türkiye de insan hayatının ucuzluğu

independence
dunyanin pek cok yerinde de oyle olabilir, bilemem. benim konum benim ulkem, beni ilgilendiren yer turkiye.

1,5 / 2 sene once mecidiyekoy’den cekmekoy’e ta$indim. oturdugum yer son derece luks, son derece elit, son derece ya$anabilir bir muhit. ancak bahsettigim $eyler benim oturdugum yerde ba$liyor, yine burada bitiyor. 50 metre yurudun mu insanlarin konu$malari, kiyafetleri, davrani$lari, her $eyleri degi$iyor.

yanilmiyorsam bundan 3 bilemedin 4 gun onceydi. arkada$larim aradilar cikalim bir $eyler icelim diye, boyle tekliflere hayir demi$ligim pek olmaz, onlara da hayir demedim, geldiler aldilar beni oturduk arabaya.

tamam cikalim bir $eyler icelim ama nerede?

taksim desen, donu$te alkollu olucaz arac kullanilmaz ama arabayi da taksim de birakamayiz. kadikoy desen caddebostan desen ha taksime gitmi$sin ha oralara, mesafe anlaminda hicbir fark yok. once arabada bir kac bir $eyler atalim sonra karar verelim dedik. arabada bir $eyler ictikten sonra yine arabayla gitmicez ama, ya arabada devam edicez ya arabayi birakip taksi ile gidicez nereye gitmek isteniyorsa. migrosa daldik aldik limonumuzu tuzumuzu tekilamizi bindik arabaya, migrosun otoparkindayiz. tekila 17 / 20 dakikada biter mi? bitti. 3 ki$inin 2 ki$isi tekilayi 20 dakikada gomduk, digeri bira takiliyor. kesmedi haydi bir tekila daha, ayni yerdeyiz hala. ben diyeyim 30 sen de 40 dakika sonra o $i$e de sizlere omur. e ama migros da kapandi bu arada. mecburen bir tekel bayine gidicez alicaz tekila falan yine devam.

bastik dudullu’ya gittik ki migros ile arasi 2 kilometre kadar, dolayisi ile yine alkollu arac kullaniyor sayilmayiz. aldik yine tekilayi onu da bir saat icerisinde öldürdük yanli$im yoksa. artik o kafa ile ve o saatten sonra ne uzak bir yere gidilir, ne de bir mekana girilir. iyisi mi dedik arabada devam. tekel bayinin yan sokaginda sokagin cadde ile kesi$tigi noktaya park etmi$tik zaten arabayi. o bira senin bu bira benim derken saat oldu sabah 06 sulari. artik yava$ yava$ toparlanma zamani da geldi.

disari ciktik arabadan, su sigara kola falan bi$iler alip eve donucez. tam tekelin kapisindan girerken di$arida bir gurultuler, kavga sesleri bi yuksek sesle konu$malar derken bir kac el silah sesi burnumuzun dibinde patlayiverdi. once silahin namlusundan cikan alev kazindi kafama, ardindan da gurultusu.

ve hemen ardimdan da yanimdaki arkada$imin cigligi.

silahtan cikan mermilerden bir tanesi bir adim otemde duran arkada$imin baldirindan iceri girmi$ ancak ben hala olaylari hem alkolden hem de "noluyor lan?" tereddutunden kavrayamadim. benden once gun boyu tekilaya bula$mayan sadece bira icen arkada$ farketti olayibeni tuttugu gibi kolumdan tekelin icine soktu olasi yeni cati$maya kar$ilik. cok $ukur ba$ka ati$ olmadi, bu arada baldirindan vurulan arkada$imiz da tekelin icinde bizimle birlikte, bacagindan kanlar bo$aliyor. ben hemen arabanin arka koltuguna yaralanan arkada$i oturtturdum, tekila ile hasir nesir olmayan arkadas da direksiyona, ver elini umraniye devlet hastanesi. cok $ukur arkada$ta kalici bir sorun yok ama olabilirdi de. mermi biraz yukari cikip ic organlarini paramparca edebilirdi. mermi ceyrek metre sola sekip benim herhangi bir yerime isabet edebilirdi. kombinasyonlari sinirsiz sayida cogaltabilirsiniz.

peki neden anlattim ben tum bunlari?

memleketimde insan hayati o kadar ucuz ki, dileyen beline silahi takip cikip diledigi yerde kafasina gore ate$ edip teror yaratabiliyor. ve yine memleketimde insan hayati o kadar ucuz ki belki de maliyeti 10 lira olan bir mermi ile ya$amin sabahin 6 sinda hic alakasiz bir yerde tamami ile senden bagimsiz bir konu sebebi ile sona erebilir. bu ulkede silaha eri$im o kadar kolay ve o kadar ucuz ki, yuzune bakip sokaklardan cop topluyor gecimini o $ekilde sagliyor diyecegin adamin belinde silah var.

$imdi diyeceksin ki sabahin 6 sinda senin orada ne i$in vardi?

oyle degil i$te sevgili okur. ben ulkemin her kari$ topraginda gunun her saati can guvenligim saglanmi$ bir $ekilde dola$abilmeliyim. devlet bana bu guvenligi saglamakla mukellef. iktidar partileri oy zamanlarinda oy istemek icin yapmadiklari $aklabanliklari birakmiyorlar ama istanbul’un gobeginde guvenligi tesis edemiyorlar.

peki polis her yerde nasil olacak? olay olmadan once polis nasil mudahale edebilir?

hayir bu degil mesele. polis her zaman her yerde olamaz evet ama silahsizlanmayi saglarsan, silaha eri$imi devletin kolluk gucleri haricinde minimize edebilirsen polisin her dakika her yerde olmasina da gerek kalmaz. sivil silahsizla$tirmayi sagla ulkede, en azindan ate$li silahlarla olum ve & veya yaralanmalar minimize edilsin. ha bunu nasil yapacaksin bilmem, zaten bunu bilmek benim i$im degil. sen bileceksin bunu, sen bil diye vermi$ insanlar sana oyunu. bul bir yolunu ve uygula. sivil insanin kemerindeki silaha elin uzansin, al onu.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol