temiz dünya

walide sultan
temiz dunya, temiz cevreyle ilgilidir. temiz toplum nitelemesiyle toplumdaki sosyolojik hadiselerin olumsuzluklarinin giderilmesi, isteginden dogan gondermeyle ilgili degildir.

mesela, burada ’copler’ soz konusudur. hayatin geregi, hergun tonlarcasi atilan atik maddeler, gitgide dunyanin yasanilmaz bir yuzey olmasina yardim etmektedir. uygar toplumlar bu olayi bir anlamda cozmusler, copleri ayristirma, ekolojik dengeyi bozmadan imha ve geri donusum konularinda hayli mesafe almislardir.
bu sadece egitimle ilgili degildir evet bu da vardir, ama sadece gostermelik olarak degildir. uygar toplumda, uc yasindaki bir cocuga bile elindekini sokaga atmasi eylemini yaptiramazsiniz, zorlasaniz da atmaz, ona coplerin cop kutularina atilacagi, daha yuva egitiminde verilmeye baslanmistir. lakin, bundan da daha etkin olani cezalardir. herkes yasadigi evi veya isyerininin onunu temiz tutmak zorundadir, aksi taktirde cezasina katlanmak problemiyle karsi karsiya kalabilinmektedir.
haftanin belli gunleri, belli hedelerin icine konulacagi ayristirma kutularina copunuzu koyup yasadiginiz mahalin onune birakmak zorundasiniz.
bununla da kalsa iyi, diyelim ki evinizin onunde bir metre kare buyuklugunde dahi olsa bir yesil alan var. veya evinize dahil olsun olmasin, kamuya ait de olabilir, o parsel eger sizin evinizin onundeyse, iste orayi da bizzat sizin yesil tutmaniz
gerekmektedir. eger bunu yapamiyor veya yapmiyorsaniz belediyeden ekip gelir bu isi sizin yerinize yapar ve parasini size odetir. tercih kisilere birakilmistir. hatta sari kucuk bir cicek vardir, ki bu cicek azgin kokleriyle diger cim veya diger bitkilerin koklerini oldurur,’bitki zararlisi bitki’ diyelibiliriz buna. siz, bu cicekleri de yolup koparip yok etmek zorundasiniz ki doga tahrip olmasin, diger bitkilerin gelisimi engellenmesin. bunu yapmak zorundasiniz yoksa, belediyeden surekli uyari gelir.
zaten, bu acilardan bakildiginda uygar olmak, uygar yasamak cok zahmetli bir istir. gelecek nesillere temiz bir dunya birakmak gibi bir ukteyi icinde tasimayanlara, cevrelerindeki coplerden rahatsiz olmayanlara gore bir is degildir.
bu insanlar alisverise gittikleri zaman evlerindeki butun plastik posetleri de birlikte gotururler. hem de, kendi ihtiyaclarindan cok daha fazlasini, neden? cunku bir plastik posetin kendi halinde dogada yokolma suresi yaklasik kirk bes yildir. hic bir uygar insan bunlarin daha da cogalmasini istemez, defalarca ayni posetleri kullanir, fazlasini da market veya alisveris yerlerindeki ozel kutulara birakirlar. ihtiyaci olanlar buradan alir ve kullanirlar.
anlatmaya calistigimiz gibi sadece ’temiz bir dunya istiyorum’ soylemleriyle gerceklesecek kadar basit bir hede degildir, bu baslik...
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol