şehrin kuruluşu (1536–1541)
juan díaz de solís río de la platayı 1516 yılında keşfetti, fakat seferi bugünkü tigre yakınlarında kızılderililer tarafından uğradığı bir saldırı sonucunda kanlı bir şekilde bitti, öyle ki bu saldırı sırasında solís de hayatını kaybetmiştir.
buenos aires 2 şubat 1536 tarihinde pedro de mendoza tarafından puerto de nuestra señora santa maría del buen ayre (sevgili anamız güzel hava bakiresi meryemin limanı) adıyla kurulmuştur. ismi, cagliarinin virgen de bonariasına (güzel hava bakiresi) tapan papaz mendoza seçmiştir. başka bir rivayete göre ise isim río de la platadaki havanın güzel oluşundan dolayı seçildiği yönündedir. mendozanın şehri kurduğu yer bugünkü san telmo bölgesinin bulunduğu yerdir.
mendozanın emrinde 16 gemiyle birlikte gelen 1. 600 adam vardı. yaz sonunda geldikleri için tahıl ekmek için çok geç bir dönemdi. yerli querandí kızılderilileri avcılık ve toplayıcılık yapıyorlardı ve ispanyollar tarafından mendozanın birliklerine yiyecek sağlamalaya zorlandılar. bunun üzerine onlar da sürekli olarak ispanyollara saldırdılar. mendozanın sömürgecileri 1541 yılında bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar.
şehrin ikinci kuruluşu (1580–1776)
şehir 1580 yılında juan de garay tarafından ciudad de la santísima trinidad y puerto santa maría de los buenos aires (kutsal teslisin şehri ve kutsal güzel hava bakiresi meryemin limanı) adıyla tekrar kuruldu. bu sırada bugünkü arjantin sınırları içinde, hepsi kuzeybatıda bulunan birçok şehir daha kuruldu. bunlardan en eskisi bugünkü arjantinin kuzeydoğusunda bulunan santiago del esterodur.
buenos aires kurulduğu ilk zamanlardan beri şehrin etrafındaki pampa bölgesinde beslenen hayvanlar ve ispanya ile yapılan ticaretle geçimini sağlamıştır. ama 17. ve 18. yüzyılda ispanyol yönetimi avrupaya gelecek bütün malların vergilendirilebilmesi için öncelikle perudaki lima şehrine gönderilmesini zorunlu kıldı. malların yollanmasını zorlaştıran bu olay buenos airesli tüccarların ispanyaya karşı hoşnutsuzluklarını gitgide arttırdı ve kaçakçılık günden güne arttı. ispanya kralı iii. karl otoritesinin gitgide azaldığını fark etti ve tahtta olduğu dönemde (1759-1788) önce ticari yaptırımları hafifletti ve en sonunda buenos airesi serbest bir liman şehri olarak tanıdı.
río de la plata eyaletinin başkenti (1776-1810)
buenos aires nihayet 1776 yılında peru eyaletinden ayrılıp río de la plata eyaletinin başkenti oldu. şehrin nüfusu afrikadan getirilen kölelerle birlikte büyük ölçüde arttı, 1778 - 1815 yılları arasında nüfusun hemen hemen üçte birini siyahlar oluşturuyordu.
ispanyolların birleşik krallıka karşı fransızların müttefiki olarak girdiği sömürge savaşları sırasında general william carr beresford yönetimindeki ingiliz birlikleri iki gün süren bir savaş sonunda şehri işgal ettiler. şehir halkı ingilizlere karşı direndi ve santiago de liniers emrindeki yerel güçler 4 ağustosda şehri tekrar ele geçirdiler. liniers bir ingiliz kuşatmasını daha başarıyla savuşturdu, bu da 7 haziran 1807 tarihinde general john whitelockun kapitülasyonu ile sonuçlandı.
kuşatmaların ispanyol birliklerinin değil de, kızgın halkın direnmesi sonucu başarısızlığa uğraması milliyetçileri cesaretlendirdi. kral nailine cabildos abiertos adı verilen yerel birliklere gitgide artan tavizler verdirerek ülkenin bağımsızlığa giden yolunu da açmış oldular.
bağımsızlık ve rosas diktatörlüğü (1810-1880)
25 mayıs 1810 tarihinde buenos airesli silahlı güçler kral naili baltasar hidalgo de cisteros y la torreyi şehirden attılar. 9 haziran 1816da tucumán kongresi resmi olarak birleşik río de la plata eyaletlerinin bağımsızlığını ilan etti. bağımsızlığın ilanından sonra buenos aires merkezli bir yönetimi savunan merkeziyetçiler ve eyaletlerin bağımsızlığından yana olan federalistler arasında tartışmalar yaşandı.
1829 yılında federalis juan manuel de rosas vali olarak buenos aireste yönetimin başına geçti. mart 1835te tekrar vali ve başkumandan seçildi. rosasın gücü zamanla inanılmaz derecede arttı ve bu onu bir diktatöre çevirdi. brezilya, uruguay ve don justo josé de urquizanın birliklerine karşı savaşırken öldüğü 1852 yılına kadar ülkeye hükmetti. rosasın ölümüyle şehir kapılarını avrupalı göçmenlere açtı.
buenos aires eyaleti 1853 yılında eyalet kongresine katılmayı reddetti ve arjantinden ayrıldı. 1859 yılında ise 1853te kurulan arjantin birliğine (federación argentina) katıldı.
arjantinin başkenti (1880-1976)
buenos aires 1880 yılında julio argentino roca yönetiminde aynı ismi taşıyan eyaletten ayrılıp başkent ilan edildi. buenos aires 1890 yılında [[latin amerika]daki en büyük ve en önemli şehir konumundaydı. yüzyıl başında nüfusu hemen hemen bir milyona yakındı.
1913 yılında avenida de mayo yönetiminde ilk metro hattı açıldı. buenos aires metrosu 1969 yılında meksiko cityde açılan metroya kadar latin amerikadaki ilk ve tek metro olarak hizmet verdi.
1919 yılında hipólito yrigoyen yönetimi sırasında askeri güç kullanılarak bastırılan bir işçi ayaklanması yaşandı. olaylar la semana trágica (trajik hafta) ismiyle tarihe geçti. 1930lu yıllarda şehrin bugün can damarlarını oluşturan santa fe, córdoba ve corrientes caddeleri yapıldı. ikinci dünya savaşından itibaren şehir büyüyerek eski birçok varoşu sınırlarına dahil etti. bu tarihlerde arjantin nüfusunun hemen hemen üçte biri buenos aireste yaşıyordu.
askeri diktatörlük rejimi (1976-1983)
1976 yılında isabel martínez de perónun baştan indirilmesiyle arjantinde askeri rejim başladı. bu rejim sırasında askeri rejime karşı çıkan ya da askeri hükümete karşı şüpheli yaklaşan on binlerce insan ortadan kayboldu.
1976 yılından 1983 yılına kadar süren askeri diktatörlüğün tutuklamaları ilk başladığında askeri diktatörlük rejimi sırasında kaybolan insanların anneleri plazo de mayo (mayıs meydanı)ndaki başkanlık sarayı casa rosadanın önünde toplanarak protesto gösterileri yapmaya başladılar.
tekrar demokratikleşme ve ekonomik atılım (1983-1998)
kaybedilen malvin savaşından sonra askeri rejimi sürdürmek imkânsızdı, böylece tekrar demokratik seçimler yapıldı. bu yeni dönemin ilk başkanı olarak raúl alfonsín seçildi. arjantinde yeniden demokrasiye geçişle birlikte 1 arjantin pezosu 1 dolara eşdeğer olurken carlos menem başkanlığında yapılan neoliberal reformlar sonucunda arjantin ekonomisi büyük bir atılım gerçekleştirdi ve bu atılım sonucunda buenos aires şehrinde yapılanma büyük ölçüde arttı. özellikle retiro bölgesinde birçok yeni yüksek binalar inşa edildi.
17 mart 1992 tarihinde retiro bölgesinde israil konsolosluğuna bırakılan bir saatli bomba 29 kişinin ölmesine ve 242 kişinin yaralanmasına yol açtı. bu olayı 18 haziran 1994te 85 kişinin ölmesine ve 300 kişinin yaralanmasına yol açan bir israil kurumuna yönelik bir saldırı yaşandı.amia (asociación mutual israelita argentina israil-arjantin birliği)ya karşı düzenlenen bu saldırı hakkında yıllarca herhangi bir bilgi verilmedi, bu, her yıl saldırının yapıldığı gün, devlet kurumlarını konuya olan ilgisizliklerinden dolayı suçlayan protestolara yol açtı. 25 ekim 2006 tarihinde savcılık tarafından yayınlanan raporda olayın hizbullah tarafından gerçekleştirdiği iddia edildi; eski iran hükümetindeki sekiz kişi için uluslararası tutuklama kararı istendi. iki olay da şehirde büyük yaralar açtı ve yönetim binalarından sonra şehirde en iyi korunan binalar yahudi kurumları haline geldi. buenos aires 180. 000 ile latin amerikadaki en büyük yahudi nüfusuna sahip şehirdir.
arjantin krizi ve yavaşça düzelen ekonomik durum (1998den günümüze)
buenos aires 1998 ve 2003 yılları arasında ekonomik bir kriz yaşayan arjantinde çatışmalara varan büyük gösterilerin merkezi oldu, 19 ve 20 aralık 2001 tarihlerinde yapılan (ve cacerolazo adı verilen) protesto gösteriler sonucunda devlet başkanı fernando de la rúanın istifa etmiştir. bunun dışında 1999 yılından beridir şehrin önemli yollarını bloke eden piqueteros isimli direnişçiler vardır. bu direnişçiler 2003 yılından beridir milli anlamda da büyük bir güç faktörü haline geldiler.
31 aralık 2004 tarihinde şehirde bugüne kadar gerçekleşen en büyük kaza meydana geldi: república del cromañón adı verilen diskoda çıkan büyük bir yangında 190 kişi hayatını kaybetti. bu kazanın ardından devrin belediye başkanı aníbal ibarra yangın kontrollerinin eksikliğinden dolayı sorumlu tutulduğundan görevi ihmalden hakkında dava açıldı. 7 mart 2006 tarihinde arjantin temsilciler meclisi mahkemesi, iberranın görevden alınması ve belediye başkanlığı görevinin vekili jorge telermana devredilmesine karar verdi.
nüfus
1833 yılında buenos airesin nüfusu hemen hemen 60. 000 civarındaydı, bu rakam 1869da 180. 000e yükseldi. 1890 yılına gelindiğinde buenos aires 661. 000 kişilik nüfusuyla latin amerikanın en büyük ve en önemli şehri konumuna gelmişti. avrupadan sürekli göçmen alması sonucu 1914 yılında 1, 6 milyona yükselen nüfus 2001 yılına gelindiğinde neredeyse 2, 8 milyona yükselmişti.
şehir merkezi ve varoşlarının toplam nüfusu 11, 5 milyondur. gran buenos aires bu nüfusuyla arjantinin en büyük metropolü ve são paolonun ardından güney amerikanın ikinci en büyük şehridir. nüfusun çoğunluğunu ispanyol ve italyan kökenliler oluştur, bunun yanında avrupanın birçok ülkesinden ve (turcos = türkler olarak adlandırılan) orta asya ülkelerinden gelen birçok göçmen de yaşamaktadır. buenos aireste ispanyol kökenli olmayan göçmenlerin sayısı arjantinin diğer bölgelerine oranla çok daha fazladır.
buenos airesli nüfus (buenos aires doğumlulara porteños/porteñas adı verilir) neredeyse istisnasız bir şekilde ispanyolca konuşur ve nüfusun çok büyük bir kısmı katoliktir.
aşağıdaki grafik buenos airesin yıllara göre nüfusunu gösteriyor. 1943 yılına kadar nüfus tahmini olarak ifade edilirken, 1947 - 2001 yılları arasında nüfus sayımı sonuçları ve 2005te de yine tahmini nüfus verilmiştir. kilometrekare başına düşen insan sayısı berlinden üç - dört kat daha fazladır ve tokyonun 23 bölgesinden bile daha yüksektir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?