bir diğer adı da birleşme antlaşması olan; fransa ve hollandanin halk oylaması ile redderek düşürdügü ab anayasasını temelde koruyan ve ufak değişikliklerle tekrar ülkelerin onayına sunulan ab temel antlaşmasıdır.
18-19 ekim 2007de lizbonda yapılan zirvede onaylandığı için lizbon antlaşması olarak adlandırılan yeni ab nitel antlaşmasının öngördüğü değişiklikler:
- 6 aylık dönüşümlü başkanlık sistemini kaldırıp yerine, 2,5 yıllık süre için üye ülkelerin oy birliğiyle atayacakları ab konseyi başkanını getirmektedir. bu başkan yılda 4 kez toplanacak ab zirvelerine de başkanlık edecektir.
- dış politikada tek seslilik amaçlı olarak atanan ab dışişleri ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi ise, dışişleri bakanlarını buluşturan dış ilişkiler konseyi toplantılarına başkanlık edecek ve ab komisyonu başkan yardımcılığı görevini de üstlenecektir ve eşgüdüm sağlayacaktır. ingilterenin ısrarı üzerine "ab dışişleri bakanı" sıfatı değiştirilmiştir.
- abnin 5 yıllık dönemlerle her ülkeden birer temsilciyle çalışması hedeflenen yeni anayasada, 2014 yılından itibaren komiser sayısının, üye ülke sayısının üçte ikisine düşürülecek ve bazı ülkeler komisyona dönüşümlü üye gönderecektir.
- ikili çoğunluk sistemi olarak adlandırılan nitelikli oylama yöntemi, karar alınabilmesi için ülke sayısı dikkate alındığında yüzde 55 ve ülke nüfusları dikkate alındığında yüzde 65 destek bulunmasını gerekli kılıyor.
- ab bütçesi, dış politika ve vergi gibi konularda karar alınabilmesi için, "ikili çoğunluk sistemi" geçerli olmayacak ve üye ülkelerin oy birliği gerekecek.
- üye ülkelerin ulusal meclisleri, ab komisyonunun hazırladığı yasa tasarılarını yeniden incelenmek üzere geri gönderme yetkisine sahip olacaktır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?