küçük, silindir şeklinde, son kısma doğru hafifçe sivri, sarımsı veya hafif pembemsi renkli 2 çift bacağa sahip bir akardır. dişi 0.17-0.18 mm, erkek ise 0.12-0.13 mm boyundadır. çok küçük olmakla birlikte 10-20 x büyütmeli el büyüteci ile genellikle meyvelerin sapla birleştiği yerde bu akarı görmek mümkündür. yumurtalar beyazımtrak renkli ve tomurcuk içine veya meyve altına bırakılır.
bir dişi yaklaşık 50 yumurta bırakabilir. kışı tomurcuk kapsülleri içerisinde geçiren zararlı mart sonu-nisan ayı başlarında yeni sürgünlerde oluşan taze gözlere yumurta koymaya başlar. yumurtadan çıkan akarlar göz içerisinde beslenerek bunları öldürür veya çıkacak olan yaprakları rozetleştirir, çiçek ve meyvelerin şekillerini bozar, sokup emdiği yerler siyahlaşır. çiçekler normalden kısa, kalın ve çatallı olur. böyle çiçekler meyve bağlamaz, bağlayanlarda da şekil bozukluğu görülür. zararlının çok olması halinde ertesi yıl ağaçların gözleri çok zarar göreceği için, meyve veriminde azalma ve yaprakların az ve şekil bozukluğu olması nedeniyle de ağaçlarda bir zayıflama olur.
turunçgil tomurcukakarının esas konukçuları limon olup, bunun dışında portakal ve altıntoplarda da zarar yaptığı bilinmektedir.
doğal düşmanları :
bu zararlının doğal düşmanları üzerinde yeterince çalışılmamıştır.
mücadelesi :
kültürel önlemler:
meyve ve yaprak deformasyonu ve sürgün rozetleşmesi ile bahçenin bulaşık olduğu saptanır. bu zararlı ile mücadele için, aşı gözleri zararlı ile bulaşık olmayan bahçelerden alınması önem taşımaktadır. fidanlıklar temiz olmalı. bakım işlemlerine önem verilmelidir.
kimyasal mücadele:
bu zararlı ile en uygun mücadele zamanı ilkbahar sürgünlerinin 8-10 cm uzunluğa ulaştığı ve eski gözlerden yeni gözlere geçişin en fazla olduğu dönem olan mart sonu-nisan başıdır.
eriophyidae
neden bekliyorsun?
bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?