yılmaz güney

elifielifine
türk sinemasının büyük aktörü. karizmatik farklılığıyla kitleleri kendisine hayran bırakmış, çağdaş dünyanın özgür, demokratik, girişimci, çok yönlü entelektüel, mücadeleci bir yapısı ile gerçeği ve doğruyu arayan adamı.

düşünce örgüleri evrensel anlayışıyla tabii hayatın içinde yaşamış bir adam. zamanın yöneticileri ve aydınları, yılmaz güney’i kendi anlayış ölçütlerine göre değerlendirmişlerdir.
sinemada bıçkın delikanlı, sert mizaçlı, bitmez tükenmez enerjisi hayatım teklemiş, bütün gençliği sıkıntı, acı ve cezaevlerinde geçirmiştir.

ağa ile ırgatın yaşam tarzları, çalışan ve çalıştıranın siyasi düzenle yakın ilişkilerini filmlerine konu yapmıştır.
yılmaz güney büyük düşündü. emin adımlarla yürüdü, halkına en yakın olan yere kadar geldi.

her şeyini paylaştı, halkın gözünde kahraman oldu. çok az söyledi, halk çok anladı. ancak hayat acımasız davranarak hayatını alt üst etti.

--- spoiler ---

dağlarımız,ovalarımız ve ırmaklarımız bizi bekliyor biz bütün ömrümüzü gurbette geçirip gurbet türküleri söylemek istemiyoruz, biz yiğitlikleri ile destanlar yazmış bir halkız, ve önümüzde duran bütün güçlükleri yenecek aceme, kararlılığa ve koşullara sahibiz... dost ve düşman herkes bilsin ki; kazanacağız, mutlaka kazanacağız!
--- spoiler ---

--- spoiler ---

sorunun esası şudur: ya devrim yolunu seçeceğiz... ya da, bu düzenin baskılarına, haksızlıklarına boğun eğerek, şu ya da bu biçimde teslim olarak yaşamayı seçeceğiz. bu çeşit bir seçiş, yok olmanın bir biçimidir.
--- spoiler ---

--- spoiler ---

-arkadaşlar! dışarı da bir şeyler oluyor farkında mısınız? uykuda olanları sarsın, uyandırın. herkese söyleyin, yakında ışıklar kesilebilir. karanlıkta ne yapacaksınız?
--- spoiler ---
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol