henry cavendish (1731-1810)
cavendish annesi ve babasi tarfindan koklu ailelerden geliyordu. buyuk babalari devonshire duku ile kent duku idi. annesi 1733te, cavendishin kardesi fredericki dunyaya getirdikten sonra oldu. cavendih 1742de londra yakinindaki hackney ilahiyat okuluna girdi. 1749-53 arasinda cambridge universitesine bagli peterhouse collegea devam ettiyse de sanildigina gore ingiltere kilisesine bagllilik sozu vermekten kacindigi icin burayi bitiremedi.
avrupada ciktigi geziden dondukten sonra babasinin 1783teki olumune degin londrada onunla birlikte yasadi. cavendish calismalarina babasina yardimci olarak basladi ve elektrik uzerindeki tum arastirmalari, kimyasal arastirmalarinin bir bolumunu bu donemde yapti. cavendish 40 yasinda kendisine miras kalan bir servet sonucu birdenbire zengin oldu. cagdasi fransiz bilim adami jean-baptiste biotun deyisiyle bu onu hem tum bilginlerin en zengini hem buyuk olasilikla tum zenginlerin en bilgini durumuna getirdi.
cavendish az rastlanan bir bilimsel yetenege sahipti. buna karsin calismalari fazla yayginlik kazanamadi. bunun bir nedeni 1760 ta royal society ye uye olmasina ve 1803te fransiz enstutusune secilen sekiz yabancinin arasina alinarak onurlandirilmasina karsin, aslinda toplumda un kazanmaya tepeden bakmasiydi. 1766da cesitli gazlarin elde edilmesine iliskin uc bolumluk makalelesinden baslayarak yayimlamak amaciyla yazdiklari olduysada pekcok tamamlanmis arastirmasinin ayrintilarini yayimlamadi.
cavendish, elektrik yuklu iki cismin arasindaki kuvvetin, aralarindaki uzakligin karesiyle ters orantili oldugunu bulmustu. eloktrostatigin bu temel yasasi daha sonra fransiz fizikci c.a. coulomb tarafindan ortaya konmus ve onun adini almistir. cavendish bir sigacin(kondansator) sigasinin sigaci olusturan levhalarin arasina yerlestirilen maddenin cinsine bagli oldugunu da michael faradaydan once gosterdi. matemetikte cok iyi bilinen ama, o gune degin elektrik deneylerine iliskin olarak hic kullanilmayan potansiyel kavramini ozgurce kullandi. cavendish potansiyel kavramina dayanarak iyi bir iletkenin yuzeyindeki butun noktalarin ortak bir referans noktasina(yer) gore ayni potansiyele sahip olduklari gorusunu gelistirdi. degisik iletkenlerle yaptigi bir dizi deney sonucunda, iletkenin uclari arasindaki potansiyel farkinin, icinden gecen akimla dogru orantili oldugunu bularak bu alanda da alman fizikci george simon ohmun 1827de ortaya koydugu yasayi daha once bulmus oldu.
cavendishin bu son bulusu ilginc ve onemlidir. cunku cavendish elektrik akimini olcme olanagina sahip bulunmadigindan kendi vucudunu olcu araci olarak kullaniyor, akim siddetini kestirebilmek icin elektrotlarin uclarini elleriyle tutarak, elektrik sokunu parmaklarinda mi bileklerine kadar mi, yoksa dirseklerine kadar mi duyduguna bakiyordu. yuz yil kadar sonra, cavendishin defterleri ve el yazisi notlari bulununca, butun bu arastirmalar iskocyali buyuk matematiksel fizikci james clerk maxwell tarafindan yinelendi.
cavendish 78 yasindayken ve buyuk olasilikla yasami boyunca yakalandigi ilk hastaligin sonucunda oldu.
kaynak : ana britannica
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?