`gercekli?in ne oldugu`,`neyin gercekten var oldugu` seklindeki temel metafiziksel sorulara,gercekligin madde ya da dis dunyada degil de,dis dunyadaki seylerin idealarinda oldugu yanitini veren,algiladigimiz duygusal seylerin surekli olarak degismekte oldugunu savunan,milattan once 427-347 yillari arasinda yasamis,dusunce tarihinin tanidigi ilk ve en buyuk sistemin kurucusu unlu yunan filozofu..
eflatun
mora yakin bir renk.
"devlet" adli eseriyle taninan antik yunan filozofu.
diger adi da platondur.
(bkz: platon)
savasin sonunu sadece oluler gorur sozu pek bir hosuma giden filozof.
(bkz: only the dead have seen the end of war)
(bkz: only the dead have seen the end of war)
platonik ask kelimesi bu filozofun erkek bir ogrencisine duydugu asktan gelmistir; fakat halkimiz bu soz obeginin anlamini degisterek "erkek-kiz arasinda karsiligi olmayan ask"anlaminda kullanmaya baslamistir.
sokratesin öğrencisidir.
soylu ve varlıklı bir aileden gelir.
soylu ve varlıklı bir aileden gelir.
(bkz: platon un magarasi)
asıl adı aristoklesdir. platon lakabıdır. platon, yunanca’da "geniş göğüslü" manasına gelmektedir. aristokles de iri-kıyım bi herif olduğundan dolayı olsa gerek platon lakabıyla anılmıştır, halen de anılmaya devam etmektedir.
ha bi de ülkemizdeki bazı kesimler platon’u millileştirme çabası içerisine girmişlerdir. eflatun derler, sakın ola bu hataya düşmeyin.
edit: has... ulan başlık zaten eflatunmuş.
ha bi de ülkemizdeki bazı kesimler platon’u millileştirme çabası içerisine girmişlerdir. eflatun derler, sakın ola bu hataya düşmeyin.
edit: has... ulan başlık zaten eflatunmuş.
(bkz: eflatun kar)
yapay olarak elde edilmi$ ilk renk..
suskunlar ile ilgili yaptigim yorumlardan oturu beni utandiran, romanin su ana kadar okunmus olan 150 sayfalik bolumundeki en degerli karakterlerinden biridir.
günümüzde bir erkek ismi olarak da kullanılmakta.
sokrates in öğrencisi.
felsefeyle ilgilenenlerin yada boş zamanı olanların yada senin mutlaka okuman gereken bir ön bilgi için:http://tinyurl.com/ldeoef
felsefeyle ilgilenenlerin yada boş zamanı olanların yada senin mutlaka okuman gereken bir ön bilgi için:http://tinyurl.com/ldeoef
pembe guaj boyanın içerisine azıcık mor katılarak elde edilebilen, mutluluk verici renk.
yunan filozof, yazar ve matematikçi. düşünce tarihinde, tüm zamanların, kendinden sonraki dönemleri en çok etkileyen isimlerinden biridir ve batı felsefesinin kurucularındandır. socrates’ın öğrencisi ve aristo’nun da hocası olan plato, socrates’ten miras aldığı “bilgelerin yönetimi” düşüncesini sistemleştirmiştir. plato’un asıl adı olan aristokles, sıkça kullanılan “aristokrat” ve “aristokrasi” kelimelerinin kökenini oluşturmuştur. geniş omuzları ve atletik yapısı yüzünden yunanca’da geniş göğüslü anlamına gelen "plato" lakabı ile tanınmış olan, ancak doğu felsefesine eflatun adıyla geçen plato, yaptığı çalışmalarla “maddesel olmayan, sadece düşünsel boyutta var olan” anlamına gelen “platonik” deyişiyle ilişkilendirilmektedir. islam ve hıristiyan felsefesine etkileri büyük olmuştur. dünyanın ilk üniversitesi olan “akademia”nin kurucusudur.
atina ya da aegina’da doğduğu tahmin edilen plato’nun doğum yılı konusunda da kaynaklarda kesin bir bilgi yoktur. plato’nun m.ö. 428 ya da 427 yılında dünyaya geldiği kabul edilmekteydi. diogenes laertius’a göre, kökenleri, atina’nın kralları olarak kabul edilen codrus’a ve messenia, melanthus’a dayanmaktaydı. annesi perictione’in akrabaları arasında ünlü kanun koyucu ve şair solon bulunmaktaydı. ayrıca yazdığı iki diyaloğa isimlerini de verdiği dayıları charmides ve critias ise sparta oligarşisinin yandaşlarından oluşan thirty tyrants (otuz tiran)arasında yer almaktaydılar. sparta oligarşisi, peloponnesian savaşı sonunda atina demokrasisinin çökmesiyle güçlenmiş olduğu için, plato’nun ailesi o dönemde siyasal gücü ellerinde bulunduruyordu.
yazar apuleius’ün belirttiğine göre, çocukluk yıllarında, çalışkan, hızlı düşünen ve alçakgönüllü olarak bilinen plato, dönemin ünlü öğretmenlerinden gramer, müzik ve jimnastik dersleri almış ve isthmian oyunlarında güreşmişti. plato, socrates öncesi yunan filozoflarından ve heraclitus’un müritlerinden cratylus’u da ilk tanıyanlardan biriydi.
plato felsefesinin temelleri ve bilgi kurami
sofistlerin yunan toplumu üzerindeki olumsuz etkileriyle savaşmaya çalışmış olan plato, felsefe kurslarına katılıyordu. felsefe üzerine düşünmeye “ilk madde”yi ve bilgiyi arayarak başlayan düşünür mutlak ve kesin bir bilginin var olduğu konusunda tümüyle dogmatist bir tavır sergiliyordu. plato’un ünlü “idealar kuramı” çıkış noktasını, onun evreni algılayış biçiminde buluyordu. özellikle republic (cumhuriyet) adlı diyaloğunda yer alan ünlü “mağara benzetmesi”, plato felsefesinin temelleri hakkında önemli ipuçları sunuyordu. felsefe tarihinde oldukça meşhur olan ve insanın yaşam içinde bulunduğu noktayı anlatan bu mağara benzetmesi, plato tarafından özet olarak şöyle bir dekor içinde aktarılıyordu :
bazı insanlar karanlık bir mağarada, doğdukları günden beri mağaranın kapısına arkaları dönük olarak oturmaya mahkûmdurlar. başlarını da arkaya çeviremeyen bu insanlar, mağaranın kapısından içeri giren ışığın aydınlattığı karşı duvarda, kapının önünden geçen başka insanların ve taşıdıkları şeylerin gölgelerini izlemektedirler. içlerinden biri kurtulur ve dışarı çıkıp gölgelerin asıl kaynağını görür ve tekrar içeri girip gördüklerini anlatmaya başlar ama içerdekileri, duvarda gördüklerinin zahirî olduğuna ve gerçeğin mağaranın dışında cereyan etmekte olduğuna inandırması imkânsızdır.
socrates’le yaptığı çalışmalarla düşünce dünyasını geliştiren plato’un felsefesinde gerçeklik ikiye ayrılıyordu: dünya hakkındaki kesin olmayan bilgilere beş duyu organı yoluyla ulaşılabildiği “duyular dünyası” ve bilgilerin akıl yoluyla elde edilebilir olduğu üzerine temellendirilen “idealar(düşünceler) dünyası”. düşünüre göre, mutlak ve kesin bir bilgiye erişmek ve bu bilgiyi başkalarına aktarmak durumundaysak eğer, değişen hiçbir zaman tam olarak bilinemeyeceğinden, insan zihninden bağımsız olan, değişmez ve kalıcı varlıklar olmalıydı. ancak doğadaki her şey “değişken”di ve hiç bir şeyin sonsuza kadar var olmadığı, şeylerin ortaya çıkıp kaybolduğu düşüncesi hâkimdi. ancak idealar yani düşünceler dünyası duyu organları aracılığıyla algılanamamalarına rağmen mutlak ve değişmez nitelikteydiler. bir masanın şekli zamanın akışı içinde değişse de, onun dikdörtgen formunda olduğuna dair temel düşünce, değişmeden aynı biçimde kalıyordu. örneğin, dünyada 1 metre uzunluğu ölçmek için kullanılan milyarlarca 1 metrelik cetveller olmasına rağmen 1 metrelik cetvelin orijinali paris’teki luvr müzesinde özel şartlarda koruma altındaydı ve diğerleri ona çok yaklaşık uzunlukta olabileceği gibi mutlak eşitlikleri konusunda bir kesinlik söz konusu değildi. algılamalardaki yanılsamalara bir örnek de felsefe dünyasında heraclitus tarafından verildi: “bir nehrin aynı sularından iki defa asla geçemeyiz, ama biz hep aynı nehri geçtiğimizi zannederiz”
idealar kurami
plato’ya göre idea(düşünce) kavramı, yalnızca nesnelerin düşünsel karşılıkları değildi. nesnelerin olduğu kadar, somut karşılıkları bulunmayan, “adalet, eşitlik, güzellik” gibi soyut kavramların da, kendi ideaları olduğuna inanıyordu. ve idealar evreninde, düşünceler, en üstlerinde plato’un tanrı ile özdeşleştirdiği “iyi ideası”nın da bulunduğu bir sıra düzeni içindeydiler. somut nesnelerin olduğu kadar soyut kavramların da ideaları olduğu düşünülerek, fizikî ve sanal evreni ayrı ayrı incelendiğinde; sanal evrende ki formlar hakkında bilgilerimizin tam ve kesin olduğunu, oysa fizikî evrende bulunan nesneler hakkında ise ancak bir kanı, yaklaşık bir bilgi sahibi olabildiğimiz ortaya çıkıyordu. çünkü fizikî evrende algılanan hiç bir nesne, zihinde canlandırılanlara tıpa tıp uymuyordu.
plato, idealar kuramı üzerine, mantıktan metafiziğe, matematikten sanata ve teolojiden ideal toplum düzenine uzanan, günlük hayatı tüm boyutlarında anlatan sistemler inşa etti.
plato metafiziği
plato felsefesi, akılcılık ve spiritüalizmin temalarından esinlenerek bu iki felsefe akımının bileşimi şeklinde oluşmuştu. gerçeği araştırmak için socratesin soru yanıt yöntemini kullanan düşünür, matematik prensiplere hayran olduğu için tüm diğer konuların da matematik prensiplere dayandırılmasını istiyordu. matematiği felsefe için bir giriş ve kesinlik ölçüsü olarak gördüğü için, akademianın kapısına "geometri bilmeyen buradan içeri girmesin" diye yazdırmıştı.
plato, idealardan meydana gelen ve akıl yoluyla anlaşılabilir dünya ile duyusal dünya arasındaki bu ilişkiyi parmenides ve timaeos isimlerindeki diyaloglarında açıklamaya çalışmıştı. düşünüre göre insan uzun yıllar matematiksel bilimlerle ve diyalektikle uğraştıktan sonra, varlığın ve gerçekliğin kaynağı olan düşüncesini mistik bir tecrübeyle, özel bir sezgiyle tanıyordu. çünkü bu düşünceler varlığın ötesinde olmasının dışında, insanın kavrayış gücünün sınırlarının da ötesindeydi, mistikti, tanımlanamaz, söze dökülemezdi ve açıklanamazdı, ancak her şeyi açıklayabilirlerdi.
idealar(düşünceler) değişmez olduklarına göre, herhangi bir şey yapamaz ve dolayısıyla duyusal dünyadaki değişmeyi başlatamaz ya da bu değişmeye neden olamazlardı. bundan dolayı, platoun metafiziğinde, akılla anlaşılabilir dünya ile duyusal dünya arasındaki ilişkiyi sağlayacak, içinde yaşadığımız dünyaya, düşünceler dünyasının belirli yönlerini aktaracak aktif bir güce ihtiyaç duyuluyordu. çünkü duyusal dünyadaki nesnelerle düşünceler tümüyle ayrı kategoriden varlıklar oldukları için, birbirleriyle kendi başlarına ilişki kuramıyorlardı.
plato, metafiziğindeki bu aktif dış gücü, düşünceler ve maddeler dünyası arasındaki sınırda duran “demiurgos” kavramıyla açıklıyordu. madde tanımlanamıyordu ancak form kazanmaya, şekil almaya uygun bir yapıda olduğu için, demiurgos ona düşünceler dünyasının özelliklerini akılla anlaşılabilir bir formda yüklüyordu. kare, üçgen, ağırlık, beyazlık gibi maddenin somut özellikleri, düşüncelerin maddi dünyada ortaya çıkan görüntüleri ve soluk kopyalarıydı. plato’a göre, maddi dünya sahip olduğu düzen ve belirliliği her şeyden önce düşünceler dünyasına ve bu dünyanın yapısını ve formlarını maddeye aktaran demiurgosun faaliyetine borçluydu. insanoğlu, demiurgos tarafından maddeye yerleştirilen fiziksel formlar sayesinde, duyusal dünyada çeşitli zaman ve yerlerde var olan maddeleri saptayabiliyor ve tanımlayabiliyordu.
plato’nun insan felsefesi
plato bilgi kuramı’ndaki akıl yürütmeyle insanların da ikiye ayrılmış yaratıklar olduğunu söylüyordu. duyular dünyasına bağımlı olan, aynı şekilde tüm duyuların da bağlı olduğu, güvenilmez ve bu dünyadaki tüm diğer şeylerin kaderini paylaşan "değişen" bir vücut ve ölümsüz olan ruh. plato’a göre bilgi, ruh için sadece bir “hatırlama”ydı. bu “doğuştan bilgi” veya “ruhun hatırlayışı” konusu plato’a göre yaşam öncesi bir hayatın varlığı, dolayısıyla ruhun ölmezliği konusunda önemli bir kanıt oluşturmaktaydı. plato, aklın yuvası olarak tanımladığı ruhun, düşünceler dünyasına girebildiği ve bir vücuda yerleşmeden önce de düşünceler dünyasında var olduğunu düşünüyordu. bu anlayış onun düşüncesinin, orfeuscu ve pisagorcu köklerinin kesin işareti olarak görülmüştü.
insan, duyuları aracılığıyla dünyayla ilgili olarak güvenilmez bilgiler elde etmeye çalışıyor, maddenin peşinden koşarak birtakım fiziksel arzularını gerçekleştirmeye uğraşıyordu. buna karşın, ruhun ait olduğu düşünceler dünyasına yönelmek, ezeli-ebedi gerçeklikleri bilmek arzusundan kaynaklanıyordu. plato’a göre ruhun görevi, kendisini duyusal dünyanın sınırlamalarından, bedeninin ve duyusal dünyanın oluşturduğu hapishaneden kurtarmaya çalışması ve gerçek dünyayı bulma amacı taşımasıydı.
platoa göre insan vücudu üçe ayrılıyordu: baş, göğüs ve karın. bu bölümlerin her biri ruhsal bir erdeme karşılık geliyordu. başın akla, göğsün isteme, karnın da hazza ya da arzuya karşılık geldiği bu düşüncede, bu üç ruhsal yeti, bir ideale ya da bir değere bağlanıyordu. aklın bilgeliğe ulaşmaya çalıştığı; isteğin cesaret gösterdiği; arzuların da insanın ölçülü olması için denetlendiği bir değerler sistemiydi bu. plato’a göre insanın bu üç bölümü bir bütün içerisinde hareket etmeye başladığı zaman uyumlu ya da "bütünlüklü" bir insan yapısı ortaya çıkıyordu.
plato’nun ideal devlet anlayişi
plato, "devlet" adlı diyaloğunda "ideal devlet"i anlatmaktaydı. burada anlatılan devlet "ütopik" bir devleti betimliyordu. plato, bu devletin filozoflar tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, insanı bedensel özellikleriyle üçe ayırdığı örneğindeki gibi devleti de vücudun organlarıyla ilişkilendirerek üçe ayırıyordu. vücudun "baş” kısmına yöneticileri, "göğüs" bölümüne bekçiler ve askerleri ve "karın" kısmına da çiftçileri koyuyordu. ona göre sağlıklı ve uyumlu bir insan nasıl dengeli ve ılımlı ise, "adil" bir devlet de herkesin bütün içindeki yerini bilmesiyle ortaya çıkıyordu.
platoun felsefesinde genel olarak geçerli olan rasyonalizm devlet felsefesinde de yansımasını buluyordu. iyi bir devlet yaratmanın yolu, bu devletin mantıkla yönetilmesinden geçiyordu ve plato’a göre, başın vücudu yönetmesi gibi toplumu yönetenlerin de filozoflar olması gerekiyordu.
plato, kadınların da yönetici olabileceklerini söylüyordu. bunun da nedenini yönetimin akılla gerçekleştirilmesine bağlıyordu. kadınlar da erkekler gibi aynı mantığa sahip olduklarından, kadınlarını yetiştirmeyen bir devletin yalnızca sağ kolunu çalıştırıp güçlendiren bir insana benzediğini söylemişti.
plato, aile ve özel mülkiyeti de reddediyor, bunların devleti yönetenler ve koruyanlar tarafından idare edilmesi gerektiğini savunuyordu.
plato ve socrates
plato’un hayatını sonsuza kadar değiştirecek olan şey, yirmi yaşındayken socrates’la tanışması olmuştu. sayısı 35’i bulan tüm eserlerini dialoglar şeklinde kaleme almıştı ve karakteristik özellikleri-yazılış tarihleri itibariyle üç evrede incelenen bu eserlerde, socrates’ın derin etkileri görülmekteydi. socrates’in düşüncelerinin bir kısmı plato’nunkilerden farklı olmasına rağmen, tarihçiler var olan kaynaklara dayanarak, düşünürün savunduklarıyla ilgili olarak ayrım yapmada sıkıntı çektiler. zira socrates’ı anlamak için başvurulan, uzak ara en iyi kaynak plato’la yaptığı diyaloglardı ve plato, filozof olarak socrates’tan oldukça etkilenmiş ve onun stilini benimsemiş görünüyordu. dolayısıyla ayrım yapmak güçleşiyordu. bu görüşün karşısındaki tarihçiler her ne kadar plato’nun kendine özgü bir stili ve düşünceleri olduğunu benimsedilerse de plato’yu socrates’ten ayırmakta onlar da güçlük çekiyorlardı. sonuç olarak plato’un felsefi görüşlerini socrates’inkilerden ayırmak kolay değildi, ancak plato’un yazdığı otantik diyalogların yazılış sırası konusunda toplumbilimcilerin ve tarih bilimcilerin araştırmaları sonucunda kesin olarak ulaştıkları bilgi, platoun yasalar (nomoi) başlıklı bir diyaloga son şeklini verirken öldüğü üzerineydi. xix. yyın sonunda başlayan ve bu son diyalogun üslubu üzerine yapılan oldukça titiz bir inceleme sonucunda, platoun eserlerinin kronolojik bir sıralaması yapılabilmişti. böylece ilk diyalogların açıkça sokratesın düşüncelerinin etkisi altında oldukları ortaya çıkarılmış, dolayısıyla bunlara socratik diyaloglar da denmişti. buna karşılık, daha sonra düşünürün olgunluk veya ihtiyarlık döneminde kaleme aldığı anlaşılan diyaloglarında sadece kendisine özgü bir felsefenin bulunduğu görülmüştü.
ikinci evre eserler, diyaloglar halinde olmayıp plato’un kendi düşünce sistemini ortaya koyuyorlardı. yaşlılık dönemine ait üçüncü ve son evre eserlerinde ise plato, tekrar diyalog yöntemine ve kafasındaki ideal devlet yapısını tekrar tanımlamaya dönmüş, ancak bu kez toplumu eğitme görevini felsefeden daha çok din kurumuna emanet etmişti.
m.ö 403’te atina’da demokrasinin yeniden kurulması, oligarşi yönetimine olan sempatisiyle bilinen socrates’in yeni rejimle sorunlar yaşamasına neden olmuştu. sonrasında ise hakkında çıkan gençlerin ahlakını bozduğu ve yeni tanrılar yarattığı gibi asılsız söylentiler nedeniyle ölüm cezasına çaptırılması öğrencisi plato’da derin izler bıraktı ve plato bu olaydan sonra politikadan uzaklaştı.
yıllar sonra hocasının dönemin yargı organı “beşyüzler meclisi” karşısında yaptığı savunmayı kaleme alarak “socrates’in savunması “ adlı yapıtta günümüze ulaştıracak olan plato, socrates’ı kaybettikten sonra, 389 yılında o dönem büyük yunanistan denen ve pisagorculuğun yoğun biçimde yaşandığı güney italya’ya, ardından mısır’a gitti. bu dönemde, socrates’in öğretisindeki ruhun ölmezliği ile ilgili fikirlerin orfeuscu kökenlerini inceleme fırsatı buldu.
akademia
plato, güney italya’dan atina’ya dönüş yolunda, işgal altında olan aigina kentinde tutuklandı. kısa süren bir kölelik dönemi de yaşayan düşünür, onu tanıyan kyreneli bir filozof tarafından satın alınarak hürriyetine kavuşturuldu. daha sonra plato bu parayı geri ödemeye çalıştı ancak kyreneli filozof kabul etmediği için, bu parayla atina’daki, dünyanın ilk yerleşik üniversitesi olacak ünlü okul akademia’yı kurdu.
plato, akademia için, kahraman akademus’un türbesi yakınlarında bir yer seçti. dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen akademia’nin bir okuldan çok üniversite olarak adlandırılmasının sebebi, derslerin ve çalışmaların geleneksel felsefe ile sınırlı olmamasıydı. matematik, gökbilim ve fiziksel bilimler gibi geniş bir ikincil bilimler merkezi olan akademia’ya sadece atina’dan değil dünyanın her yerinden öğrenciler kaydoldu. ünlü matematikçi eudoxus’un kendi okul’u ile birlikte kizikus’tan akademi’ye gelmiş olması, akademi’nin bilimsel ruhuna bir övgü ve yalnızca bir“felsefi-gizem” toplumu olmadığına bir kanıt oluşturmaktaydı.
akademia’daki çalışmaları yönetmenin yanı sıra, plato, dersler de veriyordu. 367’de i.dionisiosun ölmesinden sonra, dion, plato’a o zaman otuz yaşlarında olan ii.dionisios’un eğitimini üstlenmesi görevini teklif edip, siraküze’ye çağırdı. plato, bu çağrıyı kabul ederek krala geometri dersleri vermeye başladı. ancak kral dion’u kıskanıyordu ve dion’la birlikte plato da oluşan bu gerilimli hava nedeniyle siraküze’den ayrılıp atina’ya döndü ve mektuplar yoluyla dionisios’a eğitim vermeye devam etti. gene de, felsefi çalışmalarını sürdürmeyi isteyen dionisios’un içten dileği üzerine plato, siraküze’ye tekrar döndü. plato görünüşte kartaca tehlikesine karşı yunan kentleri arasında bir konfederasyona gidilmesi için bir anayasa taslağı çıkarmayı umut ediyordu, ama muhalefet çok güçlü çıktı. bu yüzden plato m.ö. 360’da atina’ya döndü.
m.ö. 347’de hayata gözlerini yuman düşünür, öldüğü tarihe değin tüm çalışmalarını akademia’da sürdürmüştür.
plato’dan
●adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir.
●bilginin sevk ve idaresi olmadıkça halk nizamsız bir kütledir.
●bir toplumda suç varsa, orada adalet yoktur.
●en büyük zafer insanın kendine hâkim olmasıdır.
●en yüksek yeri tutanda, en büyük zeka da bulunması lazımdır.
●ihtiyat, bütün icatların anasıdır.
●insanlar akılsızlıkları yüzünden “alınlarında yazılı olandan” daha çok acı çekerler.
●insanlara kötülük etmek iyilik etmek kolaydır.
●kendini yenmek, zaferlerin en büyüğüdür.
●korku, köleliktir.
●kötülüklerin ilki ve en büyüğü haksızlıkların cezasız kalmasıdır.
●küçük şeylere fazla önem verenler ellerinden büyük şeyler gelmeyenlerdir.
●öl ve ol! işte bunu bilmiyorsan zavallı bir misafirsin karanlık yeryüzünde.
●saygı olan yerde korku olur ama korku olan yerde her zaman saygı olmaz.
●yeryüzünde iki kuvvet vardır; kılıç ve zekâ... çoğu zaman kılıç zekâya yenilmiştir.
plato’nun yaziliş sirasina göre diyaloglari (eserleri)
a-sokratik dönem:
1-savunma: sokrates’in yargılanmasındaki savunması.
2-krito: sokrates’ın haksız yargılanışına karşın devletin yasalarına boyun eğen gururlu ve milliyetçi bir vatandaş olarak anlatıldığı diyalog. krito tarafından kaçması önerilen ve para sağlanan socrates, ilkelerine bağlı kalacağını bildirmiştir.
3-euthiafron: sokrates dinsizlik nedeniyle yargılanmasını bekler. “euthiafron”, onun tanrıya saygısının doğası üzerine yazılmıştır.
4-lakes: yüreklilik üzerine.
5-ion: şairlere ve rapsodistlere karşı.
6-protagoras: erdem bilgidir ve öğretilebilir.
7-kharmides:ilımlılık üzerine.
8-lisis:dostluk üzerine.
9-devlet. kitap-1:türe üzerine.
b-geçiş dönemi:
10-gorgias: kılgısal politikacı ya da felsefeciye karşı güçlerin hakları, ya da ne pahasına olursa olsun türe.
11-meno: erdemin öğretilebilirliği ideal kuram göz önüne alınarak düzeltilir.
12-euthidemus: geç sofistlerin mantıksal aldatılarına karşı.
13-hippias1:güzel üzerine.
14-hippias 2: isteyerek mi yoksa istemeyerek mi haksızlık yapmak daha iyidir?
15-kratylus: dil kuramı üzerine.
16-menexenus: dil uzluğu üzerine bir parodi.
c-olgunluk dönemi:
17-sempozyum: tüm dünyasal güzellik gerçek güzelliğin bir gölgesinden başka bir şey değildir ve ruh eros yoluyla gerçek güzelliğe özlem duyar.
18-fedon: idealar ve ölümsüzlük.
19-devlet:devlet. ikicilik, metafiziksel ikicilik üzerine güçlü bir vurgu.
20-fedrus: sevginin doğası; felsefi dil uzluğunun olanağı. ruhun üçe bölünmesi, “devlet”de olduğu gibi.
d-ileri yaş yapıtları:
21-theaetetus:(son bölüm parmenides’ten sonra yazılmış olabilir.) bilgi duyusal-algı ya da doğru yargı değildir.
22-parmenides: idealar kuramının eleştiriye karşı savunusu.
23-sofist: yine idealar kuramı irdelenir.
24-politikus: gerçek yönetici bilendir. tüzel devlet geçici bir önlemdir.
25-filebus: haz ile iyinin ilişkisi.
26-timaeus: doğal bilim. demiurge ortaya çıkar.
27-kritias: ideal tarım devleti emperyalist deniz-erki “atlantis” ile karşılaştırılır.
28-yasalar ve epinomis:plato olgusal yaşama ödünler verir. “devlet”in ütopyacılığında değişiklikler yapar.
29-7. ve 8.mektuplar: dion’un ölümünden sonra yazılmış olmalıdırlar.
atina ya da aegina’da doğduğu tahmin edilen plato’nun doğum yılı konusunda da kaynaklarda kesin bir bilgi yoktur. plato’nun m.ö. 428 ya da 427 yılında dünyaya geldiği kabul edilmekteydi. diogenes laertius’a göre, kökenleri, atina’nın kralları olarak kabul edilen codrus’a ve messenia, melanthus’a dayanmaktaydı. annesi perictione’in akrabaları arasında ünlü kanun koyucu ve şair solon bulunmaktaydı. ayrıca yazdığı iki diyaloğa isimlerini de verdiği dayıları charmides ve critias ise sparta oligarşisinin yandaşlarından oluşan thirty tyrants (otuz tiran)arasında yer almaktaydılar. sparta oligarşisi, peloponnesian savaşı sonunda atina demokrasisinin çökmesiyle güçlenmiş olduğu için, plato’nun ailesi o dönemde siyasal gücü ellerinde bulunduruyordu.
yazar apuleius’ün belirttiğine göre, çocukluk yıllarında, çalışkan, hızlı düşünen ve alçakgönüllü olarak bilinen plato, dönemin ünlü öğretmenlerinden gramer, müzik ve jimnastik dersleri almış ve isthmian oyunlarında güreşmişti. plato, socrates öncesi yunan filozoflarından ve heraclitus’un müritlerinden cratylus’u da ilk tanıyanlardan biriydi.
plato felsefesinin temelleri ve bilgi kurami
sofistlerin yunan toplumu üzerindeki olumsuz etkileriyle savaşmaya çalışmış olan plato, felsefe kurslarına katılıyordu. felsefe üzerine düşünmeye “ilk madde”yi ve bilgiyi arayarak başlayan düşünür mutlak ve kesin bir bilginin var olduğu konusunda tümüyle dogmatist bir tavır sergiliyordu. plato’un ünlü “idealar kuramı” çıkış noktasını, onun evreni algılayış biçiminde buluyordu. özellikle republic (cumhuriyet) adlı diyaloğunda yer alan ünlü “mağara benzetmesi”, plato felsefesinin temelleri hakkında önemli ipuçları sunuyordu. felsefe tarihinde oldukça meşhur olan ve insanın yaşam içinde bulunduğu noktayı anlatan bu mağara benzetmesi, plato tarafından özet olarak şöyle bir dekor içinde aktarılıyordu :
bazı insanlar karanlık bir mağarada, doğdukları günden beri mağaranın kapısına arkaları dönük olarak oturmaya mahkûmdurlar. başlarını da arkaya çeviremeyen bu insanlar, mağaranın kapısından içeri giren ışığın aydınlattığı karşı duvarda, kapının önünden geçen başka insanların ve taşıdıkları şeylerin gölgelerini izlemektedirler. içlerinden biri kurtulur ve dışarı çıkıp gölgelerin asıl kaynağını görür ve tekrar içeri girip gördüklerini anlatmaya başlar ama içerdekileri, duvarda gördüklerinin zahirî olduğuna ve gerçeğin mağaranın dışında cereyan etmekte olduğuna inandırması imkânsızdır.
socrates’le yaptığı çalışmalarla düşünce dünyasını geliştiren plato’un felsefesinde gerçeklik ikiye ayrılıyordu: dünya hakkındaki kesin olmayan bilgilere beş duyu organı yoluyla ulaşılabildiği “duyular dünyası” ve bilgilerin akıl yoluyla elde edilebilir olduğu üzerine temellendirilen “idealar(düşünceler) dünyası”. düşünüre göre, mutlak ve kesin bir bilgiye erişmek ve bu bilgiyi başkalarına aktarmak durumundaysak eğer, değişen hiçbir zaman tam olarak bilinemeyeceğinden, insan zihninden bağımsız olan, değişmez ve kalıcı varlıklar olmalıydı. ancak doğadaki her şey “değişken”di ve hiç bir şeyin sonsuza kadar var olmadığı, şeylerin ortaya çıkıp kaybolduğu düşüncesi hâkimdi. ancak idealar yani düşünceler dünyası duyu organları aracılığıyla algılanamamalarına rağmen mutlak ve değişmez nitelikteydiler. bir masanın şekli zamanın akışı içinde değişse de, onun dikdörtgen formunda olduğuna dair temel düşünce, değişmeden aynı biçimde kalıyordu. örneğin, dünyada 1 metre uzunluğu ölçmek için kullanılan milyarlarca 1 metrelik cetveller olmasına rağmen 1 metrelik cetvelin orijinali paris’teki luvr müzesinde özel şartlarda koruma altındaydı ve diğerleri ona çok yaklaşık uzunlukta olabileceği gibi mutlak eşitlikleri konusunda bir kesinlik söz konusu değildi. algılamalardaki yanılsamalara bir örnek de felsefe dünyasında heraclitus tarafından verildi: “bir nehrin aynı sularından iki defa asla geçemeyiz, ama biz hep aynı nehri geçtiğimizi zannederiz”
idealar kurami
plato’ya göre idea(düşünce) kavramı, yalnızca nesnelerin düşünsel karşılıkları değildi. nesnelerin olduğu kadar, somut karşılıkları bulunmayan, “adalet, eşitlik, güzellik” gibi soyut kavramların da, kendi ideaları olduğuna inanıyordu. ve idealar evreninde, düşünceler, en üstlerinde plato’un tanrı ile özdeşleştirdiği “iyi ideası”nın da bulunduğu bir sıra düzeni içindeydiler. somut nesnelerin olduğu kadar soyut kavramların da ideaları olduğu düşünülerek, fizikî ve sanal evreni ayrı ayrı incelendiğinde; sanal evrende ki formlar hakkında bilgilerimizin tam ve kesin olduğunu, oysa fizikî evrende bulunan nesneler hakkında ise ancak bir kanı, yaklaşık bir bilgi sahibi olabildiğimiz ortaya çıkıyordu. çünkü fizikî evrende algılanan hiç bir nesne, zihinde canlandırılanlara tıpa tıp uymuyordu.
plato, idealar kuramı üzerine, mantıktan metafiziğe, matematikten sanata ve teolojiden ideal toplum düzenine uzanan, günlük hayatı tüm boyutlarında anlatan sistemler inşa etti.
plato metafiziği
plato felsefesi, akılcılık ve spiritüalizmin temalarından esinlenerek bu iki felsefe akımının bileşimi şeklinde oluşmuştu. gerçeği araştırmak için socratesin soru yanıt yöntemini kullanan düşünür, matematik prensiplere hayran olduğu için tüm diğer konuların da matematik prensiplere dayandırılmasını istiyordu. matematiği felsefe için bir giriş ve kesinlik ölçüsü olarak gördüğü için, akademianın kapısına "geometri bilmeyen buradan içeri girmesin" diye yazdırmıştı.
plato, idealardan meydana gelen ve akıl yoluyla anlaşılabilir dünya ile duyusal dünya arasındaki bu ilişkiyi parmenides ve timaeos isimlerindeki diyaloglarında açıklamaya çalışmıştı. düşünüre göre insan uzun yıllar matematiksel bilimlerle ve diyalektikle uğraştıktan sonra, varlığın ve gerçekliğin kaynağı olan düşüncesini mistik bir tecrübeyle, özel bir sezgiyle tanıyordu. çünkü bu düşünceler varlığın ötesinde olmasının dışında, insanın kavrayış gücünün sınırlarının da ötesindeydi, mistikti, tanımlanamaz, söze dökülemezdi ve açıklanamazdı, ancak her şeyi açıklayabilirlerdi.
idealar(düşünceler) değişmez olduklarına göre, herhangi bir şey yapamaz ve dolayısıyla duyusal dünyadaki değişmeyi başlatamaz ya da bu değişmeye neden olamazlardı. bundan dolayı, platoun metafiziğinde, akılla anlaşılabilir dünya ile duyusal dünya arasındaki ilişkiyi sağlayacak, içinde yaşadığımız dünyaya, düşünceler dünyasının belirli yönlerini aktaracak aktif bir güce ihtiyaç duyuluyordu. çünkü duyusal dünyadaki nesnelerle düşünceler tümüyle ayrı kategoriden varlıklar oldukları için, birbirleriyle kendi başlarına ilişki kuramıyorlardı.
plato, metafiziğindeki bu aktif dış gücü, düşünceler ve maddeler dünyası arasındaki sınırda duran “demiurgos” kavramıyla açıklıyordu. madde tanımlanamıyordu ancak form kazanmaya, şekil almaya uygun bir yapıda olduğu için, demiurgos ona düşünceler dünyasının özelliklerini akılla anlaşılabilir bir formda yüklüyordu. kare, üçgen, ağırlık, beyazlık gibi maddenin somut özellikleri, düşüncelerin maddi dünyada ortaya çıkan görüntüleri ve soluk kopyalarıydı. plato’a göre, maddi dünya sahip olduğu düzen ve belirliliği her şeyden önce düşünceler dünyasına ve bu dünyanın yapısını ve formlarını maddeye aktaran demiurgosun faaliyetine borçluydu. insanoğlu, demiurgos tarafından maddeye yerleştirilen fiziksel formlar sayesinde, duyusal dünyada çeşitli zaman ve yerlerde var olan maddeleri saptayabiliyor ve tanımlayabiliyordu.
plato’nun insan felsefesi
plato bilgi kuramı’ndaki akıl yürütmeyle insanların da ikiye ayrılmış yaratıklar olduğunu söylüyordu. duyular dünyasına bağımlı olan, aynı şekilde tüm duyuların da bağlı olduğu, güvenilmez ve bu dünyadaki tüm diğer şeylerin kaderini paylaşan "değişen" bir vücut ve ölümsüz olan ruh. plato’a göre bilgi, ruh için sadece bir “hatırlama”ydı. bu “doğuştan bilgi” veya “ruhun hatırlayışı” konusu plato’a göre yaşam öncesi bir hayatın varlığı, dolayısıyla ruhun ölmezliği konusunda önemli bir kanıt oluşturmaktaydı. plato, aklın yuvası olarak tanımladığı ruhun, düşünceler dünyasına girebildiği ve bir vücuda yerleşmeden önce de düşünceler dünyasında var olduğunu düşünüyordu. bu anlayış onun düşüncesinin, orfeuscu ve pisagorcu köklerinin kesin işareti olarak görülmüştü.
insan, duyuları aracılığıyla dünyayla ilgili olarak güvenilmez bilgiler elde etmeye çalışıyor, maddenin peşinden koşarak birtakım fiziksel arzularını gerçekleştirmeye uğraşıyordu. buna karşın, ruhun ait olduğu düşünceler dünyasına yönelmek, ezeli-ebedi gerçeklikleri bilmek arzusundan kaynaklanıyordu. plato’a göre ruhun görevi, kendisini duyusal dünyanın sınırlamalarından, bedeninin ve duyusal dünyanın oluşturduğu hapishaneden kurtarmaya çalışması ve gerçek dünyayı bulma amacı taşımasıydı.
platoa göre insan vücudu üçe ayrılıyordu: baş, göğüs ve karın. bu bölümlerin her biri ruhsal bir erdeme karşılık geliyordu. başın akla, göğsün isteme, karnın da hazza ya da arzuya karşılık geldiği bu düşüncede, bu üç ruhsal yeti, bir ideale ya da bir değere bağlanıyordu. aklın bilgeliğe ulaşmaya çalıştığı; isteğin cesaret gösterdiği; arzuların da insanın ölçülü olması için denetlendiği bir değerler sistemiydi bu. plato’a göre insanın bu üç bölümü bir bütün içerisinde hareket etmeye başladığı zaman uyumlu ya da "bütünlüklü" bir insan yapısı ortaya çıkıyordu.
plato’nun ideal devlet anlayişi
plato, "devlet" adlı diyaloğunda "ideal devlet"i anlatmaktaydı. burada anlatılan devlet "ütopik" bir devleti betimliyordu. plato, bu devletin filozoflar tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyerek, insanı bedensel özellikleriyle üçe ayırdığı örneğindeki gibi devleti de vücudun organlarıyla ilişkilendirerek üçe ayırıyordu. vücudun "baş” kısmına yöneticileri, "göğüs" bölümüne bekçiler ve askerleri ve "karın" kısmına da çiftçileri koyuyordu. ona göre sağlıklı ve uyumlu bir insan nasıl dengeli ve ılımlı ise, "adil" bir devlet de herkesin bütün içindeki yerini bilmesiyle ortaya çıkıyordu.
platoun felsefesinde genel olarak geçerli olan rasyonalizm devlet felsefesinde de yansımasını buluyordu. iyi bir devlet yaratmanın yolu, bu devletin mantıkla yönetilmesinden geçiyordu ve plato’a göre, başın vücudu yönetmesi gibi toplumu yönetenlerin de filozoflar olması gerekiyordu.
plato, kadınların da yönetici olabileceklerini söylüyordu. bunun da nedenini yönetimin akılla gerçekleştirilmesine bağlıyordu. kadınlar da erkekler gibi aynı mantığa sahip olduklarından, kadınlarını yetiştirmeyen bir devletin yalnızca sağ kolunu çalıştırıp güçlendiren bir insana benzediğini söylemişti.
plato, aile ve özel mülkiyeti de reddediyor, bunların devleti yönetenler ve koruyanlar tarafından idare edilmesi gerektiğini savunuyordu.
plato ve socrates
plato’un hayatını sonsuza kadar değiştirecek olan şey, yirmi yaşındayken socrates’la tanışması olmuştu. sayısı 35’i bulan tüm eserlerini dialoglar şeklinde kaleme almıştı ve karakteristik özellikleri-yazılış tarihleri itibariyle üç evrede incelenen bu eserlerde, socrates’ın derin etkileri görülmekteydi. socrates’in düşüncelerinin bir kısmı plato’nunkilerden farklı olmasına rağmen, tarihçiler var olan kaynaklara dayanarak, düşünürün savunduklarıyla ilgili olarak ayrım yapmada sıkıntı çektiler. zira socrates’ı anlamak için başvurulan, uzak ara en iyi kaynak plato’la yaptığı diyaloglardı ve plato, filozof olarak socrates’tan oldukça etkilenmiş ve onun stilini benimsemiş görünüyordu. dolayısıyla ayrım yapmak güçleşiyordu. bu görüşün karşısındaki tarihçiler her ne kadar plato’nun kendine özgü bir stili ve düşünceleri olduğunu benimsedilerse de plato’yu socrates’ten ayırmakta onlar da güçlük çekiyorlardı. sonuç olarak plato’un felsefi görüşlerini socrates’inkilerden ayırmak kolay değildi, ancak plato’un yazdığı otantik diyalogların yazılış sırası konusunda toplumbilimcilerin ve tarih bilimcilerin araştırmaları sonucunda kesin olarak ulaştıkları bilgi, platoun yasalar (nomoi) başlıklı bir diyaloga son şeklini verirken öldüğü üzerineydi. xix. yyın sonunda başlayan ve bu son diyalogun üslubu üzerine yapılan oldukça titiz bir inceleme sonucunda, platoun eserlerinin kronolojik bir sıralaması yapılabilmişti. böylece ilk diyalogların açıkça sokratesın düşüncelerinin etkisi altında oldukları ortaya çıkarılmış, dolayısıyla bunlara socratik diyaloglar da denmişti. buna karşılık, daha sonra düşünürün olgunluk veya ihtiyarlık döneminde kaleme aldığı anlaşılan diyaloglarında sadece kendisine özgü bir felsefenin bulunduğu görülmüştü.
ikinci evre eserler, diyaloglar halinde olmayıp plato’un kendi düşünce sistemini ortaya koyuyorlardı. yaşlılık dönemine ait üçüncü ve son evre eserlerinde ise plato, tekrar diyalog yöntemine ve kafasındaki ideal devlet yapısını tekrar tanımlamaya dönmüş, ancak bu kez toplumu eğitme görevini felsefeden daha çok din kurumuna emanet etmişti.
m.ö 403’te atina’da demokrasinin yeniden kurulması, oligarşi yönetimine olan sempatisiyle bilinen socrates’in yeni rejimle sorunlar yaşamasına neden olmuştu. sonrasında ise hakkında çıkan gençlerin ahlakını bozduğu ve yeni tanrılar yarattığı gibi asılsız söylentiler nedeniyle ölüm cezasına çaptırılması öğrencisi plato’da derin izler bıraktı ve plato bu olaydan sonra politikadan uzaklaştı.
yıllar sonra hocasının dönemin yargı organı “beşyüzler meclisi” karşısında yaptığı savunmayı kaleme alarak “socrates’in savunması “ adlı yapıtta günümüze ulaştıracak olan plato, socrates’ı kaybettikten sonra, 389 yılında o dönem büyük yunanistan denen ve pisagorculuğun yoğun biçimde yaşandığı güney italya’ya, ardından mısır’a gitti. bu dönemde, socrates’in öğretisindeki ruhun ölmezliği ile ilgili fikirlerin orfeuscu kökenlerini inceleme fırsatı buldu.
akademia
plato, güney italya’dan atina’ya dönüş yolunda, işgal altında olan aigina kentinde tutuklandı. kısa süren bir kölelik dönemi de yaşayan düşünür, onu tanıyan kyreneli bir filozof tarafından satın alınarak hürriyetine kavuşturuldu. daha sonra plato bu parayı geri ödemeye çalıştı ancak kyreneli filozof kabul etmediği için, bu parayla atina’daki, dünyanın ilk yerleşik üniversitesi olacak ünlü okul akademia’yı kurdu.
plato, akademia için, kahraman akademus’un türbesi yakınlarında bir yer seçti. dünyanın ilk üniversitesi olarak kabul edilen akademia’nin bir okuldan çok üniversite olarak adlandırılmasının sebebi, derslerin ve çalışmaların geleneksel felsefe ile sınırlı olmamasıydı. matematik, gökbilim ve fiziksel bilimler gibi geniş bir ikincil bilimler merkezi olan akademia’ya sadece atina’dan değil dünyanın her yerinden öğrenciler kaydoldu. ünlü matematikçi eudoxus’un kendi okul’u ile birlikte kizikus’tan akademi’ye gelmiş olması, akademi’nin bilimsel ruhuna bir övgü ve yalnızca bir“felsefi-gizem” toplumu olmadığına bir kanıt oluşturmaktaydı.
akademia’daki çalışmaları yönetmenin yanı sıra, plato, dersler de veriyordu. 367’de i.dionisiosun ölmesinden sonra, dion, plato’a o zaman otuz yaşlarında olan ii.dionisios’un eğitimini üstlenmesi görevini teklif edip, siraküze’ye çağırdı. plato, bu çağrıyı kabul ederek krala geometri dersleri vermeye başladı. ancak kral dion’u kıskanıyordu ve dion’la birlikte plato da oluşan bu gerilimli hava nedeniyle siraküze’den ayrılıp atina’ya döndü ve mektuplar yoluyla dionisios’a eğitim vermeye devam etti. gene de, felsefi çalışmalarını sürdürmeyi isteyen dionisios’un içten dileği üzerine plato, siraküze’ye tekrar döndü. plato görünüşte kartaca tehlikesine karşı yunan kentleri arasında bir konfederasyona gidilmesi için bir anayasa taslağı çıkarmayı umut ediyordu, ama muhalefet çok güçlü çıktı. bu yüzden plato m.ö. 360’da atina’ya döndü.
m.ö. 347’de hayata gözlerini yuman düşünür, öldüğü tarihe değin tüm çalışmalarını akademia’da sürdürmüştür.
plato’dan
●adaletsizliği işleyen, çekenden daha sefildir.
●bilginin sevk ve idaresi olmadıkça halk nizamsız bir kütledir.
●bir toplumda suç varsa, orada adalet yoktur.
●en büyük zafer insanın kendine hâkim olmasıdır.
●en yüksek yeri tutanda, en büyük zeka da bulunması lazımdır.
●ihtiyat, bütün icatların anasıdır.
●insanlar akılsızlıkları yüzünden “alınlarında yazılı olandan” daha çok acı çekerler.
●insanlara kötülük etmek iyilik etmek kolaydır.
●kendini yenmek, zaferlerin en büyüğüdür.
●korku, köleliktir.
●kötülüklerin ilki ve en büyüğü haksızlıkların cezasız kalmasıdır.
●küçük şeylere fazla önem verenler ellerinden büyük şeyler gelmeyenlerdir.
●öl ve ol! işte bunu bilmiyorsan zavallı bir misafirsin karanlık yeryüzünde.
●saygı olan yerde korku olur ama korku olan yerde her zaman saygı olmaz.
●yeryüzünde iki kuvvet vardır; kılıç ve zekâ... çoğu zaman kılıç zekâya yenilmiştir.
plato’nun yaziliş sirasina göre diyaloglari (eserleri)
a-sokratik dönem:
1-savunma: sokrates’in yargılanmasındaki savunması.
2-krito: sokrates’ın haksız yargılanışına karşın devletin yasalarına boyun eğen gururlu ve milliyetçi bir vatandaş olarak anlatıldığı diyalog. krito tarafından kaçması önerilen ve para sağlanan socrates, ilkelerine bağlı kalacağını bildirmiştir.
3-euthiafron: sokrates dinsizlik nedeniyle yargılanmasını bekler. “euthiafron”, onun tanrıya saygısının doğası üzerine yazılmıştır.
4-lakes: yüreklilik üzerine.
5-ion: şairlere ve rapsodistlere karşı.
6-protagoras: erdem bilgidir ve öğretilebilir.
7-kharmides:ilımlılık üzerine.
8-lisis:dostluk üzerine.
9-devlet. kitap-1:türe üzerine.
b-geçiş dönemi:
10-gorgias: kılgısal politikacı ya da felsefeciye karşı güçlerin hakları, ya da ne pahasına olursa olsun türe.
11-meno: erdemin öğretilebilirliği ideal kuram göz önüne alınarak düzeltilir.
12-euthidemus: geç sofistlerin mantıksal aldatılarına karşı.
13-hippias1:güzel üzerine.
14-hippias 2: isteyerek mi yoksa istemeyerek mi haksızlık yapmak daha iyidir?
15-kratylus: dil kuramı üzerine.
16-menexenus: dil uzluğu üzerine bir parodi.
c-olgunluk dönemi:
17-sempozyum: tüm dünyasal güzellik gerçek güzelliğin bir gölgesinden başka bir şey değildir ve ruh eros yoluyla gerçek güzelliğe özlem duyar.
18-fedon: idealar ve ölümsüzlük.
19-devlet:devlet. ikicilik, metafiziksel ikicilik üzerine güçlü bir vurgu.
20-fedrus: sevginin doğası; felsefi dil uzluğunun olanağı. ruhun üçe bölünmesi, “devlet”de olduğu gibi.
d-ileri yaş yapıtları:
21-theaetetus:(son bölüm parmenides’ten sonra yazılmış olabilir.) bilgi duyusal-algı ya da doğru yargı değildir.
22-parmenides: idealar kuramının eleştiriye karşı savunusu.
23-sofist: yine idealar kuramı irdelenir.
24-politikus: gerçek yönetici bilendir. tüzel devlet geçici bir önlemdir.
25-filebus: haz ile iyinin ilişkisi.
26-timaeus: doğal bilim. demiurge ortaya çıkar.
27-kritias: ideal tarım devleti emperyalist deniz-erki “atlantis” ile karşılaştırılır.
28-yasalar ve epinomis:plato olgusal yaşama ödünler verir. “devlet”in ütopyacılığında değişiklikler yapar.
29-7. ve 8.mektuplar: dion’un ölümünden sonra yazılmış olmalıdırlar.
yeni comezimiz.
ho$geldi.
ho$geldi.
onayini alarak 5. nesil bilgic olarak aramiza katilmi$tir, yeniden ho$geldi lakin dikkat etmesi gereken 2 hususu aktaralim kendisine;
1- turkce de cumleler nokta(.) ya da gerekli bir i$aretle sonlanmak zorundadir.
2- entryleri biraz daha ozenerek yazmakta fayda var.
1- turkce de cumleler nokta(.) ya da gerekli bir i$aretle sonlanmak zorundadir.
2- entryleri biraz daha ozenerek yazmakta fayda var.
mor kadar soğuk değil, pembe kadar sıcak da değil.
mor kadar donuk değil, pembe kadar canlı da değil.
mordan daha asil değil, ama pembeden daha asil.
mor ve pembeyle kıyaslanmaktan kurtulup kendisi olamayacak kadar eflatun.
mor kadar donuk değil, pembe kadar canlı da değil.
mordan daha asil değil, ama pembeden daha asil.
mor ve pembeyle kıyaslanmaktan kurtulup kendisi olamayacak kadar eflatun.
robot süpürge
bebek maması
aptamil bebek maması
en ucuz klima fiyatları
klima fiyatları
dubai vize
sözlük scripti sütyenli atlet
şişli escort bursa escort görükle escort türkçe seks hikayeleri izmir escort hatay escort izmir escort ankara escort
çankaya escort maltepe escort buca escort denizli escort denizli escort çiğli escort şirinevler escort çekmeköy escort
Anadolu Yakası Escort istanbul escort
şişli escort
esenyurt escort
beylikdüzü escort
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?