abdli bilim adamı. elektromıknatısları yaparken, öz indüktansın elektromanyetik fenomenini keşfetti. ayrıca faraday’dan bağımsız olarak karşılıklı indüktansı da keşfetti, fakat sonuçlarını ilk yayınlayan faraday idi. elektromanyetik konusundaki çalışmaları elektrikli telgrafın bulunmasında temel oluşturdu.
ilk gençlikte tiyatroya ilgisi vardı. profesyonel bir oyuncu olmaya çok yaklaştı.
1819 yılında bedava egitim veren albany akademisine girdi.bedava egitim görmesine ragmen çok fakirdi ve verdiği özel derslerle maddi açıdan kendini desteklemesi gerekti. sonunda eczacılık alanında eğitim görmeye karar vermişti. 1824 yılında mühendis asistanı olarak çalıştı. bu olay ona bir makine mühendisi olmak için ilham olmuştur.
1826 yılında albany akademisine matematik ve doğa felsefesi profesörü olarak atandı. elektromanyetik ile ilgili çalışmalara başladı. william sturgeon’un elektromıknatıs modelini geliştirerek, bir demir parçasının üstüne sıkı sarılmış ve izole edilmiş tel kullanarak çok daha güçlü bir elektromıknatıs elde etmiştir. bu mıknatıs zamanının en güçlü elektromıknatısı olmuştur. ayrıca iki elektrotlu bir pile bağlanmış bir elektromıknatıs yaparken, telin birbirine paralel birkaç sarımlı halde olmasının en iyisi olduğunu, birden fazla pil olması durumunda ise uzun ve tek sarımlı olmasının en iyisi olduğunu göstermiştir.
henry yinede henüz maksimum etkinin elde edilemediğini ekledi. devrenin artan direnci nedeniyle telin belli uzunluklarda devirleri artırdığında manyetik gücün azaldığını gördü. bataryanın manyetik gücünü artırmanın yollarını araştırmak için incelemesinin ikinci kısmına başladı. manyetik güç elde etmede optimal şekli bulmak için, metal çubuk etrafında uzun bir halka yerine daha kısa ve daha fazla sarımda halka oluşturdu. henry iki metot test etti. önce devrenin direncini azaltmak için halkaları paralel bir sekilde bağladı ki bu daha büyük demirin etrafında oluşan elektrik akımının daha yüksek bir değere çıkmasına sebep oldu bunun dışında gerilim ya da elektriği kuvvetini arttırmak için birbirine seri halde bağlı batarya kullandı ve halkaları birbirine seri bağladı.
1831de hareket için elektromanyetiği kullanan ilk makineyi yarattı. bu modern dc motorların en ilkel haliydi.
henry ayrıca öz indüktansın özelliklerini kesfetti. fakat aynı dönemde michael faraday çok hızlı bir şekilde davranıp çalışmalarını yayınlayarak bir adım öne geçti.
samuel morse ’la gale aracılığı ile iletişim kurdu ve ona telgrafını geliştirmekte yardım etti.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?