domuz eti cok yaglidir. yenildigi takdirde, bu yag kana gecer. böylece kan, yag tanecikleriyle dolmus olur. kandaki bu fazla miktardaki yag; atar damarlarin sertlesmesine, tansiyon yükselmesine ve kalb infarktüsüne sebep olur.
ayrica, domuz yagi icerisinde "sutoksin" denilen zehirli maddeler mevcuttur. vücuda giren bu zehirli maddelerin disari atilmasi icin, lenf bezlerinin fazla calismalari icab eder. bu durum, bilhassa cocuklarda lenf dügümlerinin iltihaplanmasi ve sismesi seklinde kendini gösterir. hasta cocugun bogaz bölgesi anormal bir sekilde siserek, adeta domuza benzer. bu sebeple, bu hastaliga "domuz hastaligi" (skrofuloz) adi verilir. hastaligin ilerlemesi halinde, bütün lenf bezleri cerahatlanarak siser. ates yükselir, agri baslar ve tehlikeli bir durum ortaya cika
domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bag dokusu, kükürt yönünden cok zengindir. bu sayede, vücuda fazla miktarda kükürt alinmis olur. bu fazlaliksa; kikirdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireclenme ve bel fitigi gibi cesitli hastaliklara yol acar.
domuz eti devamli yenirse, vücuttaki sert kikirdak maddesinin yerini, domuzdan gecen sümüksü bag dokusu alir. bunun sonucu olarak, kikirdak yumusar; vücut agirligina tahammül edemeyerek altinda ezilir. böylece, eklemlerde bozulmalar meydana gelir. domuz eti yiyenlerin elleri peltelesir, yag tabakalari tesekkül eder. mesela yiyen kimse sporcuysa; yorgun, tembel ve hareketsiz olur. bazi futbolcular bu sebeple mesleklerinden olmuslardir.
domuzda büyüme hormonu da cok fazladir. dogdugu zaman birkacyüz gram olan domuz yavrusu, alti ayda yüz kiloya (!) erisir. bu kadar süratli gelisme, büyüme hormonunun fazlaligi sebebiyledir.
domuz etiyle fazla miktarda alinan büyüme hormonu, vücutta doku sisliklerine ve iltihaplanmalara yol acar. burun, cene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir sekilde büyümesine ve vücudun yaglanmasina sebep olur.
büyüme hormonunun en etkili yönü, kanserin gelismesine zemin hazirlamasidir. nitekim domuz kesim isiyle ugrasanlar, erkek domuzlarin belli bir yastan sonra kansere yakalandiklarini ifade ederler.
domuz etinin ihtiva ettigi histamin ve imtidazol denilen maddeler, deride kasinti hissi uyandirir. ekzama, dermatit, nörodermatit gibi iltihabi deri hastaliklarina zemin hazirlar.
bu maddeler ayrica; kan cibani, apandisit, safra yollari hastaliklari, toplar ve damar iltihaplari gibi hastaliklara yakalanma ihtimalini artirir. bu sebeple doktorlar, kalb hastalarina domuz eti yememelerini tavsiye ederler.
prof. dr. adem tatli
prof. dr. selahattin salimoglu
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?