yılbaşı veya yeni yıl bir yılın bitiminin ve yeni bir yıla başlangıcın kutlandığı kültürel bir olaydır. yıllık takvime sahip kültürler tarafından kutlanır. türkiye dahil gregoryen takviminin kullanıldığı birçok ülkede yılın ilk resmi günüdür. bir hıristiyan bayramı olan ve isanın doğuşunu kutlayan noelden tamamen ayrı olarak kutlanır. ancak bazı ülkelerde noel ve yılbaşı tatilleri birleştirilir. sanılanın aksine ağaç süsleme ve hediyeleşme gibi aktiviteler yılbaşında değil, noelde gerçekleştirilir.
1 ocak: türkiye dahil, çoğu ülke tarafından kullanılan miladi takvime göre yılın ilk günü.
hicri takvimde yılbaşı muharrem ayının 1inde gerçekleşir. hicri takvim 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir, dolayısıyla miladi takvime göre yılbaşı her yıl 11 gün önce gerçekleşir. böylece 2008 yılında miladi yıl boyunca hicri takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiş olacaktır.
roşaşana (ibranice yeni yıl): musevi yılbaşıdır. hamursuz bayramından 163 gün sonra kutlanır.
doğu ortodoks kilisesinde yılbaşı (isanın sünnet yıldönümüne de denk gelen) 14 ocakda kutlanır (jülyen takvimine göre 1 ocak). ancak en büyük 12 doğu ortodoks kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği güncellenmiş jülyen takvimini benimsemiştirler (bulgaristan, kıbrıs cumhuriyeti, mısır, polonya, romanya, suriye, türkiye ve yunanistan). gürcistan, israil, rusya ve sırbistan ortodoks kiliseleri ise jülyen takvimi kullanmaya devam ederler.
çin yılbaşı her yıl ilk kameri ayınının yeni ay gününde kutlanır, ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. tam tarihi, miladi takvime göre 21 ocak ile 21 şubat arasına düşer. çinde yılın en önemli bayramı konumundadır.
iran takviminde yılbaşı norous (nevruz) olarak anılır ve ilkbaharın başında kutlanır (20 veya 21 mart).
tayland, kamboçya ve laosda yılbaşı 13 nisandan 15 nisana kadar kutlanır. özellikle tayland bu kutlama su dökerek gerçekleşir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?