mehmet osman sönmez

independence
1966 ağrı doğdu orta öğretimini ağrı’da tamamladıktan sonra 1984 yılında istanbul üniversitesi iktisat fakültesine girdi. 1989 da mezun oldu. 1994 yılında da gazetecilik mesleği üzerine kazakistan el farabi üniversitesinde master yaptı.

üniversite yıllarında 1986 yılında zaman gazetesi ile tanıştı. muhabir olarak başladığı gazetecilik hayatına yazar ve yönetici olarak değişik zamanlarda görev aldı.

1988 yılı itibarıyla uluslararası gazetecilik alanında çalışmalar yaptı. başta afganistan olmak üzere çatışmaların ve sıcak savaşların merkezinde görev yaptı.

bosna, birinci körfez savaşı ve sudan’daki değişmeleri bizzat takip edip, savaşların içinde gazetecilik görevini yaparak uluslararası gelişmeleri kamuoyuna aktardı.

1993 yılında zaman gazetesi adına almanya da bulundu. ve aynı yıl gazetenin baskı merkezini kurmak üzere kazakistan’ın başkenti almatı ‘ya tayin edildi. kazakistan’da kazakça ve türkçe bir gazete çıkardıktan sonra, 1994 yılında özbekistan’ın başkenti taşkent’e giderek zaman gazetesi’nin baskı merkezini kurdu. oradan azerbaycan ‘da ki baskı merkezine geçti. orada zaman gazetesi’nin dışında tomurcuk adı altında bir çocuk gazetesi çıkardı. ayrıca cihan haber ajansı’nın ve stv’ nin temellerini attı. yaklaşık iki yıl çalıştıktan sonra 1996’nın kasım ayında moskova’ya tayin edildi.

muhabir olarak gittiğim rusya’da kısa zaman içinde zaman gazetesi adına baskı merkezi kurdu. 2000 yılına kadar rusça-türkçe olmak üzere iki dilde zaman’ın baskısını yaptırdı. ayrıca turkuaz action adli bir dergi neşrederek rusya tarihinin ilk türk neşri atçısı unvanını kazanmış oldu.
bunların dışında 56 ülkede gazetecilik ve muhabirlik yaptı. çeşitli dizi ve makaleler yazdı.
yıllarca zaman gazetesi’nde ekonomi kulisi adı altında köşe yazısı yazdım. doğu ve güneydoğu ile ilgili onlarca çalışmalar yaparak raporların yanı sıra dizi yazıları yazdı.

cumhurbaşkanı olduğu sırada turgut özal için doğu raporu adı altında çalışma yaparak sayın özal’a takdim etti.
2001 yılında zaman gazetesi ile ilişkileri askıya alarak yeni şafak gazetesi’nde yazar olarak görev yaptı. yaklaşık 5 yıl moskova notları adı altında köşe yazdı.
2006’nın sonlarında yaklaşık 20 yıldan sonra gazetecilik hayatını sonlandırarak profesyonel hayata adım attı. 2007 yılından itibaren de itb bank adı altında bir rus bankasında başkan yardımcısı orak profesyonel bankacılık yapıyorum. evli ve iki çocuk babası.

1988 yılında doğu meselesi ve müslüman kürler adlı ortak bir kitabımın dışında 2009 yılında da rusya’yı ve rus yöneticilerini anlatan kızıl çar’ın yükselişi adlı bir kitap yayınladı.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol