türk arşivciler derneği (the society of turkish archivists), 1998 yılında başbakanlık devlet arşivleri genel müdürlüğü çalışanları tarafından "tüm arşivciler derneği" adıyla kurulan ve istanbul ili eminönü ilçesinde faaliyet gösteren meslekî bir dernektir.
derneğimiz içişleri bakanlığının19 aralık 2006 tarihli "olur"u ile "türk arşivciler derneği" olarak isim değiştirmiştir. türk arşivciler derneği, kendi sahasında tek mesleki sivil toplum örgütüdür.
derneğimizin amacı; "kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarında arşivcilik mesleği ile uğraşan kişiler arasında kaynaşma, tanışma, dayanışma ve yardımlaşmayı sağlamak, üyelerin meslekî bilgi, beceri ve kabiliyetlerinin arttırılması için çalışmalar yapmak, aile ve toplum değerleri ile tarih ve toplum mirasımızın korunması, yeni nesillere aktarılması ve tanıtılmasına hizmet etmek."tir. derneğimizin en önemli amaçlarından biri de derneğimiz tüzüğünün 4. maddesinin ikinci fıkrasında yer alan; "... yurt içinde ve yurt dışında gerek kamu kurum ve kuruluşlarında, gerekse özel arşivlerde yapılacak olan araştırma ve faaliyetlere danışmanlık, rehberlik, gözetim, denetim ve organizasyon hizmeti vermek üzere işbirliği yapmak."tır.
türk arşivciler derneği, kuruluşu olan 1998 yılından 2005 yılına kadar meslekî alanda çeşitli konferans ve panellere ev sahipliği yapmıştır. derneğimiz üyeleri tarafından osmanlı arşivi belge serilerinden örnekler ile yazı çeşitlerinin tanıtıldığı ve osmanlı diplomatikasının anlatıldığı "osmanlı arşiv belgelerini okuma seminerleri" düzenlenmiştir. bu seminerlerde başta osmanlı arşivine araştırma yapmak maksadı ile gelen yerli ve yabancı araştırıcılar olmak üzere birçok şahsa, osmanlı devleti döneminde yazılan belge ve yazı çeşitlerini okuma ve okuduğu belgeleri anlama konusunda derneğimiz üyeleri ve osmanlı arşivi daire başkanlığında çalışan arşiv uzmanları tarafından seminerler verilmiştir.
derneğimiz, devlet arşivleri genel müdürlüğü tarafından hazırlanan ve tasarı halinde bulunan milli arşiv kanununu hazırlanma aşamasında da sivil toplum örgütü olarak görüşlerini belirtmiş ve katkılarda bulunmuştur.
derneğimiz üyelerinin büyük çoğunluğu başbakanlık devlet arşivleri genel müdürlüğü bünyesinde görev yapmaktadır. 1986 yılından itibaren devlet arşivleri genel müdürlüğünde göreve başlayan üyelerimiz tarafından bu güne kadar osmanlı devletinden günümüze intikal eden birçok belge fonları tasnif edilerek araştırmaya açılmış, özellikle ermeni olayları ile ilgili belgeler dünya kamuoyunun gözleri önüne serilmiştir. bu konularda yapılan yayın faaliyetlerinde üyelerimizin büyük katkıları olmuştur.
türk arşivciler derneği tarafından bugüne kadar hazırlanan projelerden özellikle kıbrıs şeriye sicilleri ve vakfiye kayıt defterlerinin günümüz türkçesine çevirilmesi, özet ve kataloglarının çıkartılması ve bilgisayar ortamına aktarılması projesi, yerli ve yabancı çevreler tarafından büyük takdir toplamıştır. kktc yetkilileri için özellikle vakıflarla ilgili davalarda ilk elden kaynak ve delil teşkil edecek bilgilerin bu çalışma içerisinde ortaya çıkartılması, önümüzdeki günlerde uluslar arası alanda kktc yetkililerinin önemli oranda söz sahibi olmasını gündeme getirecektir.
derneğimiz üyeleri tarafından istanbul teknik üniversitesi rektörlüğü bünyesinde bulunan osmanlı dönemine ait arşiv malzemesinin tasnif edilerek belge özetlerinin çıkartılması projesi büyük oranda bitirilmiş olup, önümüzdeki günlerde tamamlanacaktır. derneğimiz tarafından kırım şeriye sicillerinin günümüz türkçesine çevrilmesi ve hüküm özetleriyle kataloglarının çıkartılması projesi için çalışmalar devam etmektedir.
derneğimiz meslekî bir dernek olması dolayısıyla arşiv düzenlemeleri, arşiv otomasyonları ve arşivcilik alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara da gerektiğinde danışmanlık yapmakta ve yol göstermektedir. özellikle tarihi arşivler konusunda yapılacak çalışmalarda türk arşivciler derneği olarak yer almak ve bu konuda üzerimize düşeni yapmak en büyük görevimizdir. üyelerimiz, bu sahada yapılacak çalışmalarda yaklaşık 20 yıldır edindikleri bilgi ve tecrübeleri paylaşmaya her zaman hazırdır. bunun yanında modern arşivcilik standartları ve elektronik bilgi-belge arşivleri konusunda da devlet arşivleri genel müdürlüğünün belirlediği kurallar çerçevesinde, kamu ve özel kurum ve kuruluşlarla gerektiğinde işbirliği yapmak üzere çalışmalarına devam etmektedir.
kimler üye olabilir
derneğe üye olma hakkı , medeni hakları kullanma ehliyetine sahip ve on sekiz yaşını bitirmiş olan, ayrıca kanunen dernek üyeliğine engel hali bulunmayan gerçek kişilere açıktır. yapılacak müracaatlar yönetim kurulu tarafından incelenerek kabul veya red edilir.
derneğin üyeleri eşit haklara sahip olup, iki tür üyesi vardır.
a- derneğin asil üyeleri : derneğe üye olma şartlarına ve ehliyetine sahip olan, derneğe daha önce üye olarak kaydedilmiş iki kişinin tavsiyesi ile üyeliği yönetim kurulunca kabul edilip tüzükte belirtilen aidatları düzenli olarak ödeyen, dernek organlarına seçmek ve seçilmek hakkına sahip üyelerdir.
b- derneğin şeref üyeleri : varlıkları, dernek içi manevi bir değer taşıyan ve sosyal statüsü; kişiliği ya da eserleri ile derneğe önemli katkılarda bulunan veya bulunabilecek durumda olan mümtaz kişiler yönetim kurulunca şeref üyeliğine kabul edilebilirler. bu üyelerin oy hakları yoktur. ancak istedikleri taktirde aidat verebilirler.
üyelerinin uymasi gereken kurallari
yukarıda zikredilen hususlara mukabil üyeler de derneğin amacını gerçekleştirmeğe çalışmak, dernek yönetim ve faaliyetlerine katılmak, dernek düzenine uymak ve üyelik aidatını ödemekle mükelleftir.
kaynak:http://www.arsivder.org.tr/genel_bilgiler.asp
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?