theseus

mad
atina’nın efsanevi kralı. annesinin ethra, babasının egeus veya poseidon olduğu söylenir.

theseus, iyonyanın baş kahramanıydı. atinalılar onu büyük bir reformcu olarak kabul ediyorlardı. attika’nın atina önderliğinde siyasi bütünleşmesini sağlayan kişi olduğu kabul ediliyordu.

efsaneye göre, atina’nın kadim krallarından egeus, çeşitli kadınlarla evlenmesine rağmen çocuk sahibi olamaz. sonunda troezen kralının kızı ethra ile evlenir. ethra, egeus’tan, bir söylentiye göre ise yüzerken birlikte olduğu poseidon’dan hamile kalır. egeus çocuğun doğmasını beklemeden atina’ya döner, ancak gitmeden önce sandaletini ve kılıcını dev bir kayanın altına bırakır ve aethra’ya çocuğun büyüdüğünde kayayı kaldırıp emanetlerini alabileceğini, böylece hanedana mensup olduğunu ispatlayabileceğini söyler.


theseus ve minotor, çömlek, mö 6.yytheseus büyüdüğünde gerçekten kayayı kaldırır ve babasının emanetlerini alır. annesi genç theseus’a gerçek kimliğini açıklar. bunun üzerine atina’ya yola çıkan theseus yolda pek çok yolkesen haydutu öldürür.

çeşitli maceralardan sonra atina’ya ulaşan theseus, egeus’a gerçek kimliğini açıklamaz. ancak egeus’un eşi medea, theseus’un veliaht olduğunu anlar ve kendi oğlu medus yerine tahta geçmesinden endişe eder. ölmesini sağlamak için kendisinden maraton boğasını öldürmesini ister. ancak theseus boğayı yakalayıp atina’ya kadar getirmeyi başarır ve kurban eder. bunun üzerine medea, theseus’u zehirlemeye karar verir. son anda egeus kılıcı ve sandaletleri görerek theseus’un oğlu olduğunu anlar ve zehiri döker.

girit kralı minos’a yenilen atinalılıar, barış anlaşması gereğince dokuz yılda bir, minotor adlı öküz başlı canavara yedi genç kız ve erkeği kurban etmek zorundadır. theseus, canavarla savaşmaya gönüllü olur. babasına eğer muzaffer olursa dönüşte beyaz bir yelken açacağını söyler.

kral minos’un kızı arian, theseus’a aşık olur ve minotor’un içinde bulunduğu labirentten çıkabilmesi için ona bir ip yumağı verir. theseus, minotor’u çıplak elleriyle öldürür, atinalı gençleri kurtarır ve ip yumağını kullanarak labirentten çıkmayı başarır. arian’ı da yanına alıp atina’ya yelken açar ancak nakşa adasında mola verdiklerinde onu adada "unutur".

theseus, atina’ya yaklaştıklarında da beyaz yelkeni çekmeyi unutur. kıyıdan koyu renk yelkeni gören baba egeus, denize atlayarak intihar eder (ege denizi’nin adını bu olaydan aldığı söylenir).

babasının trajik ölümünden sonra theseus, atina kralı olur ve amazonlar’ın kraliçesi antiope ile evlendir. bu evlilikten oğlu hippolitus dünyaya gelir. ancak eşi bir savaşta theseus ile birlikte savaşırken ölür. bunun üzerine theseus, arian’ın kızkardeşi faidra ile evlenir. faidra, hippolitus’a zalimce davranacaktır.

efsaneye göre theseus, atina’dan ayrılarak hayatının son yıllarını skiros adasında huzur içinde geçirir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol