tanrı değil allah

mehmet volkan balbay
sağlıklı bir din eğitiminden mahrum kalmanın zararını yaşamımızın her anında görmekteyiz. dini, ana kaynağından, özünden öğrenemediğimiz ve olması gerektiği şekilde hazmedemediğimiz için, yüreğimizdeki boşluğu sloganlarla doldurma derdindeyiz. işte, vicdan tatmini sağladığı sanılan sloganlardan birisi de bu: "tanrı değil allah"

bu sloganı dilinden düşürmeyen ve her "tanrı" kavramını işittiğinde aynı tepkiyi gösteren kişi, aslında kötü niyetli değil, sadece bilmiyor... kendisine öğretileni -hiç araştırıp düşünmeden- tekrar etmekten başka kusuru yok. birileri tarafından "sen düşünme bunları, hayatını idame ettirmeye bak..." denilmiş ve sıkıştığı yerde kullanması gereken sihirli sloganlar da öğretilmiş ne de olsa. o da vazifesini icra ediyor büyük bir sadakatle... o kadar.

tanrı, bir isim değildir! bir makamı ifade eder. insan zihninin kavrayabileceği en üst makamı ifade eder. arap dilinde var olan "ilah" kavramı ile türk dilindeki "tanrı" kavramı aynı anlamdadır. sen "lâ ilahe illallah" derken "allah’tan başka ilah/tanrı yoktur" diyorsun.

"allah = tanrı" olmadığı için, senin "tanrı değil allah" tepkisini göstermene gerek yoktur. zira bu tepki anlamsızdır.

"tanrı" kavramını allah’ın esma ül hüsna’sında arayanlar ve olmadığı için kabul etmeyerek itiraz edenler vardır ki... sağlıklı din eğitiminden mahrum oluşun en acı göstergesidir onlar.

korkma! "ilah" kavramı ne ise "tanrı" kavramı da o! birilerinin kasten "allah" yerine "tanrı" kavramını kullanmaları seni kızdırmasın. unutma ki onların birçoğu, sırf "sen kızasın" diye öyle yapıyor... sırf senin kızacağını bildikleri için...

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol