türklerin kürtlere yardıma koşması

independence
normalde boyle bir yazi benim klavyemden cikmazdi ancak van depremi sonrasinda oyle bir hava yaratildi ki kimi yerlerde, bolgede kürt cogunluk ya$adigi icin devletin bolgeye gec gittigi hatta gitmedigi soylenir oldu.

türk kürt ayrimi mi yapiyorsun lan sen du$uncelerinizi kilitleyin bir yere, yok oyle bir $ey. sirf bolgede kürt cogunluk ya$adigi icin türklerin bolgeye yardim etmedigini du$unenler icin bu yazi.

kimi kafalar kimi sosyal payla$im ortamlarinda $u cumlelerle propaganda yapmaya cali$iyor;

"deprem turkiye’de olsaydi yardimla dolardi her yer ama deprem van’da oldu, devlet ve turkler bolgeye yardim etmiyorlar."

lan lan? sen en son haritaya ne zaman baktin, ya da hangi haritaya baktin? e van turkiye’nin bir ili zaten? deprem turkiye de olsaydi ne demek?

hadi bu cehaletini daha dogrusu bilincli bolucu propagandani es gectim. turkler kurtlere yardim etmiyor nasil bir mantiktir? istanbul’un merkezi, $i$li. sen hic $i$li’ye gittin mi, $i$li belediyesini gordun mu? belki $u anda gidecek durumda degilsindir ama istanbulda bir yakinin varsa rica et senin icin bir gitsin gorsun. ben sana kisaca tasvir edeyim ama yine de.

$i$li belediyesinde bariz $ekilde adim atacak yer yok, hem de 24 saat boyunca. neden peki? nedeni mi var lan dalyarak! her tarafta sana yollanacak yardim kolileri dolu, her iki saatte bir van’a dogru bir tir kalkiyor $i$li belediyesinden ve sanirim $u ana kadar 40 in uzerinde tir kalkti ici lebalep yardim malzemeleri ile dolu.

kadikoy’u bildin mi sen? kadikoy de istanbul’un merkezlerinden biri. peki kadikoy belediyesini bildin mi? istanbul da $i$li belediyesine yolladigin yakinindan rica et bir de kadikoy belediyesine ugrasin. al kadikoy belediyesini vur $i$li belediyesine, iceriside adim atmak mumkun degil. iceriye adim atacak bir erkek default fordcu olur sapik muamelesi gorur o kalabalikta, o kadar diyim sana. dag ta$ sana yollanacak yardim malzemeleri ile dolu.

tv kanallarina baktin mi hic?

lazi cerkezi turku kürdü herkes bir $ekilde yardim icin yirtiniyor lan? yardim programlari yapiliyor, ne bileyim insanlar evlerini depremzedelere bagi$liyor istedikleri kadar kalsinlar da soguktan titremesinler diye.

bak kizilay’dan hic bahsetmedim bile.

ha bir de firmalar var, o bildigimiz tanidigimiz koskoca firmalar.

olm hepsi sana yardim icin tirlar tutmu$, ayakkabisi kiyafeti yemegi gomlegi ne varsa basmi$lar tirlarin icine du$urmu$ler yollara, hepsi elinde olacak az sonra.

+ türkler kürtlere yardım etmedi.

99 senesinde marmara depreminde ulke bu denli hizli ve bu denli koordineli olarak seferber olmadi, ben bilirim o gunleri zira bizzat ya$adim. sen bildin mi ya$adin mi? yok a.k. ya$amadin di mi?

ben turkum ama turkler bana sana oldugu kadar hizli bir $ekilde yardim ula$tiramadi, bu kadar cabuk koordine olamadi.

+ türkler kürtlere yardım etmedi.

siktir!

berbat oyu editi: berbat oyuna sarilmi$sin yegen, hic problem degil bin tane berbat versen ne olur. yazdiklarimi okuduysan bir kere du$unduysen kafi.
nys
bu tek taraflı söylemler değildir. müge anlı gibi gerizekalı kadınların veya insanların söylemleride bellidir. insanlar böyle bir afet sonrası kafalarındaki ayrımcılıklarını bilinçli yada bilinçsiz ortaya döktüler. hala şaşırıyorum bu söylemleri görünce..

aaaaaa, ben şaşırabiliyorum haaalaaa!
mesudiye
90’lı yıllar boyunca yaşadığımız köyler, şehirler dar edildi bizlere. kimimiz yakılan bir köyün çobanı, kimimiz faili meçhulun eksik olmadığı şehrin sakiniydik.

bir ateş çemberi içinde yaşama tutunmak lazımdı. çocuklar babalarının öldürülmesine şahitlik ederken göç olgusunu tanıdı kürtler bir anda. binlerce yıllık tarihlerinde yaşadıkları onca acıya rağmen topraklarını terk etmeyen bir halkın torunları ya zorla göç ettirildi ya da kendi gitmek zorunda kaldı batıya doğru.

istanbul, izmir, adana, mersin, ankara, manisa ve diğer iller kürtleri tanımaya başladı. batı insanına göre türkçesi kötü tuhaf giyimli insanlar sarıyordu şehri. bir bakıyordu mersinli sabah uyandığında evinin yanında bir gecekondu ve içinde kürtler.

işte böyle bir ortamda kürtlere kucak açtı batıda türk komşuları. yeni gelen bu insanları kendi bünyesine katmakta zorlanmadı türk halkı. bu toprakların tarihsel birikimine ters olurdu aksi davranış.

siz sanıyor musunuz ki bugün vandaki depremzedelere yapılan yardımdan küçük bir yardımdır yeni komşulara yapılan yardım.

evet yıllarca devleti eleştirdik. ama türk halkı hiçbir zaman kürtlere ırkçılık yapmadı birkaç kendini bilmezin dışında. dün yeni komşusuna sahip çıkan türk bugün vandaki depremzedeye de el uzatıyor. işin aslı bu.

aksi olsa kürtte elindeki verir. yıllardır bunu diyoruz sorun halklar arasında değil. sorun yok sayılan bir halkla onu öz kimliği ile kabul etmeyen devlet arasında. türklerin kürtlere yardıma koşması o yüzden hiç şaşırtmıyor beni.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol