elazigli bir sair.
1929da elazığ ağında doğdu. ilkokulu ağında bitirdi. ladik / akpınar köy enstitüsünde başladığı orta öğrenimini 1947de akçadağ köy enstitüsünde tamamladı. çeşitli okullarda uzun yıllar ilkokul öğretmenliği ve müdürlüğü yaptıktan sonra ilköğretim müfettişi, milli eğitim bakanlığı şube müdür yardımcısı, şube müdürü, genel müdür yardımcısı, devlet kitapları müdürü, türk musikisi devlet konservatuarı genel sekreteri olarak görev yaptı. 1978de kendi isteğiyle emekli oldu. emekli olduktan sonra türk edebiyatı vakfı, daha sonra da doğu türkistan derneğinde müdür olarak çalıştı. türkiye gazetesinin kültür sanat sayfasını bir yıl kadar idare etti. 21 ağustos 1992’de vefat etti.
yayınlanmış kitapları: bozkurtların ruhu (1952), gençosman destanı (1959), kürşad ihtilali destanı (1969), malazgirt destanı (1971), bozkurtların destanı (1972), kopuzdan ezgiler (1973), salur kazan destanı (1974), boğaç han destanı (1977), destanlarda uyanmak (1983), destanlar burcu (1988). destan şâirimizin bütün şiirleri 2002 yılında türk edebiyatı vakfı yayınları arasında yeniden ve üç kitap halinde neşredildi.
"edebiyat ve güzel sanatların her dalı, millî ve mânevî kökler üzerinde filizlenir, yeşerir ve büyür. sol, millîliği ve mâneviyâtı inkâr ettiği için, köksüz ve tükenmeye mahkûmdur. nitekim öyle olmuştur. sağın milliyetçi kesimi türk şiirinin berâtını elinde tutmaktadır. türk şiiri ancak mehmet akif, yahya kemal, necip fâzıl, arif nihad çizgisi üzerinde geleceğe yönelebilir.
benim ilham kaynağım, her birisi başlıbaşına bir destan olan şahsiyetler, zaferler, fetihler ve eserlerdir. üç bin yıl geriye doğru uzanan şanlı bir mâzi ve bu mâziden feyizlenerek büyüyecek bir gelecek." (niyazi yıldırım gençosmanoğlu)
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?