olayın ardından silahlı ve bombalı olarak izmir’de yakalan ziya hurşit’in açıklamaları doğrultusunda çok sayıda kişi gözaltına alındı ve hemen bir istiklal mahkemesi kuruldu. yargılananlar arasında kâzım karabekir, ali fuat cebesoy, refet bele, bekir sami kunduh, cafer tayyar eğilmez, vasıf karakol gibi kurtuluş savaşı’nın önde gelen isimleri de vardı. bu ünlü kişilerin çoğu beraat etti. ancak ittihat terakki cemiyeti’nin önde gelen bazı isimleri suikastla ilgili bulunarak idam edildi.
o gece ve ertesi gün istanbul ve izmirde yapılan tutuklamalarda ziya hurşit, gürcü yusuf, laz ismail ve çopur hilmi yakalandılar. suikastın arkasında kapatılmış terakkiperver cumhuriyet fırkasının içindeki bir grup olduğu sonucuna varıldı. partinin kurucuları olan kazım karabekir, ali fuat cebesoy, refet bele ve adnan adıvar gibi kurtuluş savaşının ünlü isimleri suikastin diğer sanıklarıyla birlikte izmir istiklal mahkemesi nde yargılandılar.
mahkeme ziya hurşit ve arkadaşlarını idam cezasına çarptırdı. 14 temmuz 1926da on dört kişinin idam cezası infaz edildi. suikast girişiminden sonra bir ay gibi kısa bir süre içinde yıldırım hızıyla yargılanma tamamlanmış ve idam cezaları infaz edilmiş oluyordu. kurtuluş savaşının önderlerinden biri olan ve o sırada yurt dışında bulunan rauf orbay gıyabında on yıl hapis cezası aldı. terakkiperver partisinin yargılanan diğer üyeleri her ne kadar mahkeme tarafından aklandılarsa da bir çoğu uzun bir süre kuşku altında kaldılar. hükümet görevlerinden dışlandılar. çoğu on yıl süreyle siyasi yaşamdan uzak kaldı.
18 haziran 1926 mustafa kemal paşa suikast girişimi hakkında anadolu ajansı’na verdiği demeci şu cümleyle bitirdi:
benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?