machu picchu

angelus
bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir inka antik şehridir.

and dağları ’nın bir dağının zirvesinde, 2.360 m yükseklikte, urubamba vadisi üzerinde kurulmuş olup. peru’nun cusco şehrine 88 km mesafededir. şehir, inka’lı bir hükümran olan pachacutec yupanqui tarafında 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. ispanyol istilacılar 1532 yılında buraları feth ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir.machu picchu 200 den fazla, merdiven sistemiyle birbirne bağlı olan taş yapıdan oluşur.şehrin 3000 basamağı bugün hala gayet iyi durumdadır.

kuruluş amacı ve anlamı bugüne kadar gelmiş olan tartışma konusudur. günümüze gelmeyi başarmış bilimsel kanıt içerikli çok fazla ipucu bulunmamasından, sadece tahminler yapılabilmektedir. bu yüzden o zamanlardaki adı bilinemeyen şehir, ismini bugün yakınlarda olan bir dağ zirvesinden almıştır. şehrin tarım alanı olarak kullanılan teraslardan oluşan bölümleri, eski zirve (quechua dilinde: machu picchu) denen dağın eteklerindedir. şehrin sonunda ise genç zirve (quechua dilinde: huayna picchu ) yükselir.

angelus
şehirde içinde 100 den fazla insan iskeletinin bulunduğu 50 adetin üzerinde mezar keşfedilmiştir (ilk başlarda bunların %80i kadın olduğu sanılmış, ama sonraki incelemelerde eşit dağılım olduğu tespit edilmiş). bu keşfe istinaden şehrin, inkalar’ın yetiştirme ve disiplin yeri olduğu teorisi geliştirilmiş. ancak zamanımızda bu teori geçerliliğini yitirmiş durumdadır. daha çok bugün kabul gören teori, şehrin 700 den fazla inka asil ve din adamına ev sahipliği yapmış olduğudur.

kalıntılar 24. temmuz 1911 tarihinde hiram bingham ldaresindeki yale üniversitesi’nin yaptığı bir bilimsel gezi sırasında tesadüfen bulunmuştur. bingham aslında keşfi sırasında, 1536 yılında ispanyol istilacı pizarro’dan kaçan inkalar’ın saklandığı gizemli inka şehri vilcabamba’yı aramaktaydı. bingham machu picchu’yu bulduğunda vilcabamba’yı bulduğunu sandı.bugün vilcabamba’nın 70 km daha ileride, ormanların içinde olduğu biliniyor.

1912 ve 1913 yıllarında bingham şehri ortaya çıkarmaya başladı.1915’de machu picchu araştırmalarıyla ile ilgili bir kitap yayınladı. national geographic society’nin nisan 1913 sayısını machu picchu şehrine ithaf etmesiyle meşhur oldu.

şehrin aslında 2 yıl öncesinden keşfedildiği, ama şehrin altınlarının abd’ye götürülmesi için bingham’ın zaman kazanmak istediği iddia edilmektedir. diğer bir yerlilerin iddiası ise, köylülerin çoktan 1901 yılında şehri keşfetmiş olduğu ve bingham’ın keşfinin tesadüf olmadığıdır.

1983 yılında unesco machu picchu’yu dünya mirası olarak ilan etmiştir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol