simdi bir kavrami degerlendirmek icin onun alt yapisini ve gecmisini bilmek gerekir. bir kere sunu kabul edelim, imam hatip liselerinin laik devlet anlayisinda yeri yoktur. hemen acikliyalim. laiklik tanim geregi devletin dinden bagimsiz olmasidir ki bu da devletin hicbir dinin yandasligini yapamayacagini, kendi halkinda cogunluk ne olursa olsun bir dine iltizam gecemeyecegini belirtir.
imam hatip liseleri islamiyetin bile tamamini kapsamamakta, sadece belirli bir mezhepin egitimini yapmaktadir. bu devletin ayni olanaklari dinin butun diger mezheplerine acmasi, butun hristiyan fraksiyonlarina ve butun budist, yahudi, shaman, putperest ne kadar inan varsa hepsine kendi egitimlerini vericekleri okullari acmak icin finansman saglamasi ile bile saglanamaz. cunku devlet dine karismaz, din egitimi vermez. din kisinin kendisiyle ve tanriyla arasinda olan bir munasebettir.
peki anayasanin bu kadar kalbinde yatan bir ilkeye bu kadar umursamazca tecavuz eden bir krum nasil ortaya cikmistir. 12 eylul 1980 darbesi (anti devrimi) sirasinda girisilen bir anti laiklesme surecinin bir parcasi olarak devletin kadrolu imam acigi one surulerek acilmis okullardir ki bu imam hatipleri savunmak icin kullanan "e ordakilerin hepsi imam olmayacak ki" onergesine tamamen zittir.
kisaca imam hatipler, acilis geregi imam yetistirme okullaridir. (ki benim gorusum devletin din adamlarindan elini tamamen cekmesinden yanadir ya bu belki islamin gercekleri dusunuldugunde belki de gerceklesmese daha iyi olucak bir utopyadir.) ve bu sart altinda memleketin imam gereksiniminden 34 kat daha fazla ogrencileri olmasi engellenmelidir. yok eger bu kabul edilmezse imam hatipler belirli bir inancin ogretildigi okullar oldugu icin devletin tarafsizlik ve laiklik ilkelerini cignemektedir, tumden kapatilmalari gerekir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?