ışık koşaner e ait olduğu iddia edilen ses kaydı

independence
nerden cikti bu kayit?

nerden cikacak, habervakti.com dan.

e ne iceriyor?

eger kayit gercekten i$ik ko$aner’e aitse esasen tsk’da yapilan kimi hatalar ve hatalar sonucu olu$an kayiplari iceriyor. bir nevi ozele$tiri de denilebilir.

haber $urada;

http://www.habervakti.com/?page=news_details&id=54082

kayidi da $uradan dinleyebilirsiniz, 18 dakika civarinda bir kayit.

http://www.dailymotion.com/video/xknxks_iyik-koyaner-paya-kurmaylarina-tsk-nin-savay-performansini-deyerlendyryyor_news

devami da gelecekmi$ sanirim.

kaydin text olarak de$ifresi de $u $ekilde;



karakollarimizin çevresinde ve hudutlarda kontrolsüz mayin döşediğimizi sivillere söyleyemiyoruz

işik paşa: huduttakinin bile işareti yoktur.

işik paşa: adam gidiyor basiyor bilmem ne yapiyor. haberimiz yoktu.

ekip gönderdik ankaradan da geldiler sirayla bitirdiler. bilmiyorum

bitti mi daha devam ediyor mu?

subaylar: devam ediyor komutanim.

işik paşa: devam ediyor herhalde.

subaylar: devam ediyor
işik paşa: bunlar çok tehlikeli şeyler. bunlari kim döşemiş biz.
subay: evet komutanim.

işik paşa : biz. şimdi ben desem ki yetkililere yav bizimkiler mayin döşemişlerdi 10 sene evvel 20 sene evvel başiboş birakip gitmişler ne derler? döşerken akliniz nerdeydi derler. maalesef döşeyen yine biziz. di mi?

subay: evet efendim. emir komuta birliğini sağlayamiyoruz


işik paşa : benim dikkatimi çeken birkaç konu var. onlari da hatirlatmak istiyorum. bizi sikintiya sokan konulardan bir tanesi emir komuta birliğini bazen sağlayamiyoruz.

nerede bir operasyon bir harekat bir baskin vesaire bilmem ne varsa sorumlusu mutlaka bir komutanlik olacak. o bölgenin sorumlusu. iha’dan görüntü almak gibi büyük bir nimet var. büyük bir imkan var.

olayin olduğu yere süratle bir ihayi getirip masamizin başindan ekrandan adim adim görebiliyoruz, öyle mi? görebiliyoruz.


ihadan görüntü gören komutan mutlaka operasyona müdahale edip sevk idare etmeli. neden bunu söylüyorum. önümüzde örneği var. verelim örneğini, hepimiz öğrenelim. bir daha o hataya düşmeyelim.

işte bu hantepe mantepe olayinda operasyon yapan komutan daha doğrusu sorumlu
komutan 1. tugay komando tugay komutaniydi ve kendisi arazideydi. orda bilmem ne tepesindeydi. ama ekrana bakan komutanlik civardaki komutanliğimiz ona müdahale etme yetkisi yoktu. böylece bir koordinesizlik oldu zamaninda müdahale edemedik.

küçük birliklerimiz sağlam değil, eğitimsiz. gerisi çorap söküğü gibi gelir ikinci önemli konu arkadaşlar küçük birlik seviyesinde sevk ve idarede çok zayifiz. jandarma, jöh’ü (jandarma özel harekat) filan ayri tutuyorum. onlar hakkaten çok tecrübeli profesyonel olmuşlar artik.
sözüm onlara pek değil. daha ziyade bizimkilere. küçük birlik
seviyesindeki tim komutani kol komutani eğer o adamina sahip olup da sevk idare edemezse iş buradan kopar. hani derler ya bir nal bir at kurtarir. bir at bir ordu kurtarir. süvari kurtarir. süvari bilmem

neyi kurtarir. neticede memleket kurtulur. işte biz o nal o nal bizim komando kolumuz, komando timimiz her neyse motorlu kolumuz orada eğer sağlam duramazsak, tutamazsak birliğimizi görevinin başinda gerisi çorap söküğü gibi gider. niye bunu söylüyorum. bunu da söyleyelim.

duymayanlar da duysun.

çatişma aninda tim komutanlarimiz mevziye silahini birakip kaçiyor.

2 terörist 30 askerimizi kaçiriyor. yav rezalet.. benim tim komutani, unsur komutani diye koyduğum arkadaşim önce mevzide silahini birakip da kaçarsa biz bu işi yürütemeyiz. biz bu eğitimi yapmamişiz yetiştirememişiz demektir. rütbesi de var kolunda o orda silahini birakip da mevzisini kaçarsa tabiki mevzimiz çöker tabi ki zayiat veririz. iki tane adam geliyor karşidan 30 kişiyi kaçiriyor.
geri gidiyoruz yav rezalet. olacak şey değil. neden? sevk idare
edemediğimiz için timimizi. uzatmadan söylüyorum.

tim komutani ve unsur komutani her ikisi de kendi personelini göreceği yerde bulunur. sesle, varsa telsiziyle timinin adamlarini tek tek sevk idare eder. zamani geldiği zamanda ateş açtirir. yerinden kipirdama der. kaçma der. ben burdayim der. sevk idare eder. onu gezinde tutar bu çatişmayi yürütür. öyle oluyor mu. nadiren böyle oluyor.

nadiren böyle oluyor. eeee, fazla detaya girmeyelim ama çoğuyerde çat pat dediğin zaman o oraya bu buraya birkaç gözü kara arkadaş dayaniyor dikkat ediyor, şey yapiyor. lider pozisyonunda olanlar piyasada yoklar. en acisi da silahini da birakip da gidenler. roj tv silahin numarasini da beraber gösteriyor. öyle mi? silahin numarasinida gösteriyor. ben olsam o rütbelinin yerine insan içine çikmam. ama utanmiyor adam. bunlarla iş yapamayiz. yoksa cani sikilan çeker gider.

ondan sonra mevzimize de girilir. bir sürü de şehit veririz. artik herşey milletin önünde açik arkadaşlar. eğitim zafiyeti nedeniyle terörist diye masum erimizi kendimiz vurduk.
kabahatli biziz bakin yine örnek, dilimin ucuna geliyor söylemek istemiyorum. böyle timi mimi sahip olmazsa orda bir tane karalti görür tak diye ateş eder başlar sesi duyan herkes ateş etmeye basildik diye. arkadaşimizi bir
erimizi alnindan vururuz. vurduk mu? haberiniz var mi? var değil mi? olayi takip ediyorsunuz. herkesin cebinde artik telsiz var eskisi gibi de değil. bak ben ateş ediyorum. herkes sussun diyeceksin. herkes duyacak. kimse bir şey yapmayacak. bir kişi edecek. bunu gayet kolay yapmak ama eğitimle bunu yaparsaniz olur. birakirsaniz keyfine gider adam ateş et der. vay basildik diye herkes silaha sarilir. bir masum
erimizi alnindan pat diye vururuz. kabahatli biziz.

sinir karakollarimiz hatali yapilmiş, hantepe’de hatali. halimiz tam bir kepazelik arkadaşlar bir üssü bir tepeyi bir kritik araziyi korurken esas mevzi kazip gömülmektir. tabi kayalik sert yerlerdeyiz ve tabi kazip gömülmek mümkün olmuyor çoğu zaman. ne yapiyoruz o zaman? kum torbasi
bol. kum torbasini üst üste koya koya kulübemsi hani karakollarin etrafinda nöbet kulübesi gibi böyle kulübeler meydana getiriyoruz. bir de delik açiyoruz önünde burdan gelecekler bakicaz diye. böyle bir koca hedef oluyor. arkadaşlar karanlikta gece görüş aleti olmasa bile
ben rpg7 ile 200 metreden onu tak diye vururum. bak bu yaşimda vururum. isterseniz deneyelim. böyle kulübe yapiyorsunuz ona mevzi diyor bazilari. mevziye girdik deyince o kulübenin içine giriyorlar.

ondan sonra ilk rokette orasi vuruluyor. öyle oldu değil mi hantepede. üsteğmenimiz de orda gitti. koşuştular hepsi peşinden mevziye giriyoruz diye. ondan sonra roket de oraya geldi. hedef orasi o mevzi değil ki. öyle mevzi mi olur. nerede görülmüş şey ? bu uygulamayi varsa hala lütfen kaldirin. bize ne lazim. bize ateş mevzii lazim. çatişmaya gireceğimiz için. ateş mevzii lazim. işte hantepede ihanin görüntüsünde bile belli. koştular içine girdiler değil mi? seyreden var mi? vardir herhalde. adam da geldi el bombasini üzerlerine atiyor. şey atar gibi. tam bir kepazelik halimiz.

neden işte lider yok ortalikta. lider yok. bu hale geldik.
bakin bunlari söylememe gerek bile yok. hepimiz askeriz bunun için komutaniz yaa... çok zayifiz bu konuda.

iha skandalinda, teşkilat yapimizinin yanliş olduğu anlaşildi.
emir verecek olan arazideydi, şimdi görüntünün başinda. boşluk istemiyorum kuvvet komutanizla beraber, hava kuvvetleri komutanimizla beraber bu ihalarin işte gönderilişini görüntü aktarmasini yerlerinde bir daha inceledik. şunu gördük ki eğer zamaninda uygun şekilde iha’lari kullanabilsek, bize çok çok büyük bir imkân kazandiriyor. ama bunu yerinde zamaninda görüntüyü izleyen komutan, hakikaten o görüntüde
gördüğü operasyona müdahale edebilecek bilgide ve tecrübede olmasi gerekir. ordaki nöbetçi subayin yapacaği bir iş değil o. demek ki önce ilgili komutan firlayip bu işin başina gelmesi süratle durumu değerlendirmesi topçu mu attiracak, uçak mi isteyecek, helikopterleri mi gönderttirecek ne talep edecekse etmesi ve alttaki birlik
komutaniyla da direk temasta olup helikopteri yönetmesi lazim, topçuyu tanzim ettirmesi lazim, nereye atacağini söylemesi lazim. iha’nin nereyi takip etmesi gerektiğini hangi tarafi söylemesi lazim. ekranin başinda olup da harekâti sevkedecek komutan ihayi da sevkedecek.

bundan sonra ben dediğimde iha geç geldi sağa git dedim sola git dediydi falan filan yok arkadaşlar. yok. herkes işine sahip olacak. herkes ne istiyorsa onu söyleyecek. ona göre ihayi kullanacak. ona göre de helikopter mi getirecek bilmem ne mi getirecek. işte gerekli işlemi yapacak. buna dikkat edelim. eylemsizlik karari bizi bağlamaz şimdi tabi terör örgütünün önümüzdeki dönemde ne yapacaği biraz
siyasi. artik tamamen örgüt siyasal alana angaje oldu. biliyorsunuz seçime kadar eylemsizlik diye bir karar aldilar. bu da hakikaten eylemlerini yani kirsal kesimdeki eylemlerini azalttilar. bu karar tabi kesinlikle tabii bizi bağlamaz. bizi hiç ilgilendirmez. bizim eylemsizlikle alakamiz yok.


o kadar bu son dönemde herşey serbest dendi ki halkimiza işte herkesistediğini söyleyebilir, istediğini talep ediyor, istediğini bilmem ne yapiyor saçma sapan şeyler. tabi çoğunun bunun düşünülmesi bile mümkün değil.

bilgi almak için halkin nabzini tutun, herkese yakin olun.
polisle, itle mitle, temas kurun onun için size diyorum ki arkadaşlar lütfen bulunduğunuz yerde nabiz
tutun. bakin halkin içinde olun. kişladan lojmana lojmandan kişlaya dediğimiz zaman bunu anlayamiyoruz. nabiz tutmamiz lazim. polisle itle mitle bilmem neyle yakin temasta olmamiz lazim. hakkaten bu söylenenler oluyor mu? halk buna ne diyor. ne kadar destekliyor. ne kadar desteklemiyor. saçma mi buluyor. ne, nasil oluyor yani bunlari kimlerden öğreneceğiz. sizden öğreneceğiz. sizden öğreneceğiz.

