sarı humma

ilean
sicak ulkelerde gorulebilen tehlikeli visur enfeksiyonu.sivrisinekler araciligi ile insandan insana bulasir ve sariliga neden olur.
elma sekeriiii
çoğunlukla orta ve güney amerika ile batı afrika’da rastlanan tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır. sarı humma sivrisineği (aedes aegypti) tarafından taşınan bir virüsle insandan insana bulaşır. 2-7 günlük kuluçka döneminden sonra hastalığın üç dönemi mevcuttur. başlangıç olan ilk döneminde, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kol ve bacaklarda ağrılar, bulantı ve kusmalar görülür. hastanın elmacık kemiklerinin bulunduğu yüz bölgesi kıpkırmızı olur. 3-4 gün sürer. her zaman görülmeyen ikinci dönem birkaç saat sürer. aldatıcı bir iyileşme görülür. ateş düşer. hasta iyileştiğini sanır.

üçüncü dönemde ateş yeniden yükselir. ilk belirtiler yeniden ortaya çıkar. hastanın derisi kırmızımtrak koyu sarı bir renk alır. hastalık bu özelliğinden “sarı humma” adını alır.

hastalık ağır geçmediği taktirde hasta birkaç haftada iyileşir. hastalık âmili virüse karşı etkili bir tedâvi metodu yoktur. hastalığın yayılmasını önlemek için hasta, doktor kontrolünde ayrı yerde tutulur ve virüsü bulaştıran sivrisineklerle mücâdele edilir.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol