türk kutuphaneciler derneği

igor
tarihçe ve genel bilgi


türk kütüphaneciler derneği, türk kütüphanecilerini bir meslek örgütünün çatısı altında toplamak, seslerini duyurabilecekleri, sorunlarını tartışabilecekleri, onlara çözüm yolları arayabilecekleri, dostluk ve dayanışma topluluğu oluşturacakları bir ortam yaratmak amacıyla 19 kasım 1949 tarihinde adnan ötüken öncülüğünde kurulmuştur. tkd’nin kurulması ile kütüphaneciler bir meslek örgütüne sahip olmuş ve kütüphaneciliğin meslek olarak algılanması yolunda önemli bir adım atılmıştır.

ilk yıllarda etkinliklerini ankara içinde sürdüren dernek, 3 haziran 1961’de yapılan ana tüzük değişikliğiyle yurt çapında il ve ilçelerde de şube açma olanağı bulmuştur. tkd kuruluşundan 26 yıl sonra, 26 şubat 1975 tarihinde kamu yararına çalışan dernek statüsünü kazanmıştır. derneğin amaç ve işlevlerinin gerçekleştirilmesinde önemli bir adım olacağı düşünülerek, ilk köklü değişiklik 1983 yılında yapılmıştır. bu dönemde yeniden yapılan tüzük değişikliğine göre derneğin çalışmaları kütüphaneler ve kütüphanecilikle sınırlı kalmayıp aynı zamanda bilgi bilim ve arşivcilik alanlarında kapsar biçimde genişletilmiştir. böylece tkd, kütüphanecilerin yanı sıra arşivci ve bilgi bilimcileri de çatısı altında toplama yönünde önemli bir adım atmıştır.

1996 yılında yapılan genel kurulda meslek ahlak ilkeleri kabul edilerek üyelere duyurulmuştur. aynı genel kurulda mesleğin çeşitli alanlarında çalışmalar yapmak üzere sürekli grupları oluşturulmasına karar verilmiştir.

dernek, kurulumu sırasında ortaya koyduğu "kütüphanecilik, bilgi bilim ve arşivcilik alanlarında bilimsel ve mesleki yayınlar" yapmak amacına, kuruluşundan 3 yıl sonra ulaşmış ve 1952 yılında türk kütüphaneciler derneği bülteni’ni (tkdb) yayınlamaya başlamıştır. 1987 yılında adı türk kütüphaneciliği olarak isim değiştirilen dergi halen 3 ayda bir okuyucuları ile buluşmaktadır. dünya standartlarında yayımlanan en eski 30 dergi arasında yer alan türk kütüphaneciliği, 1994 yılında uluslar arası platformda da yerini almış ve mesleğimizin önemli bibliyografik kaynaklarından biri durumundaki lisa (library and information science absrtacts)’da indekslenmeye başlanmıştır. tk dergisi 2004 yılından itibaren tübitak-ulakbim tarafından oluşturulmakta olan ve ulusal bilimsel literatürü içeren ulakbim sosyal bilimler veri tabanı’nda da taranmaya başlanmıştır. 1999 yılında elektronik olarak da yayınlanmaya başlanan dergimiz, tkd’nin web sitesi üzerinden üyelerimizin kullanımına sunulmaktadır.

kaynak:http://www.kutuphaneci.org.tr/web/node.php?id=168
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol