türkiyenin ilk kadın vaizi.1935 izmir doğumlu prof. dr. beyza bilgin, kimya mühendisliğini kazandıktan bir yıl sonra aslında okumak istediği bölümün ilahiyat olduğunu keşfedip, din eğitimine başlamış... bilgin, annesi gibi terzi olmak isterken, kendini kadınlara vaaz ederken bulmuş. ilk vaazını ahitura camii’nde vermiş.
doğum yılı: 29.09.1935
doğum yeri: izmir
lise: eskişehir lisesi, eskişehir
üniversite: ankara üniversitesi fen fakültesinde bir yıl (1955-56) dan sonra ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi mezunu
1960-1965 yıllarında yozgat ve ankara imam hatip liselerinde öğretmen olarak çalıştı. bu dönemde aynı zamanda türkiyenin ilk kadın vaizi olarak camilerde hanımlara fahri olarak vaazlar verdi.
1965te ankara üniversitesi ilahiyat fakültesine asistan olarak kabul edildi. 1971 yılında "islamda eğitimin temeli olarak sevgi" isimli tezi ile doktor, 1979da "türkiyede din eğitimi ve liselerde din dersleri" isimli tezi ile doçent ünvanı aldı. 1988de "eğitim bilimi ve din eğitimi" çalışması ile profesör oldu. halen aynı fakültede öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir. "din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği " bölümü ve "din eğitimi anabilim dalı" başkanıdır. türkiyede din eğitimi dalında ilk profesördür.
ders kitapları ve bilimsel makalelerin yanısıra aileler ve öğretmenler için dini-kültürel yayınları vardır. "uluslararası barış" ve "kültürlerarası eğitim" konuları ile özel olarak ilgilenmekte ve fikirlerini ulusal ve uluslar arası kongrelerde savunmaktadır. bu alandaki problemri ele alan bir dersi, "kültürlerarası eğitim" adı ile türkiyede ilk defa olmak üzere doktora seviyesinde okutmaktadır.
kadın sorunlarının islam dini ile ilgili yönünü araştırmakta ve bu alandaki yanlış uygulamaların düzeltilmesi için çalışmakta, yurtiçinde ve yurt dışında konferanslar vermektedir. ankara üniversitesi kadın çalışmaları anabilim dalında "dinlerde kadın" isimli bir dersi yüksek lisans seviyesinde vermektedir.
türk kadınlar konseyi derneği, türkiye okul öncesi eğitimini geliştirme derneği ve ilesam, üyesidir.
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?