jim thorpe

angelus
1913 yılında, olimpiyatlara katılan atletlerin amatör olması konusunda çok katı kurallar bulunmaktaydı. yarıştıkları için para ödülü alanlar, spor öğretmenleri ve daha önce profesyonellere karşı yarışmış olanlar amatör sporcu sayılmıyor ve olimpiyatlara katılmalarına izin verilmiyordu.

1913 ocak ayının sonlarına doğru abd gazeteleri, thorpe’un daha önce profesyonel beyzbol oynadığı hakkındaki iddiaları yayımladılar. ilk olarak hangi gazetenin bu iddiayı gündeme getirdiği belli olmasa da bulunabilen en erken baskı providence times gazetesine aittir, ancak iddiaların önce worcester telegram gazetesinde yayımlandığından sözedilir. hakikaten de thorpe 1909 ve 1910 yıllarında rocky mount, kuzey carolina’da doğu carolina ligi’nde profesyonel beyzbol oynamış ve bunun karşılığında da az miktarda para almıştır.

kamuoyu thorpe’un geçmişiyle çok ilgilenmediyse de amatör atletizm birliği (amateur athletic union – aau) ve özellikle birliğin sekreteri james e. sullivan bu olayı çok ciddiye almıştır. thorpe sullivan’a yarı-profesyonel olarak beyzbol oynadığını bildiren bir mektup göndermiştir:

...yalnızca basit bir yerli okul çocuğu olduğum ve böyle şeyler hakkında bir şey bilmediğim gerçeği nedeniyle kısmen mazur görülmeyi umuyorum. hakikaten de yanlış bir şey yaptığımı bilmiyordum çünkü bildiğim birçok kolej öğrencisinin yaptığını yapıyordum ancak onlar kendi isimlerini kullanmamışlardı...

mektubunun hiçbir faydası olmadı ve aau geçmişe yönelik olarak thorpe’un amatörlüğünü kaldırmaya karar verdi ve ioc’nin de aynı şekilde davranmasını önerdi. aynı yıl içinde ioc oybirliğiyle jim thorpe’un tüm olimpiyat madalyalarını, ödüllerini ve unvanlarını geri almayı kararlaştırdı ve onu profesyonel sporcu ilan etti.

thorpe para karşılığında oynamış olsa da diskalifiye edilmesi kuraldışıydı. 1912 olimpiyatları’nın kural kitapçığında herhangi bir karşı çıkmanın oyunların kapanış töreninden sonra 30 gün içinde yapılması gerektiği belirtilmişti. iddiaların gazetelerde yayımlanması 1913 ocak ayında yani stockholm oyunlarının bitişinden altı ay sonraya denk gelmektedir. aau ve ioc görevlilerinin bu kuraldan haberi olmadığı ya da bilerek dikkate almadıkları anlaşılmaktadır. ayrıca olimpiyat oyunlarından çok önce thorpe’un amatör statüsünün sorgulandığı ancak 1913 yılında bu iddialarla karşı karşıya kalana kadar aau tarafından dikkate alınmadığı hakkında bazı kanıtlar da bulunmaktadır.

bu olayın thorpe için tek olumlu yanı, profesyonel olduğunun ilanından sonra amerika ulusal beyzbol ligi’ndeki takımlardan teklifler almasıdır.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol