yerel gıda markaları

balkaner78
"avgadı sucukları" ve "aydınlar sucukları". mersin erdemli’de üretim yapmakta olan firmalar. tadları ve kaliteleri üst düzeyde olup fiyatları görece hesaplıdır. biraz daha pahalı olmasına karşın, yağ oranı görece düşük (azami %20) "a kalite" ibaresi olanlarını tercih etmek gerekir kanımca.
balkaner78
"okyay" helvası ve tahini. fabrikası ve ana satış merkezi tarsus’ta olup tarsus dışında mersin’de, mezitli’de de şube açmıştır. son zamanlarda diğer mamüllerini de piyasaya sürmektedir.

helvasının en belirgin özelliği şeker bazlı kristallerinin iri olması nedeniyle orijinal katı, gevrek ve dolgun kıvamı, susamın orijinal şekilde işlenmesi ve tazeliğidir. kapağı açınca kavrulmuş susam kokusunu hemen alırsınız. fazla abartılmamak kaydıyla, bilhassa çocukların yemesi (daha çok tahin-pekmez) faydalıdır. tahin-pekmez çocuklar için niye faydalıdır? çünkü pekmez yemeyen bir çocuk bu şekilde pekmezden demir alabilir ve demir eksikliğine bağlı kansızlık riski azalır. bu sayede de çocukların kakaolu ürünleri (çikolata, kakolu krema vb) yeme oranı azalabilir. ayrıca susam yağının çeşitli yararları vardır.
balkaner78
"yummy" isimli meyve suyu markası. mersin-ankara otobüslerinde tanışmıştım bu markayla..fabrikası mersin-tarsus karayolu üzerinde, tarsus’a giderken sağdadır. şimdilerde kutu süt de üretiyor yanılmıyorsam. bildiğimiz tetrapak karton kutusunda arz edilen şeftali, kayısı, vişne vb. çeşitleri olan meyve suyunu başarılı ve kaliteli bulduğumu söylemeliyim. ayrıca daha ekonomik.
balkaner78
eskiden mersin’de mahalle bakkallarında bulunan ve şimdi pek görmediğimiz çeşitli gazoz markalarından bazıları: "elvan gazozu", "bade gazozu", "zaman gazozu". elvan’ın fabrikası adana-mersin karayolu üzerindeydi (adana’ya yakın). o günlerden kalan yadigar ise ankara gazozu’dur ve fabrikası mersin-tarsus arasında (tarsus’a yakın) halen çalışmaktadır.
balkaner78
tarsus’ta üretilen meşhur "mısra" marka şalgam. tarsus hıdrellez şenliklerinde defalarca birincilik kazanmış, çok özel tadı olan bir şalgamdır.
balkaner78
tarsus merkezde uzun yıllardır faaliyet gösteren "havana" adlı unlu mamüller fabrikası. en meşhur ürünleri, yuvarlak susamlı kurabiyeleri, kuru pasta ve poğaça çeşitleri, tahinli tatlı çöreği, bisküvi ve gofretleridir. fiyatları da oldukça hesaplıdır. havana ismi küba’nın başkentini çağrıştırdığı için egzotiktir (yörede "havva ana"nın pratik söylenişinden köken almış olabilir)

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol