kimya mühendisliği

freyja
kimya, fizik, matematik dersleri çok iyi bilinmezse başarılı olunması zor bir bölüm.insanın anasını ağlatan bölüm özellikle de iyte’de.ayrıca tehlikeli bir bölüm çünkü iyi bir kimya mühendisinin üretemeyeceği sey yoktur.
steroid
benim bölümümün bir üst versiyonu.
biz okulda serbestçe hatta hocanın elinden içki içerdik, bu adamlarda kendi ex lerini yapabiliyorlar.
elenktrinkalamadimsenden
bu bolumde okuyan arkadaslarimin sonradan altinci parmaklari olusmaya baslayip,mutasyon gecirmeye basladilar.ama ayip mi kardesim,ekmek parasi.
okumak insanin kendine yakisani giymesidir.
spooky
malzemelerin fiziksel ve kimyasal olarak donusturulmesine yonelik islemlerin gelistirilmesini ve bu islemlerin gerceklestirilecegi tesislerin tasarimini ve isletilmesini konu edinen muhendislik dalidir.

kimya muhendisligi binlerce yil once alkollu ickilerin mayalandigi, damitildigi ve tuzlu sulann buharlastirildigi islemlerle basladi. ama cagdas kimya muhendisligi 19. yuzyilin ikinci yansinda kimyasal maddelerin buyuk olcekte uretilmeye baslamasiyla ortaya cikti ve surekli uretim yapan buyuk fabrikalarin tasarimlanmasi ve isletilmesine yonelik bagimsiz bir disiplin olarak gelisti.

19. yuzyil ortalarinda kimyasal maddeler, kucuk imalathanelerde basit islemlerle uretilirdi. bu maddelere duyulan gereksinimin artmasi, islemlerde aciga cikan zararli atiklarin cevreyi kirletmesi ve farkli uretim teknikleri arasindaki rekabet yatirimcijari daha verimli islemler aramaya yoneltti. ote yandan genis olcekli uretime yonelik olarak kucuk isletmelerin kaynaklarini birlestirmesiyle de imalathanelerden bilime dayali sanayiye gecildi.

bu buyumeyle birlikte uretim sureclerini bilen ve sanayi kimyacisi ya da kimya teknolojisi uzmani denen kimyacilara gereksinim dogdu ve 1900’lere gelindiginde kimya muhendisi tanimi yayginlasmaya basladi. 1910’lardan sonra buyuk olcude gelismeye baslayan kimya sanayisi, bugun oldugu gibi iki farkli yol izledi. bunlardan biri, hammaddesi komure dayali sanayiler olmak uzere bati avrupa’daki kimya sanayilerinin izledigi yol, oteki ise baslangici kuzey amerika’daki petrol aritma sanayisine dayali kimya sanayilerinin gelistigi yoldur. avrupa’da kimya sanayisi bakir, pirinc ve kursun tepkime kaplarinin yapilmasiyla gelismeye basladi ve i. dunya savasi sirasinda oteki sanayi dallari ile birlikte hizla yayginlasti. o donemde basta birinci dunya savasi
almanya olmak uzere pek cok ulke kimyasal maddeleri disaridan saglayamadigindan kendi
kimya sanayilerini kurmak zorunda kaldilar.

kimya, element ya da bilesik haldeki maddelerin yapisini, bilesimini ve ozelliklerini, ugradiklari donusumleri, bu donusumler sirasinda aciga cikardiklari ya da sogurduklari enerjiyi inceleyen bilim dali. dogal halde bulunan ya da yapay olarak (biresim yoluyla) uretilen her madde, element olarak tanimlanan bir ya da daha cok atom turu icerir. kendileri de daha kucuk temel parcaciklardan olusmakla birlikte, kimyasal maddelerin temel yapi birimleri atomlardir. bu nedenle kimya, temel parcaciklarin degil, atomlarin ozelliklerini, birlesme yasalarini ve belirli amaclar icin bu ozelliklerden nasil yararlanilabilecegini inceler.

avrupa’da sanayinin bu denli yayginlastigi bir donemde kuzey amerika’da da motorlu tasitlar icin petrol kokenli urunlere duyulan gereksinim artiyordu. bu hizli talep artisi tumuyle yeni teknolojilerin ve fabrikalarin kurulmasina yol acti. bu yeni teknolojiler o gunlerde petrol aritma sanayisi bulunmayan avrupa’nin ilgisini pek fazla cekmedi. kimya sanayisinin iki dunya savasi arasinda yavas bir buyume gostermesine karsilik, ii. dunya savasi sirasinda kuzey amerika kokenli teknoloji hizla gelisti ve kuzey amerika’da hammaddesi petrole dayali yapay kaucuk, yapay elyaf ve plastik gibi maddelerin uretildigi buyuk bir ikincil kimya sanayisi dogdu. bu donemde sanayisi komure bagli olan avrupa’da yalnizca inorganik ve genel amacli kimyasal maddeler uretiliyor ve tumuyle farkli kimya muhendisligi teknikleri uygulaniyordu. ama avrasya olarak bilinen eski dunya kitasinin batisindaki buyuk yarimada olan avrupa, sami dillerde erep (yahut irib) gunesin battigi taraf anlamina gelir. fenikelilerden yunanlilara gecen bu ad, yunanca’da europa olmus ve ege denizi’ne gore batida bulunan ulkelere bu ad verilmistir. 1950’lerden sonra bu iki farkli yol birlesti.

butun muhendislik dallarinda oldugu gibi kimya muhendisligi de arastirma ve gelistirme, tasarim, tesisin kurulmasi, isletme, satis ve yonetim olmak uzere alti ana etkinlik alanina ayrilir. bu etkinliklerin birkaci cogunlukla birbirinin icine girer. baslangicta kimya muhendisleri genellikle kimyaci ya da makine muhendisi olarak egitilirdi ve meslegin obur kavramlarim isteki deneyimlerle kazanirlardi; gercek anlamda kimya muhendisligi egitimi 1940’lardan sonra basladi.

bir kimya muhendisi bu alanda kullanilan kimya, fizik ve matematik gibi uc ana konuda iyi yetismis olmali, ayrica sanayi iktisadini bilmeli ve dunyadaki hammadde kaynaklari, urunlerin dunya piyasasindaki yeri gibi konularda bilgi sahibi olmalidir. ayrica kimya muhendisleri yalnizca bir kimyasal tepkimenin gelisimiyle degil, ama ayni zamanda sicakligin ve basincin kimyasal dengeye, katalizorlerin tepkime hizina etkileri gibi konularla da ilgilenirler. kutle aktanmi, isi aktanmi, momentum aktanmi gibi temel yasalara bagli olan karisma, buharlasma, damitma, kristallesme, ozutleme, suzme, kurutma gibi islemler de kimya muhendisliginin kapsamindadir. bir kimya tesisindeki birim islemlerin sayica az olmakla birlikte son derece karmasik olmasi, islem kosullarinin degiskenliginden kaynaklanir. bir entegre kimya tesisinin temel birim islemlere gore bolunmesi ve uretimde yer alan kimyasal tepkimelerin polimerlesme, esterlesme, nitratlama gibi birim sureclere ayrilmasi, kimya muhendisligi calismalarini rasyonellestirmistir. sayisal bilgisayarlarin gelismesi de cok zaman alan tasarim hesaplarinin hizla yapilmasini olanakli kildigindan, sanayi surecindeki optimum kosullar en dogru bicimde belirlenmekte, enerji kaynagi, tesis yerlesimi ve cevre etkenleri gibi parametrelerin degisimleri dogru olarak tahmin edilerek en uygun kombinasyon secilebilmektedir.

kaynak:http://www.turkcebilgi.com

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol