halk için emniyet adalet için hizmet

independence
polis te$kilatinin iki senedir kullandigi motto. tamam harika ama minik bir animi anlatmak isterim bu konuda.

tarih 26 mart 2012 saatler 13:30 sulari, yer dudullu.

arabamla yolda seyir halindeyken tam onumde bir polis arabasi carpar gozume. her polis arabasinda var olan "halk için emniyet adalet için hizmet" cumlesi bu arabada da vardir ancak biraz degi$tirilmi$ bir hali ile. "halk" kelimesindeki "l" harfi buyuk bir ozenle kazinmi$, gerisinde hicbir iz birakilmami$ ve gerice kalan cumle $u $ekilde olmu$;

"ha k için emniyet adalet için hizmet"

bu resmi bir polis arabasi. seni beni korumakla yukumlu, laik bir ulkenin, cumhuriyet rejimi ile yonetilen bir ulkenin kolluk kuvvetinin araci. devlete ait bir arac, bir polis araci. bu araba her gun onbinlerce insan tarafindan goruluyor trafikte. bu araclar malumunuz mesai saati sonrasinda karakolun parkina cekilir ve dolayisi ile tum polisler, tum amirler gorur bu araci. ancak anla$ilan o ki bu degi$tirme vakasi kimsenin ya dikkatini cekmedi, ya farkedildi ama onemsenmedi, yahut herkes bu durumdan memnun ki kimse mudahale etmedi.

tam cikarttim telefonumu resmini cekicem plakasini kaydedicem valide hazretlerinin hi$mina ugradim;

+ ba$ina bela mi ariyorsun sen?!

kadin hakli, bu ulkede en taninmi$ gazetecilere bile, hatta hatta ordu komutanlarina ve daha otesi gecmi$ bir genelkurmay ba$kanina bile yapilanlar ortada. onlara bunlari yapabilek ki$iler bana ne yapmazlar degil mi?

i$te herkes bu $ekilde du$undugu icin agzimiza siciliyor bu ulkede, dileyen diledigi gibi at ko$turuyor. annem hakli, evladinin ba$ina bir i$ gelmesin istiyor. evladi hakli, kendi anavataninda ya$anan bu tur olaylari midesi daha fazla kaldirmiyor. plakayi ne yazik ki ezberleyemedim, ezberleyebilmi$ olsaydim ben bu olayi buyutur cok farkli mecralarda duyururdum ama hafizam gidik be arkada$im, ezberleyemiyorum artik cok $eyi.

sözün özü, devletin kolluk kuvvetleri de bireysel olarak siyasi iktidar ile ayni kulvarda ko$maya ve bunu aleni $ekilde belli etmeye ba$lami$lar. kimse suriye’den cok farkliyiz zannetmesin, bu polis hukumetin minik bir emri ile senin benim uzerime ate$ acar.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol