okuyabilen ama yazamayan insan modeli

walide sultan
soz konusu modellerin sayisi, hem okuyup hem yazanlara oranla cok cok fazladir. adam ayakli kutuphanedir ne sorsaniz aninda cevap alirsiniz. kitap kurdudur, adeta bilmedigi konu yoktur, lakin yazamaz.
yazmak; cok farkli bir olaydir. adeta mukemmel fotograflar cekip de resim yapamamak gibidir.
bu yuzden her okuyan kisinin yazmasini beklemek sacmadir.
bu insanlarin icinde cok guzel sohbet edebilenler de vardir, konusmaya doyamazsiniz cunku okudugu icin cok degisik acilardan olaylari yorumlama imkanina sahiptir.
tabii dedigimiz gibi bu da sadece okumakla olmaz
okudugunu anlamak onu ozumsemek gerekmektedir.

bir de hem okur, hem de yazar fakat sohbet edemez kisi; bu da degisik bir modeldir. bunlar en saskinlik yaratan modellerdir benim icin de...ornegin gazete ve kitap yazarliginda cok basarili olmustur kisi ama sohbet programlarina cikar, iki lafi bir araya getiremez, bu o olamaz dersiniz.
demek ki her bunyenin hayata bir durus sekli var, ama yukarida siraladiklarimizin hepsi okumak olayini gerceklestirmis insanlardir. bunlardan insanliga asla zarar gelmez.
okumak; bagnazligin, sabit dusuncelerin asilmasi demektir. tabii burada da bir sorunsal cikabilir hep ayni dunyadan yansiyan hedeleri okumamak, karsi fikirleri de okumak anlamaya calismak gerekmektedir...
gercek aydinlanmayi ancak boyle, gerceklestirebilecektir insanoglu...ah bir oraya gelinebilse, ne savaslar kalacak yeryuzunde ne irksal ne dinsel ayirimciliklar...ah keske bir oraya gelebilse insanoglu...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol