baltaci mehmet paşa

maliyeci
baltaci mehmed pasa, osmancik’ta dogdu. genc yasta ilim meraki ile trablus, tunus ve cezayir’e kadar gitti. daha sonra istanbul’a dondu ve akrabalarindan haci sefer aga vasitasi ile saraya girdi. burada once baltaci oldu. guzel sesli oldugundan musikiye heveslendi ve muezzin olup "mehmed halife" namini kazandi.

katiplige heveslenen baltaci mehmed pasa, yaziciliga ve 1703 aralik ayinda mirahurluga tayin edildi. 1704 yilinin kasim ayinda kaptan-i derya, 21 aralik 1704’te de sadrazam oldu. 3 mayis 1706’ta azledilip sakiz’a suruldu. daha sonra erzurum valiligine ve sakiz muhafizligina getirildi.1709 yilinin ocak ayinda halep valiligine atanan baltaci mehmed pasa, 18 agustos 1710’da tekrar sadrazam oldu. serdar-i ekrem olarak rus seferine cikti.

prut savasi sirasinda, deli petro’nun etrafini sarmisken, carice birinci katarina’nin araya girmesi uzerine barisi kabul etti. donuste azledilerek (kasim 1711) once midilli’ye, daha sonra ise limni adasina suruldu. 1712 yilinda limni adasinda vefat ettiginde 50 yasindaydi.

http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=203


bu başlıktaki tüm girileri gör

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol