papağan balığı

independence
survivor’dan izledigimiz kadari ile tum panama halkini doyuran balik turu. hakkinda inceleme yaptim $unlari buldum;

iskaroz ya da papağan balığı (sparisoma cretense), scaridae familyasından kemikli balık türü.
ülkemizde akdeniz, ege ve marmara denizlerinde görülürken, açık denizlerde akdeniz kıyılarından itibaren kuzey afrika’nın batı sahillerine kadar popülasyonu mevcuttur. genel olarak sıcak ve ılıman denizlerde yaşarlar.
özellikleri [değiştir]

genel olarak parlak renklere sahiptir. kanı açık renktedir. sularımızda yaşayan iskarozların boyları 20-30 cm. arasındadır. iri pullara sahiptir. "papağan" isminin verilmesinin nedeni ağzının papağan gagası biçiminde olmasıdır. beslendiği mercan resiflerinin etrafında dolaşırken gagaya benzeyen dişleriyle zostera ve deniz yosunu yer. iskarozlar (papağan balıkları) küçük gruplar halinde yaşarlar. erkek ve dişi papağan balıklarının renkleri de birbirinden farklıdır. iskarozların bazı cinslerinin yumurtaları uzun ve oval, küçük ağızlı iskarozların yumurtaları ise küre biçimindedir. yumurtaların çapı 1-2.5 milimetre arasında değişir. bunlar bir günde çatlar.
geceleri uyumak için mercan resiflerinin arasına çekilir. iskarozun pek çok türü, mukus salgılayarak kendisine koruyucu bir kılıf yapar. bu tıpkı büyük bir baloncuğa benzer. böylece yırtıcı balıklar kokusunu alamaz.

kaynak: viki

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol