ekşi sözlük

nihilist
simdi efem bu konuda yazılacak pek cok sey var, basından baslamak gerekirse 2. nesil olarak basladıgım eksi sozluk maceram en son 4. nesil yazar iken bitti; atıldım yani. yazının bundan sonrası bazen elestirilsel nitelikte olucak o yuzden ha bu da atılmıs o yuzden bıdı bıdı ediyor diyenlerden olucaksanız hic baslamayın okumaya.

1999 senesinde ssg tarafından kurulmus bir site eksi sozluk, aslında en cok ovundukleri sey yani orjinallik tamamen aldatmaca. zira online sozluk olusumlarının yurt dısı menseyli yuzlerce ornegi bulunmaktadır, eksi sozlugun su haliyle sahip olabilcegi sıfatlar; turkiyenin ilk ve en buyuk online sozlugu olmalarıdır.

ssg bilindigi uzere eskisehir’de oturuyordu 1999 senesinde, kuzenim ile arkadastılar ve bu yuzden haberim oldu siteden. 2000 senesinde ilk kez kayıt oldugumda pek sevmemistim, yazıcak sey yoktu, bu yuzden yazar nickim silindi.

daha sonra 4. nesil alımları ile birlikte geri dondum. o zamanlar cok seviyordum eksi sozlugu, bana demokrasiyi hatırlatıyordu zira. o zamanlar unluler meshur olmak icin eksi sozluk lafını televizyonlarda sarfetmez, sozluk yazarlarıda bu yapmacık konusmalardan haz alıp oheyh sahaneyiz biz demezdi.

3 sene kadar once sozluk ilk kez finansal olarak buyumeye basladı, sitenin sag tarafına bannerlar kondu, bu bannerlar ilk kondugunda sadece bir taneydi aradan bir kac ay gectikten sonra bu bannerlar 2 tane oldu, artık eksi sozlugun yarısı reklamdı, ve bu reklamı sitenin sahibi, bizler yani yazarlar sayesinde kazanıyordu, fakat ortada bir sorun vardı; site, sırtından para kazandıgı yazarlara gereken onemi gostermiyordu; zira bannerlar yuzunden bir sayfa 10 dakikada acılmaya baslamıstı, bunun yanında bazen entryi yazıp girmeye calsıtıgımızda sayfa zaman asımı sebebi ile resetleniyordu ve yazdıgımız her sey bir anda gidiyordu, yani, sozun ozu; yazamayacagım kadar fazla sorun olustu sitede bannerlar ve bu bannerların fazlalagı sebebiyle, bu sorunlar hem okuyucuları hem yazarları bıktırdı bir sure sonra, tabi sozluk icin isyan kacınılmaz hale geldi ve bu sorunların baslamasından bir kac hafta sonra sol bannerda bu konu ile alakalı provakatif baslıklar dolasmaya basladı, genellikle uzun yazılar yazdıgım icin bu bannerlara baglı resetlenme olayından en cok rahatsız duyan kisilerdendim bu sebeple bende bir entry girdim konu ile alakalı; entry tum sayfayı kaplayan dolu dolu ve uzun bir yazıydı, haliyle elestiri dolu bir yazı idi, ama bu elestiri alt metinleri olan ici doldurulmus saglaması yapılan gayet demokrat bir elestiri idi,yani demokratik bir ortamda gormeye alıstıgımız turden muhalif bir yazı idi, bu entry gereken ilgiyi gordu ve o zaman icin haftanın en begenilen entryler sıralamasında birinci olurken benim istatigimde de bas ucu eserlerimde yer aldı.

bu istatiksel verilerin sozlukte gozukmesinden bir kac gun sonra ise yazarlık statum iptal edildi.

bundan sonra;

bana bir mail geldi mi?

hayır.

bana iletisime gecebilecegim bir mail adresi veya kisi gosterildi mi?

hayır.

sozde farklı fikirlerin bulusma noktası olan bir platformda kisi ve kurumlara hakaret etmeden elestirmek serbest degil mi?

evet.

aynı sozluk icinde her tanınan simaya onlarca laf edilmiyor mu?

evet.

o zaman kendilerine aynı kurallar dahilinde yapılan elestirilere neden katlanamıyorlar?

tamamen bir tezat.

iste bu atılma ile birlikte eksi sozlukten koptum.

su anda arada giriyor ve bakıyorum. sanırım 7. nesil falan var artık.

eskisi gibi olabilir mi?

hic sanmıyorum.

eksi sozluk turkiyenin bilincsizligi ile orjinal sıfatını kazanmıs, sizofrenik sanrılar ile buyumus, kisisel egoları sebebi ile anti demokratik bir yonetime kavusmus bir halde.

ha simdi bunları neden yazıyorum, onu bile bilmiyorum aslında, ama sanırım tek amacım bu konudaki farkındalık duzeyini arttırmak.

eskiden gercekten guzeldi eksi sozluk, ama suanki hali ile zamanında yazmıs oldugum 2000 kusur entrye acıyorum, ben bu kitleye mi yazmısım diye.

ama bir gercek var gercekten guzel bir pazarlama ile yonetiliyor ve yazar almayarak ozendirme isini cok iyi yapıyorlar. site belki kapitalist duzen icerisinde cok basarılı ama vaat edilen o ozgurluk ve demokrasi yada elit bir kesim kesinlikle yok...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol