peki bu ceza nedir, çıkarsa ne olur? işte cevapları:
yasa neden değişti?
fransa ulusal meclisi’nin anayasa komisyonu’nda bir yıldır görüşülen tasarı ilk önce “irkçılıkla mücadele ve ermeni soykırımını inkâr edenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasa tasarısı” başlığını taşıyordu. ancak komisyon türkiye’den gelecek tepkilerle adını “yasayla kabul edilen soykırımların inkârının cezalandırılmasına ilişkin yasa” olarak değiştirilerek yahudi soykırımını inkârına ilişkin suçları da kapsar hale getirildi.
yasa ne getiriyor?
iktidar vekili valerie boyer’in sunduğu ve hükümetin de desteklediği yasa tasarısı, ‘fransa’da varlığı yasayla kabul edilen ermeni soykırımını inkâr edenlere en fazla 1 yıla kadar hapis ve 45 bin euro’ya kadar para cezası verilmesini’ öngörüyor. 2001’de 1915 olayları ermeni soykırımı diye tanınmıştı.
kimler dava açabilecek?
soykırımı inkâr konusunda kamu davası açılamayacak. ancak suçtan zarar gördüğünü ileri süren kişiler ya da dernekler dava açma yetkisine sahip olacak.
kimler yargılanabilecek?
yasaya göre, ikinci bir kişiyle konuyu tartışan her hangi bir türk’ten, bunu bir panelde anlatan bir uzmana, konuyu araştıran bilim adamı ve tarihçilerden siyasetçilere ve bunu basın yoluyla yayan gazetecilere kadar, “ermeni soykırımının olmadığını, hatta olması konusunda şüpheleri olduğunu” açıklayan herkes yargılanabilecek. ancak yasanın nasıl uygulanacağı, yasa çıktıktan sonra ilgili bakanlık tarafından yayınlanacak yönetmelik ve genelgeler ile netlik kazanacak.
basına da ceza var mı?
yasayla, 1881 tarihli basın yasası’na da atıfta bulunularak, inkârın basın yayın yoluyla yayınlanması da yasaklanıyor. bu durumda medyada yer alabilecek “sözde soykırım” ifadesi fransa’da suç teşkil edecek. yayın kuruluşu da kanun karşısında sorumlu tutulacak. ancak yargılama usulleri ve cezalar çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenecek.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?