i. süleyman, (d. 27 nisan 1494, trabzon – ö. 6 eylül 1566). 10. osmanlı padişahı ve islam halifesidir.
kanuni sultan süleyman olarak anılır. babası yavuz sultan selim, annesi ise ayşe hafsa sultandır. saltanatında osmanlı imparatorluğu en parlak dönemini yaşadı.
çocuk yaşta istanbulda bilim, tarih, edebiyat, din ve askerlik eğitimi aldı. 1509 yılında annesinin doğum yeri olan kırımda kefe sancakbeyliğine atandı. daha sonra saruhan sancakbeyliği göreviyle manisaya gönderildi. padişahın sefere çıktığı vakitlerde batı sınırını korumak için edirnede bulundu. babasının ölümü sırasında yine manisada bulunan şehzade süleyman, sadrazam piri paşanın çağrısı üzerine istanbula gelerek 1 ekim 1520 tarihinde tahta çıktı.
kanuni padişah olunca içişlerinde belli bir düzene kavuşmuş devlet yönetimi babasının yaptığı ıslahatlarla sağlamlaşmış temeller üzerinde duran bir devletin başına geçti. imparatorluğun iç bunalımlarıyla uğraşmadan kısa bir süre batı dünyasının geçirdiği dönüşümleri izledi. batı rönesansın yaratığı bir açılma ortamında teknik yönden belli aşamalara ulaşmış; fransa ve almanyada dinsel reformlar yapılarak birlik sağlanmıştı. kanuni bu ortamda, askeri alanda oldukça üstün duruma gelmiş olan osmanlı imparatorluğunun gücünü batıya yine askeri yönden kabul ettirme yolunu seçti.
imparatorluk içinde süleyman dürüst hükümdar ve çözülmeye, bozulmaya, rüşvete karşı olarak biliniyordu. yetenekli bir kuyumcu ve seçkin bir şair olduğu kadar, süleyman ayrıca sanatçıların ve filozofların büyük hamisiydi. osmanlı imparatorluğunun kültürel gelişmesindeki altın çağının hükümdarıydı. süleyman 16ncı yüzyıl ön seçkin hükümdar olarak kabul ediliyordu; rakipleri charles v kutsal roma imparatoru (1519-56) , francis i (fransa,1515-47), henry viii (ingiltere,1509-47), sigusmund ii (polonya,1548- 1572) ve ivan iv (rusya,1530-84). onun liderliğinde osmanlı imparatorluğu altın çağına ulaştı ve dünya gücü haline geldi. süleyman, osmanlı ordusunu belgrad, rodos, macaristanın çoğunun fethinde kendisi yönetti. viyana kuşatması planını hazırladı. ortadoğunun çoğu toprağını imparatorluğa kattı. karasularını kuzey afrikaya cezayire genişletti. kısa dönemde osmanlılar akdeniz, kızıl deniz ve iran körfezinde deniz hakimiyetini ele geçirmeyi başardılar. osmanlı imparatorluğu onun ölümünden sonra genişlemesine bir yüzyıl daha devam etti.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?