asya kıtasında yer alan bölümü sina yarımadası ile birlikte 1.020.000 km²lik bir yüzölçüme sahiptir. batıda libya, güneyde sudan ve kuzeydoğuda filistin ve israille kara sınırı bulunmaktadır. mısırın kuzeyde akdenize, doğuda kızıldenize kıyısı bulunmaktadır.
mısır antik medeniyetiyle ünlü bir ülkedir ve dünyanın en çok ilgi çeken tarihsel anıtları yine buradadır. gize piramitleri, karnak tapınağı ve krallar vadisi en önemli tarihsel anıtlardır.
coğrafik olarak, aşağı ve yukarı şeklinde tanımlanan mısırda ekonomi; turizm, nil ve aluvyonlu mümbit topraklarda yetişen dünyanın en kaliteli uzun elyaflı pamuğu gize ile tekstil ürünleri ihracatına dayanmaktadır. müslüman kardeşler örgütünün çeşitli dönemlerde piramitlerde, şarm el şeyhte gerçekleştirdikleri bombalı saldırılar turizm gelirlerini dönemsel olarak etkilese de uzak doğulu turistler için mısır her zaman çekim merkezidir. kahire dünyanın en büyük zincirlerinin 5 yıldızlı otelleriyle yoğun konaklama imkanına sahiptir. nil boyunca dünyanın en önemli üç medeniyetinden biri olarak tanımlanan eski mısırın tapınaklarını görerek asvana kadar gerçekleştirilen gemi turları ilgi çekicidir. asvan müzesinde yukarı mısır medeniyetinin örnekleri ve günlük yaşamın sergilenmesi, sudan ile etkileşimin yerli figürlerle desteklenen sergilenişi enteresan gelebilir. dünyanın en büyük barajlarından biri olarak cemal abdünnasır tarafından inşa ettirilen asvan barajının yapımı esnasında yerinden taşınan büyük tapınak, firavunların inşa ettirdikleri ile nil boyunca göreceğiniz roma etkisini taşıyan tapınaklar o günün mimari bilgisini değerlendirmek adına gize piramitleri kadar değerlidir. nilin iki kıyısında kurulmuş şehirlerde yerel geleneksel ürünleri temin edebilecek pazarlarda özellikle dünyaca ünlü papirüs ürünlerinde hem kalite hem de fiyat pazarlığı konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. kendilerini papirüs enstitüsü olarak isimlendiren gize bölgesindeki dükkanlarda yüksek fiyatlardan büyük indirim yapılarak satılan papirüslerin khan el halil gibi çarşılarda son fiyatın dörtte bir fiyatına alınması mümkündür.
kendisine yetecek kadar olan petrolünü halkına ucuz olarak sunan mısırda ücretler oldukça düşüktür. ancak hayatın sürdürülmesi için gereken zorunlu ihtiyaçlar da son derece ucuzdur. son yıllarda gerçekleştirilen özelleştirme işsizliği arttırdığı için sosyal patlama yaşanmaması amacıyla yavaş ilerlemektedir. genelde istihdam devlet tarafından sağlanmaktadır. çalışma saatleri; iklimsel özellikler nedeniyle genel olarak sabah 8 ile 15 arasındadır. özel sektörde çalışma saatleri uzundur. yeni yetişen üniversite mezunu nesil için iş olanakları kısıtlıdır. yabancı yatırımı özendiren indirim ve vergi ayrıcalıkları ile önemli bir girdi sağlanmışsa da nitelikli çalışan temininde yaşanan güçlükler yatırımcı yönünden olumsuz etki yaratmaktadır. son zamanlarda türkiyenin önemli tekstil gruplarının da mısırdaki nitelikli serbest bölgelerde yatırım konusunda çalışmalar yaptığı gözlenmektedir.
sabahın ilk saatlerine kadar açık olan dükkanlardaki alışveriş, ailelerin doldurduğu kordonboyu kahvehaneleri kahire, iskenderiye gibi büyük şehirlerde hayatın 24 saat sürdüğünün işaretidir. çarşı olarak; kahiredeki khan el halil görülmesi gereken bizdeki kapalı çarşı tarzında önemli bir mekandır. tarihi turizm gelirine dönüştürmekte başarılı olan mısırda görülmesi tavsiye edilecek bir mekan da kahiredeki firavunlar köyüdür. nilin kenarında ayrılmış özel bölümde firavunlar çağındaki yaşam canlı oyuncular tarafından tasvir edilmektedir. mısırın liman kentleri; port said ve iskenderiyedir. ticaret kapasitesi (pamuk,gıda,tarım ürünleri) , endüstriyel işlevi (petrol rafinerisi,tekstil ürünleri,kağıt,plastik) ve limanıyla (taşımacılık) birinci önemdeki iskenderiye, mısırın ikinci büyük kenti, düzen ve yaşam tarzı olarak izmiri andırır. uzun bir kordonboyuna sahip olan kentte yerleşim kıyı boyunca yayıldıktan sonra kıyıdan içeriye doğru gelişmiştir. dünyanın yedi harikasından biri olarak nitelendirilen iskenderiye feneri bugün sadece kartpostallarda yer almaktadır. çok lezzetli akdeniz balıklarını yeme şansını bulabileceğiniz modern balık restoranları (balık pazarı) özellikle öğle yemeği zamanı saat 15ten gecenin ilerleyen saatlerine kadar doludur. mısıra özgü kebaplar ve aşure ile muhallebi karışımı tatlısı "ummali" tadabileceğiniz oryantal restoranlarda (abu shakra) kaliteli servis sunulmaktadır. şehrin valiliğince kordonboyundaki binaların dış yüzey yenilemesi yapılarak görüntü kirliliğine son verilmiştir. özellikle tarihi dokuyu koruyan tedbirlerin alınmasıyla mısırın tarih ve turizm ilişkisinin gücüne verdiği önem örnek alınasıdır. büyük zelzelede yıkılmış tarihteki ilk kütüphane olan iskenderiye kütüphanesi, bayan mübarekin koruması altında unesco desteğiyle eski yerinde yeniden inşa edilerek açılmıştır. modern mimarisi ve açılan önemli sergiler yönünden gezilmesi önerilir. gezilecek diğer yerler arasında kral farukun yazlık sarayı, sanat müzesi, kale, pompey sütunu, roma-mısır dini sembollerini taşıyan kom el sukkfa adıyla bilinen katlı mezarlar ve kom el dikka roma hamamları yeralır.
uzun yıllar osmanlı hakimiyetinde kalan mısırda osmanlı paşalarının sülalelerinden gelmekle öğünen birçok yerli aile sosyal hayatta önemli yerlerdedir. osmanlı sonrasında yerleşen ingilizlerin getirdikleri "kulüp" anlayışı mısırlılar için ayrıcalığın simgesidir. nesilden nesile verasetle de geçen üyelikler kişinin sosyal statüsünü belirlemekte önemli role sahiptir.
herbiri ayrı mimari özellikler taşıyan camilerin yanında inşa edilmiş kilise ve sinagoglar ilginç bir dinsel doku görüntüsü vermektedir. müslümanlar için hafta tatili cuma günü olup hıristiyan ve yahudi mısır vatandaşları cumartesi ve pazar günleri tatil yapmaktadırlar. bankalar cuma/cumartesi kapalıdır
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?