benedictus un islam tartışması

mehmet volkan balbay
12 eylül 2006 tarihinde, o zamanlar almanya’nın regensburg üniversitesinde öğretim üyesi olan papa on altıncı benedictus’ün, "inanç, akıl ve üniversite - hatıralar ve geçmişin değerlendirilmesi" isimli konferansta başlattığı tartışmadır.

papa o dönem bizans imparatoru ii. manuel palaiologos’a atfedilen: "bana muhammed’in hangi yenilikler getirdiğini gösterin, orada hep şeytani ve insanlık dışı şeyler bulacaksınız. örneğin dini kılıç zoruyla yayması gibi." sözünü gündeme getirmişti.

papa’nın diğer tartışma oluşturan: "islam’da koşullar gerektirirse akıl ve mantık bir yana bırakılır oysa hristiyanlık son derece akılcıdır... müslümanlar bazı milletleri zorla müslümanlaştırmıştır... " mealindeki sözleri olmuştur.
__________________________

görüldüğü üzere hiç kimse kendi tarihindeki karanlık noktaları görmemektedir. hıristiyanlara göre barbar olan müslümanlardır, müslümanlara göre ise haçlı orduları ile dünyaya dehşet saçan hıristiyanlardır. müslümanlar, yahudilerin düzenbaz ve lanetli olduğunu savunurken; yahudiler de hıristiyan ve müslümanlar için aynı fikirdedir.

peki sonuç?

âdem peygamberden bu yana süren kardeş kavgası, tarihin her devrinde farklı isim ya da jelatinle hep olagelmiştir. kıyamet kopana kadar da olmaya devam edecektir. kimin haklı olduğu ya da daha doğru bir deyişle herkesin tarihinde gizlemeye çalıştığı karanlık noktalar mahşer günü ilahî tecelli ile aydınlanacaktır.
bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol