sosyal fobi

oz
sosyal fobi; kisinin baskalarinin yaninda kucuk dusecegi, sikinti ya da utanc duyacagi bir davranista bulunacagi korkusudur. bu kisiler
baskalari ile etkilesimde bulunmayi gerektiren ya da her hangi bir eylemi baskalarinin yaninda yapmalarini gerektiren durumlardan
korkarlar ve bunlardan olabildigince kacinmaya calisirlar.genel yerlerde yemek yemekten, telefon konusmalari yapmaktan, vs.
yogun bir utanc, asagilanmislik duygusu ve korku duyarlar.
bu kisiler ayni zamanda yasadiklari kaygiyi diger insanlarin anlayacagindan ve gulunc duruma duseceklerinden korkarlar. ayrica; olumsuz bicimde degerlendirilmeye ve reddedilmeye karsi asiri duyarliliklari vardir. haklarini savunmada gucluk cekerler, benlik saygisinda dusukluk ya da asagilik duygulari vardir.
toplumda %10 kadar gorulur.genellikle bu durum kisilik ozelligi olarak degerlendirilir ve tedavi edilebilecek bir bozukluk olarak gorulmez. ayrica sosyal fobisi olan kisiler korktuklari durumlarla karsilasinca siklikla; carpinti, titreme, terleme, kaslarinda gerginlik, midelerinde burulma hissi, agizda kuruma, ates basmasi ya da usume hissi, kafada basinc duygusu ya da bas agrisi gibi belirtiler gelisebilir.
sosyal fobi tanisi konulabilmesi icin; korku ya da kacinma davranisinin kisinin olagan gunluk islerini, is ya da okul yasamini, toplumsal etkinliklerini bozacak duzeyde olmasi ya da kisinin fobisi olacagina iliskin belirgin sikinti duymasi gereklidir.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol