polis haftası

independence
ilk polis teşkilatinin kuruluşu (10 nisan 1845)
1845 tarihi, türk emniyet teşkilatı açısından önemli bir noktadır. çünkü bu tarihe kadar zabıta olarak nitelenen teşkilat; 10 nisan 1845 (12 rebiü’l evvel 1261)’den itibaren polis adı altında hayata geçmiş ve emniyet teşkilatının kuruluş günü olarak kabul edilmiştir.
yeniçerinin ortadan kaldırılmasından sonra, başkentte ve eyaletlerde zabıta hizmetleri eskisiyle kıyaslanmayacak derecede gelişmesine rağmen; bu hizmetler karışık ve ayrı ayrı kurumlara bağlı olarak yürütülmekteydi. teşkilat ve yürütme alanındaki bu karışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla ilk defa 10 nisan 1845’te istanbul’da ilk polis teşkilatı kurulmuş, görevleri de yine aynı tarihte yayımlanan polis nizamnamesinde belirtilmiş ve bu durum yabancı elçiliklere de bir yazı ile bildirilmiştir.

bu nizamnamede polis teşkilatının kuruluş amacı, belde güvenliğini sağlamak olarak belirtilmiştir.

bu çalışmalara rağmen, karışıklık devam etmiş, istanbul’da polis hizmeti; yeniçeri ağası yerine geçen serasker, ihtisap ağası ve polis adını taşıyan teşkilatlar tarafından yürütülmüştür. taşrada ise güvenlik hizmetleri, sipahilerden oluşan zaptiyelerle ve asakir-i mansure alaylarıyla yürütülmüştür.

http://www.memocal.com/bgvh/polishaftasi.asp

bigcoder
icinde bulundugumuz hafta, yarin kutlamalar ve anmalar yapilacak turkiye genelinde.

buradan tum polis arkadaslarin haftasini kutluyorum.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol