yuzolcumu yaklasik fransa kadar olan afganistani hindikus ve pamir siradagi zincirleri kuzey ve guney olmak uzere iki bolume ayirir. 1979 sovyet isgali oncesi yaklasik 15 milyon nufusu bulunan afganistanda halkin cogunlugu sunni olmak uzere tamami muslumandir.
baskent kabil ulkenin en buyuk kentidir; diger onemli kentler batida herat, guneyde kandahar ve kuzeyde mezar-i seriftir. yerel ve ulusal duzeyde butunlesmenin zayif oldugu afganistanda cografi engellerin yaninda toplumsal hayatin da buyuk sorunlari vardir. okuma yazma orani yuzde 10 civarinda olan afganistan fert basina dusen gelir bakimindan da dunyanin en yoksul ulkeleri arasindadir.
asyada yollarin kesisme noktasinda bulunan afganistan, bu stratejik konumu nedeniyle tarih boyunca cesitli kavimlerin istilasina ugramistir. sinirlari icinde yasayan halklar, degisik tarihlerde farkli devletlere tabi olmuslardir. afganistanda hindikus daglarinin guneyinde bulunan alan pestunlarin anavatanidir. yuzde 40 oran ile ozbekler afganistanda yasayan en kalabalik etnik grubu olustururlar.
kaynak wikipedia.org
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?