yozgat turkulerini derlemis olan sanatci.
mehmet nida tüfekçi 1 mart 1929da yozgat’ın akdağmadeni ilçesinde doğdu. annesi zeynep tüfekçi, babası hamdi tüfekçi’dir. ilk müzik eğitimini babası hamdi tüfekçi den aldı. müziği seven ve müziğin içindeki bir ailenin çocuğu olan nida tüfekçi , bağlama çalmaya başlamasını şöyle anlatırdı: “7-8 yaşlarındaydım her halde. sazla benim boyumu ölçtüklerinde saz 1,5 karış uzun gelirdi benden. sazın sapına kolum yetişmezdi de teknesini bir duvara dayayıp öyle çalmaya çalışırdım...” nida tüfekçi ilkokul çağlarında bazen derslerde bazen müsamerelerde saz çalmasını sürdürmüş ve küçük yaşlarda yeteneğini ortaya koymuştur. ilköğrenimini akdağmadeni’nde bitiren nida tüfekçi ortaokula akdağmadeni’nde başlamış üçüncü sınıfı boğazlıyan’da tamamlamıştır. yaşadığı ilçede lise olmadığından öğrenimine çevre illerden birinde devam etmek zorunda kalır. liseye ankara maliye okulu’nda bitirir.
nida tüfekçi maliye okulu’nda öğrenci iken muzaffer sarısözen’le tanışır. sarısözen’le tanışması belki de yaşamının dönüm noktasıdır. hem okuluna devam eder hem de 1947den itibaren ankara radyosu’nun yurttan sesler emisyonlarına ses ve saz sanatçısı olarak katılır. o zamana kadar gerek radyo sanatçılarının gerekse muzaffer sarısözen’in bilmediği bir tavır ve tezene ile (sürmeli tavrı) saz çalıp türkü söyleyen tüfekçi, radyonun en parlak simaları arsında yer almıştır.
1953 yılında ankara radyosunda açılan sınavda başarı göstererek yurttan seslerin daimi korosunda çalmaya başlar. 1959 yılında istanbul radyosuna naklen atanır. 1964 yılında türk halk müziğinden sorumlu türk müziği şube müdür yardımcılığına, 1972 yılında ise trt müzik dairesi türk halk müziği müdürlüğü’ne atanır. 1974 yılında ise trt müzik dairesi başkanlığına (vekaleten) getirilir. 1976’da bu görevden istifa eder. aynı yıl istanbul türk müziği devlet konservatuarı’nın kurucu üyeliğini yapan tüfekçi bu okulda, yönetim kurulu üyeliği, başkan yardımcılığı, bölüm başkanlığı ve danışma birimi üyeliğinde bulunur. yine aynı okulda bağlama, thm solfeji, thm bilgileri ve bölge tavırları derslerini okutur.
türk folklorunun müzik ve oyun dallarında yurt içinde ve yurt dışında seçkin bir yer edinmiş, kültürümüze yapmış olduğu katkılarla halk müziği dünyasına damgasını vurmuş olan mehmet nida tüfekçi 18 eylül 1993 cumartesi günü yaşama veda etmiştir.
melih duygulu
http://www.turkuler.com/tgv/nida.asp
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?