gece vakti mühimmat tasnif etmek

independence
25 $ehit verdigimiz 5 eylül 2012 afyonkarahisar da patlama olayi ile alakali resmi aciklamalara gore "saat 21:45 de yapilan muhimmat tasnifi esnasinda" $eklinde bir ifade var.

$imdi ben askerligini yapan bir insan olarak hem yazici hem de cephanelik & depo cavu$u gorevi ustelmi$ bir insan evladi olarak, bu tur tasniflerin "aciliyet ihtiva etmeyen hicbir ko$ulda" gece yapilmadigini, yapilamayacagini bilirim. zira cephaneliklerde herhagi bir elektrik tesisati bulunmaz, olasi bir elektrik kacagi sonucu olu$abilecek bir yangina kar$i onlem amacli o bolgelerde ampul dahi bulunmaz. bu durumda bu tasnifi ya araclarin farlari e$liginde yapacaksiniz, ya seyyar lux lambalari e$liginde yapacaksiniz, ya da hic yapmayip sabahi bekleyeceksiniz. gece gece boyle bir tasnifi yapmanin anlami nedir, kimin fikridir bu onu hic bilemedim.

haydi velhasil kelam boyle bir tasnif yapiliyor bir sebepten oturu. bir el bombasinin "kaza sebebi yere du$erek patlamasi" nedir? cay bardagi mi bu da yere du$er du$mez patliyor. bir el bombasinin patlayabilmesi icin funyesi ile birlikte bulunmasi, ardindan da piminin cekilmesi $arttir. cephaneliklerde ise hicbir el bombasi funyesi ile birlikte zaten bulunamaz. e bu durumda funyesiz bir el bombasinin yere du$up patlamasi olasilik dahilinde degildir, zira el bombasi turundeki muhimmat her tur fizilsel darbeye kar$i dayanikli olarak uretilmektedir. oyle ki sen el bombalarinin uzerine agir makineli tufeklerle yaylim ate$i ac, funyesi monte edilmemi$ bir el bombasinin patlamasi teknik olarak yine mumkun degildir.

bu durumda akla ba$ka sorular geliyor.

1- askerlerden biri merak icerisinde kurcalamak amaci ile el bombasina funyeyi takti ve pimi cikartti.

2- sempatizan bir asker bir nevi canli bombalik yapti.

aciklamalar beni hicbir $ekilde tatmin etmedi, tatmin olmayinca du$unup insanin aklina bunlarin gelmesi de cok olagan.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol