hüsnü şenlendirici

passive
1976 yılı bergama doğumlu hüsnü şenlendirici, müzikal geleneğe sahip bir ailenin çocuğudur. dedeleri hüsnü şenlendirici (klarnet, trompet) ve fahrettin köfeci (klarnet), ve babası ergün şenlendirici (trompet) gibi müzikal bir geleneğe sahip bir ailenin üyesi olan hüsnü de 5 yaşında klarnet çalmaya başlar. özellikle 12 yaşına kadar ege ve anadolu’nun çeşitli kültürleriyle müzikal yolculuğa çıkar. 1988’de istanbul teknik üniversitesi türk müziği devlet konservatuvarı çalgı eğitim bölümüne girer, 4 yıl sonra okuldan ayrılır.

vurmalı çalgılar ustası okay temiz’in o yıllardaki “magnetic band” grubu ile çalmaya başlayan hüsnü, grupla birlikte yüzlerce festivalde türkiye’yi temsil eder. o sırada, dünyaca ünlü “embrio” grubunun albüm kaydında çalar ve birlikte turneye çıkarlar. aynı zamanda, babası ergun şenlendirici’nin 6 kişilik grubu laço ile yurtdışında birçok önemli festivallere de katılan hüsnü, profesyonel müzik yaşamını böylece zenginleştirir. başta türk müziğinin çeşitli dallarındaki sanatçılar olmak üzere, türk pop ve cazının önemli sanatçılarına sahne ve albüm kayıtlarında eşlik eder. bunlardan bazıları özdemir erdoğan, muazzez abacı, bülent ersoy, müslüm gürses, kibariye, fatih kısaparmak, zara, kubat, kayahan, seda sayan, emel sayın, adnan şenşes, zerrin özer, cengiz kurtoğlu, candan erçetin, fatih erkoç serdar ortaç, athena, izel, ayna, hande yener, hasan cihat örter, ilhan erşahin, mercan dede...

1996 yılında, askerdeyken pozitif’ten gelen teklif sonrası new york’lu acid jazz, funk topluluğu brooklyn funk essentials ile ortak bir albüm ve konser yapmak amacıyla türk müziğine özgü enstrümanlardan oluşan 13 kişilik bugünün ünlü laço tayfa’sını kurar. brooklyn funk essentials ve laço tayfa ortaklığından doğan “in the buzbag” albümünün gördüğü ilgi sonucu laço tayfa şimdiki 8 kişilik halini alır. 2000 yılında ise ilk solo albümü “bergama gaydası”nı doublemoon etiketiyle çıkar. “bergama gaydası”, türkiye’den sonra dünyanın en prestijli etnik müzik plak şirketlerinden biri sayılan traditional crossroads tarafından tüm dünyada dağıtılır. ardından yurtiçi ve yurtdışı konserleri gelir.

şenlendirici, ayrıca türk müziğini yurt dışında tanıtmak ve daha geniş kitlelere sevdirmek amacıyla beş kişilik ’hüsnü şenlendirici ve saz arkadaşları’ adıyla bir grup daha kurar. her iki grubuyla yurtiçi ve yurtdışında konserler verir; başta turizm bakanlığı’nın teklifiyle expo 2001-hannover-almanya’da, mayfest festivali çerçevesinde, mayıs 2002’de a.b.d.-new york-central park’ta ve 35 kişiyi biraraya getirerek oluşturduğu laço tayfa ve big band ile temmuz 2002’de, 9. uluslararası istanbul caz festivali konserleri gibi.

laço tayfa grubundan bağımsız olarak da çalışmalar yürüten hüsnü şenlendirici, t.c. başbakanlık tanıtma fonu ve kültür bakanlığı’nın katkılarıyla 2002 yılında gerçekleşen ’anadolu güneşi’ projesi kapsamında lütfi kırdar salonu’nda kubat ve belkıs akkale’ye senfoni orkestrası’na eşlik eder. ayrıca aya irini’de cemal reşit rey senfoni orkestrası ile ve adana senfoni orkestrası ile solist olarak konserler verir. şenlendirici ayrıca çeşitli tv dizi, film ve reklam müziklerine de imzasını atar. “kent-olips” reklam müziği, “biz size aşık olduk” özellikle öne çıkanlar...

hüsnü şenlendirici müzikal yolculuğuna grubu laço tayfa ile yaptığı “hicaz dolap” albümü ile devam eder. şenlendirici’nin iki bestesinin de yer aldığı albüm doublemoon etiketiyle 2002’de piyasaya çıkar. albümün ardından grup “hicaz dolap” başlığı altında 11 şehirlik bir türkiye turnesi gerçekleştirir.

2003 yazında cemil topuzlu açıkhava sahnesi’nde ünlü yunan klarnet ustası vassilis saleas ile verdiği konser hüsnü şenlendirici ve laço tayfa’nın müzik kariyerinde önemli bir yer tutar.

2005 sezonunda trt 2’ de yayınlanan “dünyanın türküsü” isimli programın sunuculuğunu üstlenerek tv dünyasına giren hüsnü şenlendirici 2 eylül 2005 tarihinde hüsn-ü klarnet isimli ilk solo albümünü çıkarır. albüm türkiye’de enstrümantal albüm olarak satış rekorları kırar. sponsoru fasıl ile 8 şehirlik türkiye turnesinde, özcan denizle beraber harbiye açıkhava tiyatosu’nda verdiği konser, sertab erener ile bursa festivali’nde verdiği konserlerle onbinlerce kişiye müziğini duyurur. atv’de ferhat göçer ile beraber sunduğu “sarı-sıcak” programı büyük bir başarı kazanır. “hüsn-ü fasıl” albümü üstünden 1 yıl geçmesine rağmen en çok satan albümler arasında hala yerini koruyor.

bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol