıda,http://www.altinportakal.org.tr sitesinden alıntı olarak festivalin tarihçesi vardır.
antalya’dan avrasya’ya altin portakal film festivali
1950’li yıların ortalarında tarihi aspendos tiyatrosu’nda düzenlenmeye başlayan konserler ve tiyatrolar antalya altın portakal film festivali’nin temel taşını oluşturur. halkın yoğun ilgi gösterdiği ve her yıl yaz aylarında yapılan gösteriler gelenekselleşir ve 60’lı yılların başına kadar bir şenlik havasında süregelir. bu şenliğin gönüllü organizatörü sanata düşkünlüğü ile tanınan dr. avni tolunay’dır. şenlik, uzun yıllar “belediye tabibi” olarak görev yapan merhum tolunay’ın 1963 yılında belediye başkanı olmasıyla, sinemayı da bünyesinde alarak “antalya altın portakal film festivali”ne dönüşür. dr. avni tolunay önce antalya için bir amblem arayışı içinde olur ve yörenin simgesi olan portakalı, deniz, tarihsel öğeler ve venüs heykeliyle bütünleştirir. portakal sadece amblemin içine girmekle kalmaz, film festivalinin de ismi olur.
ilk festival ve büyük ilgi
1964 yılında güç koşullarla gerçekleştirilen ilk festivale ilgi gerçekten çok büyük olmuştur. antalya belediye başkanı dr. avni tolunay, ilk yılda halkın ilgisinden aldığı güçle, festivalin gelenekselleşeceğini ve bir bayrak yarışı gibi bu organizasyonun sonsuza kadar süreceğini ilan eder. festivalin özdeki misyonunu ise “türk sinema sektörünü maddi manevi desteklemek, türk film yapımcısını nitelikli yapıtlar üretmeye teşvik ederek; türk sineması’nın uluslararası platforma açılmasına zemin hazırlamak” olarak belirler. bu ilke ile doğan antalya altın portakal film festivali kapsamında gerçekleşen altın portakal ulusal uzun metraj film yarışması, kısa sürede gösterdiği performans, sinema dünyasında yarattığı heyecan ile türkiye’nin oscar’ı ünvanını alır. 1964 –1973 yılları arasında bu çizgide devam eden altın portakal film festivali 1973 yılında belediye başkanlığına seçilen selahattin tonguç tarafından da devam ettirilir. 1978 yılında plastik sanatları da bünyesine alan festival, bu dalda uluslararası olarak gerçekleştirilir.
kurumsal bir yapıya doğru
1985 yılına kadar antalya belediyesi önderliğinde gerçekleşen festival o yıl, dönemin belediye başkanı yener ulusoy öncülüğünde kurulan antalya kültür sanat turizm vakfı (aksav) tarafından organize edilmeye başlar. 1985 yılında festival’e akdeniz akdeniz adlı uluslararası müzik yarışmasını da ekleyerek yeni bir boyut katan yener ulusoy, akdeniz ülkelerini kapsayan bu yarışmayı 1985 – 1988 yılları arasında altın portakal film festivali ile birlikte gerçekleştirir. 1989 – 1994 yılları arasında belediye meclis üyeleri, turizm kuruluşları ve antalya ticaret odası temsilcilerinden oluşan festival yürütme kurulu adlı platform tarafından organize edilen festival, 1995 yılında antalya büyükşehir belediyesi önderliğinde kurulan altın portakal kültür ve sanat vakfı ile kurumsal bir yapıya kavuşur. vakıf eylül 2002’den beri antalya kültür sanat vakfı adıyla hizmet vermektedir.
yeni yönetim yeni rota
29 mayıs 2004 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul’da, aksav yönetim kurulu’na menderes türel (başkan) erdal öner (başkan vekili), erol işbilir, güngör pekşen, hasan akıncıoğlu, ünal uzun, osman ayık ve cengiz haydar barut seçildi.
bu seçimden sonra rotasını “avrasya” olarak belirleyen ve hedefini “bir dünya festivali” şeklinde tanımlayan altın portakal, 2004’ü “uluslararası platforma geçiş yılı” olarak ilan etmişti.
yeni bakış açısını yeşilçam’ın endüstrileşmesi, türk sinemasının dünyaya tanıtımı, antalya ve türkiye ekonomisine kültürel katma değer yaratılması olarak belirleyen altın portakal bundan sonra, avrasya coğrafyasının ve bu coğrafya üzerindeki sinema dillerinin kendini ifade ettiği bir zemin haline gelecek.
bu zeminin oluşturulmasında türk sinemasına da büyük görevler düştüğü gibi, festival süresince gerçekleştirilecek avrasya uluslararası film fuarı da, avrasya uluslararası film festivali’nin ticari altyapısını oluşturarak bu zemine katkıda bulunacak.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?