suriye iç savaşı

independence
suriye’de rejime ve iktidara kar$i ayaklanan muhaliflerin ayaklanma suresi 18 aya ula$ti. bu 18 ay icerisinde ayaklanma son derece $iddetli bir iç sava$a donu$tu ve ne yazik ki asker ve sivil olmak uzere 18 ayda 23 binden fazla insan hayatini kaybetti. suriye’den kacan siviller turkiye’ye sigindi ve $u anda turkiye’de 80 binin uzerinde suriye’li sivil multeci kamplarinda ya$iyor. bu rakamin 100 bini gececegi konu$uluyor ve bu durumda da suriye’nin kendi sinirlari dahilinde guvenlikli bir tampon bolge kurulmasi du$unuluyor.

suriye’de patlak veren bu ic sava$ tum ortadogu bolgesini ve esas itibari ile en cok da turkiye’yi tehdit ediyor. turkiye icin en buyuk risk ise suriye’nin idari otoritesinin zayiflamasindan firsat bulunarak suriye topraklari icerisinde bagimsiz bir kürdistan kurulmasi ihtimalidir. bagimsiz bir kurdistan’in kurulmasi durumunda turkiye icin olu$an hayati risklerin ba$inda ise teror orgutunun bagimsiz bir ulke tarafindan aleni olarak desteklenmesi ve bu topraklarda konu$lanmalarina izin verilmesidir.

kürtlerin bu tur bir hareketine turkiye izin vermez o ayri ancak izin vermemek icin de askeri bir operasyon $art gibi gozukuyor. bu durumda turkiye suriye’ye askeri operasyon duzenler, her firsatta suriye’nin yaninda oldugunu belirten iran çin ve rusya turkiye’ye kar$i pek cok tavir ve onlem alir, boylelikle her $ey icincen cikilamaz bir duruma donu$ur.

suriyeli muhalifler ba$ta olmak uzere turkiye’nin suriye’ye askeri bir operasyon ba$latmasi icin bolgede talepler had safhada. gaziantep’te sivillere yonelik giri$ilen bombali eylem ise bu taleplerin gercekle$ebilmesi icin meydana gelen bir tetikleme mekanizmasi bana gore. turkiye’de buna benzer suriye sinirlari yakininda meydana gelebilecek bir iki bombali eylem daha turkiye’nin bu anlamda elini kolunu baglayacaktir ve turkiye’nin suriye’ye operasyon duzenlemesi neredeyse kacinilmaz bir hal alacaktir.

bu arada kimse esed’in kendi rizasi ile iktidari birakacagini da du$unmesin. sonunun kaddafi’ye benzeyecegine yonelik en ufak bir tereddut gozlenmiyor kendisinde.
independence
ne kadar zamandir devam eden sava$, ancak bugun sanki bir umut dogdu gibi.

suriye di$i$leri bakani velid muallim, esed yonetiminin silahli muhaliflerle goru$meye hazir oldugunu acikladi. umarim sozde kalmaz bu aciklama ve en azindan gecici de olsa silahlarin susabilmesi icin bir goru$me saglanir taraflar arasinda.
independence
ne kadar zaman oldu, halen devam ediyor. her gun onlarca belki yuzlerce masum sivil bu sava$ yuzunden ya$amini yitiriyor. avrupa sadece izlemekle ve konu$makla yetiniyor. bizim ba$bakan da durmaksizin konu$up ic sava$i daha da alevlendirecek silahlari paso suriyeli muhaliflere yolluyor.

sınırlarimiz kan golune dondu ama duzelen hicbir $ey yok.
finlux
emperyalist batı devletlerinin en son model silahlarının test alanı olan, yüz binlerce insanı evinden barkından eden, işit v.b terör örgütlerini hortlatan bir savaştır.
zamazingoza
Ben açıkçası bittiğini düşünmüyorum. Lakin kazananın Esad ve Kürtler olduğunu net söyleyebilirim. Kaybedeni söylemeye gerek bile yok.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol