şüpheli alacaklar

wily blake

1978 tarihli acı ve dram dolu bir yeşilçam filmi.

genç ve hırslı muhasebeci muharrem yeni girdiği şirkette hızla yükselmektedir. patronu ile arası iyi olan muharrem kısa sürede şirketin mali işlerden sorumlu genel müdür yardımcısı oluverir.
bu sırada vergilendirme ile ilgili çeşitli nedenlerden ötürü, geçici bir süre için şirket muharrem’in üstüne yapılır.

her şey çok güzel gidiyormuş gibi görünüyordur. fakat annesi ile birlikte yıllık tatilinin bir bölümünü kullanıp istanbul’a dönen muharrem’i şirkette kötü bir süpriz beklemektedir.

pazartesi sabahı şirkete gelen muharrem bütün yönetim kadrosunun ve ortaklarının ortadan yok olduğunu, kasanın boşaltıldığını ve şirkete ait bütün varlıkların tamamen satıldığını ayrıca şirketin alacaklı olduğu kişilerin de tamamen düzmece olduğunu fark eder.

bunlar yetmezmiz gibi saf ve temiz duygular beslediği sekreter necla’nın da patron ile kaçtığını ögrenmesi muharrem’in yaşama azmini elinden alır.

yaşlı annesi bu olanlara fazla dayanamaz ve ani bir şekilde vefat eder. ancak annesinin son nefesini verirken "hakkını arayacaksın! yılmayacaksın! yoksa sana hakkımı helal etmem." demesi muharrem’i tekrar hayata bağlar.

hulusi kentmen’in canlandırdığı babacan hakim kemal sayesinde suçsuz olduğu kanıtlanan muharrem önce maliye ile olan sorunlarını haller, daha sonra ise kısa zamanda şirketi ayağa kaldırıp bir yılda %230 büyümesini sağlar.

muharrem’in artık herşeyi vardır ama mutlu değildir çünkü necla’dan sonra kimseyi sevemez.

fakat bir gece tüsiad’dan arkadaşlarının ısrarına dayanamayıp gittiği pavyonda masasına gelen konsomatris onun çok öncelerden tanıdığı birine ziyadesiyle benzemektedir.

evet bu necla’dır.
patronu ali ile kıbrısa kaçmış ancak ali’nin kumar merakı yüzünden kaçırdıkları para kısa sürede çarçur olmuştur.

bunları dinleyen muharrem’in yufka yüreği fazla dayanamaz, necla’yı bu bataktan çekip çıkarır ve evinin kadını yapar.
kendine kelek yapanlara karşı bile büyüklüğünü göstermekten gocunmayan muharrem o yakınlarda peçetecilik yapan ali’yi de yanına alır, iş ve aş verir.

kısa sürede bir sürü çocuk yapan muharrem ve necla yeni yuvalarını kurarken muharrem’in öldüğünü sandığı annesi çıkagelir.
aslında bir yanlış anlaşılmaya kurban gittiğini kefene sarılı iken uyanıp topraktan çıktığını bunu gören -erol taş’ın oynadığı- mahmut adlı mezarlık bekçisinin onu alıp eve kapadığını bu zamana kadar çok çileler çektiğini anlatan annesine sıkı sıkıya sarılan muharrem ailesi ile birlikte ömrünün sonuna kadar mutlu yaşar.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol