10 ağustos 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi

0 /
independence
ysk tarafindan tarihi netle$tiren secim.

tahminimce abdullah gül bu secimde aday olmayacak. bir iki aday olabilir ama recep tayyip eroğan’in en etkili aday olacagini du$unuyorum bu secimlerde.

erdogan ya parti ic tuzugunu degistirip 3 donem kuralini ortadan kaldirip basbakanliga devam edecek, ya da cumhurbaskani olacak. aksini dusunmek sahsim adina mumkun degil. erdogan’in kosesine cekilmesini pek olasi bulmuyorum.

abdullah gul ise kenara koseye atilacak bir adam degil akp icin. muhtemelen o da genel secimlerde milletvekilligine adayligina koyacak ve akp’nin genelbaskani olarak basbakanlik makamina oturacak. meclis baskani da akp’den secilecektir yine ve boylelikle devletin yonetimi yine her zamanki gibi akp’nin elinde olur. bunlar zaten cok oncelerden beri planlanmistir hukumet kanadinda.

bak yineliyorum. iki ihtimal var.

1- abdullah gul yeniden aday olur, erdogan da partisinin ic tuzugunu degistirip 3 donem kuralini kaldirir ve basbakanliga devam eder.

2- abdullah gul aday olmaz, erdogan aday olur ve cumhurbaskani olur. gul ise milletvekilligine adayligini koyar, akp’nin genel baskani ve basbakani olur.

ikinci ihtimal daha yuksek geliyor bana.
independence
#1083920

$imdi tum secimi akp uzerinden goturmusum yeni farkettim. ekstra bir durum da olabilir tabi.

misal mhp, chp, bdp falan toplumda sayginligi tartisilmaz meclis haricinden bir isim uzerinde mutabakata varirlar ve secim calismalari donemi bu ismi desteklerler, o zaman her sey degisir. eger meclis dahilindeki ve haricindeki tum muhalefet partileri toplumun da saygi duydugu bir isim uzerinde uzlasiya varabilirlerse bu akp icin cok buyuk bir bozum olur. kaldi ki zaten muhalefet partileri ego tatminini bir yana birakabilirlerse bu plani uygulamaya sokacaklardir. ha yok yine sen solcusun sen milliyetcisin sen kürtcüsün hesabina ayri duserlerse akp’nin ekmegine yag surmekten baska bir seye yaramaz bu is.

bir isim bulsunlar, o isim uzerinde uzlasiya varsinlar ve kendilerine yakin medyayi da harekete gecirsinler. medya bu ismi alttan alttan kamuoyuna a$ina hale getirsin, en sonunda da muhalefet partileri bu ortak ismi aciklasinlar. yapsinlar bak bunu, yoksa akp iktidari cumhurba$kanligi makaminda da devam eder.
independence
bugun akp cumhurbaskani adayini aciklayacak ve her kimi aciklarsa aciklasin %99 ihtimalle bu aday secimi kazanacak. adayin recep tayyip erdoğan olacagina da kesin gozu ile bakiliyor ki cok evvelden belliydi zaten bu durum.

dolayisi ile secimi erdogan kazanir, akp’nin basina da abdullah gül gecer, sen sag ben selamet.
benduruyorumsebagitti
rte’nin ilk turda seçilemeyeceğini, demirtaş’ın yüzde 15 hatta belki 20 oy alabileceğini düşündüğüm seçim.

demirtaş’a oy verecek sıkı mhplileri biliyorum, manipülasyon değil! neden derseniz, tepki... çok çok ilginç, çok çok acayip ama öyle. yapacak bir şey yok.

demirtaş’ın ilk turda en az yüzde 10 alması bile rte’ye karşı çözüm süreci dedikleri saçmalıkta elini güçlendirecek; sahne önünde "desteklemiyoruz, halkımız kararında serbesttir" deyip, perde arkasında "oylar rte’ye" derlerse; rte ikinci turda cb olacaktır.

ihsanoğlu ilk turda da, ikinci turda da tamamen sürpriz...

independence
yurtdisinda yasayan vatandaslar arasinda cok ragbet gormemis sanirim. malum yurtdisinda sandiklar kuruldu ve oy verme basladi ancak sadece %5 oraninda insan gidip oyunu kullanmis simdilik.
independence
kala kala 3 gun kalan secimler. esasen sonuc belli simdiden ama insanin icinde yine de bir umut isildiyor "acaba bir mucize olur da ulke kurtulur mu" diye.
hittheroad2timesjack
yaklaşık bir aydır ciddi ciddi üç adayın da konuşmalarını, kampanyalarını takip ettiğim seçimdir.şayet üç adayın da geçmişini bilmeseydik ve sadece bu seçim arefesinde yapmış oldukları çalışmalara göre oy verseydik kesinlikle demirtaş öne çıkardı benim açımdan. kendisini cidden tebrik ediyorum. ha farklı hedeflerin merkezine oturduğu bir tabandan gelmesinden dolayı ve zaten seçimin kazananı hali hazırda belli olduğu için kaybedecek o ayrı.
independence
kala kala sadece iki gun kaldi.

bak kit kanaat aklimla ben bile anlayabiliyorum son 12 senede bu ulkede olanlari, yasananlari, yasaklari, sansurleri ve ozgurluk kisitlamalarini.

hatirla diye soyluyorum, henuz basilmayan kitap toplatildi bu ulkede. sehitlere kelle dendi, abdullah ocalan’a sayin demek bir marifet olarak nitelendirildi. abdullah ocalan’in ulusa seslenisi polis ve asker esliginde diyarbakir da okundu. habur sinir kapisindan iceri pkk’lilar otobuslerin uzerinde safer isareti yaparak girdiler ve adina yol kazasi denildi. paralar sifirlandi, tapeler ses kayitlari sacildi. dogru soyleyenler insanlari bilgilendirmeye calisanlar hapislere atildi. fethullah gulen devlet oldu, tsk’nin komuta kademesi silivride hasdal’da ya$landi. ulkenin genelkurmay baskani iceri atildi daha ne diyeyim ben sana.

diyecegim o ki kit kanaat aklimla ben bunlari aklimda tutabiliyorum, bunlardan bir sonuca varabiliyorum. sen kesinlikle benden daha zekisindir, daha iyisini du$unebilirsin. du$un o halde. sadece iki gun kaldi. du$un.
benduruyorumsebagitti
propaganda süreci;

her yer recep,

her yer tayyip,

her yer erdoğan şeklinde süren seçim.

bilboardlar, afişler, reklam filmleri, standlar, tv yayınları falanlar filanlar... ama aynı zamanda mağdur! 12 yıllık tek başına iktidara rağmen!

elifielifine
ilk defa hiçbir adayın gönlümden geçmediği seçimdir. hiçbirine güvenmiyorum ama düşmanımı biliyorum, kimin olmaması gerekiğini biliyorum.
sanıyorum sandık başına gidince diğer iki adaydan birini hislerime dayanarak seçeceğim.
elbereth

yapılacağı altı yıl önceden belli olan bir seçim için, seçim tarihine iki ay kala aday çıkartan muhalefet, kendisinden bir cacık olmayacağını bir kez daha göstermiştir.

başta rte ile yandaşları kemal kılıçdaroğlu ve devlet bahçeli tarafından türkiye yeni bir yönetim sistemine sokulmuştur artık, herkese hayırlı olsun...

çeşitli yerlerde yazılmaya başlandı, sahil şeridine özerklik vs. içerikli yazılar, zaten bütün bunların sebebi o değil mi?

rte’nin bunca çabası, kk ve db’nin muhalefet görevindeki bilinçli zaafları, halkı bölmek adına atılan adımlar ve verilen gazlar, biber gazı da dahil olmak üzere başkanlık sistemi ve idari bölünme maksatlıdır.

ancak sağlıklı bir başkanlık sisteminin yürüyebilmesi için güçler arasında frenleme mekanizması ve çok sağlam bir hukuk sistemi olması gerekir ki; yürütme, yargı ve yasama aynı elde iken bir fren sisteminin olmadığını, bir gecede yasalar çıkarlara göre değişirken sağlam bir hukuk sisteminin olmadığını söylemeye gerek yok sanırım.

prof. i.özden kaboğlu hocamız ne güzel söylemiş "kötü yönetim sistemi yoktur, hepsi belirli tecrübeler sonucu oluşmuştur, ahlaksız siyasetçi ve maalesef insan vardır."
0 /

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol