turkiye nedir, sorusuna verilebilecek en mantikli cevap. evet turkiye, bu topraklardir, bu ulustur, bu tarihtir ama turkiye en cok turkcedir. bir ulus dili ile var olur, cunku dili onun vatanidir, gelecegidir. bu noktadan hareketle, vatanini savunmak dilini savunmaktir, vatanini sevmek dilini sevmektir dersek yanilmis olmayiz. bilakis gercege temas ederiz.
eminim ki bu ulkedeki her birey vatanini bir sekilde seviyor. ama ne yazik ki bu bireyler vatan sevgisini sadece topraklari savunmak saniyorlar. ama vatan savunmasi dilin savunulmasindan gecer.-zaten boyle olmasaydi ataturk dil kurultayini toplamazdi ya da turk dil kurumunu kurmazdi-
dilimiz elden giderken giderken biz istedigimiz kadar bu ulke icin calisalim sonuc bir sey ifade etmeyecektir, cunku sonunda turk ulusu kalmayacaktir. burada uzerimize dusen gorev dilimizi korumaktir. bu da en basitinden turkce kelimelerle konusarak yapilir. eger dilimize yabanci kelimeleri dikkatsizce sokarsak arkasindan yabanci dilbilgisi kurallari gelecektir ve dusunce yapimiz degisecektir, zira bir insan konustugu dille dusunur. turkce dusunemeyen bir insan da turk degildir.
demem o ki her birey turkceyi korumak icin uzerine duseni yapmali. tek korkum biraz tembellesmis olmamiz ve is yapmaktan cok konusmayi sevmemiz. ismet pasa bosuna "bu millete vatanin icin su kor kuyuya atla desen atlar; ama vatanin icin su kor kuyuya her gun bir tas at desen ucuncu gunden sonra atmaz." dememistir. fakat artik tembellik edecek vaktimiz yok ve dilimiz, vatanimiz elden gidiyor, calismanin zamanidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?