elde edilen yüne “ankara tavşanı yünü” veya kısaca “angora yünü” adı verilir. bu üründen yapılmış giysiler kesinlikle vücutta alerjik reaksiyon oluşturmaz ve kılların iç kısmı medullalı olduğu için bu giysiler vücudun hava almasını engellemez. bu özelliği nedeniyle angora, koyun yününden 7 - 8 kat daha fazla ısı vermesine karşın, vücutta terlemeye sebep olmaz. angora giysiler özellikle çocuk giysisi olarak kullanılmaktadır. çünkü çocuk giysileri ağır olmamalı, yüksek ısı vermeli, terletmemeli ve alerjik reaksiyon oluşturmamalıdır. bütün bu özellikleri sadece angora giysilerde bulmak mümkündür. bunun dışında angora giysileri (şapka, kumaş, kazak, battaniye, atkı, şal, eldiven, saç bantı, iç çamaşırı), yetişkin insanlar tarafından da her zaman tercih edilen pahalı giysilerdir. angora yünü, kuvvetli elektromanyetik özelliğinden dolayı özellikle romatizmal hastalıklarda, siyatik ve eklem ağrıları şikayetlerinde, dolaşım bozukluğu olanlarda, böbrek rahatsızlıklarında fizik tedavisi amacıyla giyilen termal iç giysilerin yapımında kullanılır ve tedavideki başarı etkisi yüksek olan tek üründür. ayrıca, angora, yüksek keçeleşme kabiliyeti nedeniyle fötr şapka, ayakkabı ve ayakkabı içinde kullanılan keçe yapımında da başarıyla kullanılmaktadır.
oldukça hafif oluşu ve yüksek ısı tutma kapasitesi nedeniyle gerek saf olarak, gerekse diğer liflerle (özellikle ince koyun yünüyle) karşılaştırılarak iç ve dış giysilerin (kumaş, şapka, kazak, bataniye v.s.) üretiminde kullanılır. ayrıca, ses dalgalarını çok iyi geçirdiği için havacılık alanında aranan bir üründür.
tavşan yünü lifleri, düzgün ve ipeksi bir yapıya sahiptir. genellikle %10-20 oranında kuzu yünü ve/veya sentetik liflere karıştırılarak çeşitli giysilerin yapımında kullanılır. boyanmamış saf ankara yünü kuvvetli elektromanyetik etkisi dolayısıyla romatizma, artrit gibi hastalıklara karşı terapik giysilerin üretiminde de kullanılmaktadır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?