öncelikle jandarmadan öğreneceğiz ha. jandarmalar. sizden öğreneceğiz. buna ihtiyacimiz var. bizim için biz hiçbir zaman eylemsizlik falan filan öyle birşey ağzimiza almadik. bizim için eylemsizlik söz konusu değil arkadaşlar. kesinlikle değil.

terörle mücalede hiç kimsenin talimatina ihtiyacimiz yok.
kimse bize harekâti azalt diyemez biz hiçkimsenin talimatina filan ihtiyacimiz da yok. tabi ki mücadelemiz devam edecektir. kimse de bize bunu durdur diyemez. dese bile bunu kabul etmeyiz. bir kere bunu hiç unutmayiniz. kesinlikle yok hareketi azalt. bilmem ne yap. operasyonu azalt ne bizim ağzimizdan çikar, duyamazsiniz ne diğer komutanlarimizin ağzindan çikar. biz her zaman olduğu gibi teröre karşi mücadelede bir adim bile geri duramayiz.

operasyonlarda artik son bir yildir mantikli iş yapmaya karar verdik. istihbarat almadan taburla beraber arazide gezmeyeceğiz.ancak geçen seneden beri biraz daha mantikli olarak bu işi yapmaya karar verdik. işte eskiden büyük bölgeleri aramak için taburlar hadi araziye diziliyorduk. hadi ariyorduk tariyorduk bu arada 10 kişi

mayina basiyordu beş kişi bilmem ne oluyordu. düşüyordu kalkiyordu yaralaniyordu neticede de hiçbir şey bulamiyorduk verdiğimiz zayiatla kaliyorduk. onun için dedik ki istihbarata dayali gerçek duyuma dayali

birşey elde ettiğimiz zaman bunun usulünü yolunu valiyle maliyle ayarlayalim ve derhal buna operasyon yapalim. artik buna jandarma mi yapar beraber mi yapariz. bir taburla mi yapariz, iki bölükle mi?

bu ordaki mahalli komutanin yapacaği iş. dedik ve saniyorum bunda dahakliyiz. yani boşu boşuna birlikleri sevketmektense bir bilgi alip bir istihbarat alip ona yönelmek ha o da boş çikabilir çikar çikar yüzde yüz garanti diyemeyiz tabi. ama yeterli kuvvetle, yeteri kadar kuvvetle bunu yapmak zorundayiz. bütün herşey bana geliyor.

bazi yerlerde birliklerimiz kipirdamiyor niye?

bazi yerlerde hareket yok. bazi bölgelerimizde hiç kipirdama yok. ne jandarmada ne bizde. ne oldu bitti mi bu adamlar? öyle değil. öyle mi? bunlara rahat vermememiz lazim. öyle bir hava varsa eğer kafanizdan

lütfen çikartin. öyle şey yok.artik herşeyi yasal zemine oturtmak zorundayiz. herkesin gözü üzerimizde

çok dikkat edin herkesin gözü üzerimizde. bir ufacik hata yapilirsa basina taşiniyor, manşetlere taşiniyor onun için herşeyi yasal bazda yapmak durumundayiz. bizim yasalarimiz hani bazen kiziyoruz miziyoruz ama bize gerekli yetkiyi veriyor.dikkatli incelersek kullanirsak işte
valiyle konuşmak suretiyle falan bize gerekli yetkiyi veriyor. tabi önce jandarmamiz yapiyor. bizde onlarin peşinden ona destek olarak yapicaz.

emasyanin yerine yapilacak yeni protokol üzerinde çalişiyoruz biraz evvel söz ettim. emasya protokolü kalktiği için iller arasindaki harekette biraz sikintimiz olacak gibi geliyordu. ama arkadaşlarimiz söylediler, valiler gene anlaşti filan diye biz bunu yeni bir protokolle yasal baza oturtmaya çalişiyoruz. onu da hazirlar hazirlamaz size tekrar gönderecez. ona şey yapicaksiniz. o konulara da
sahip olacaksiniz ve daha rahat edeceksiniz.


elimizdeki teknik imkânlari kullanamiyoruz, eğitim ve tatbikatimiz zayif neyimiz varsa kullanin. işte havada bilmem ne helikopteri hazirbulundururuz, bilmem ne, çağiririz gerekirse. bulundurun. çağirin.

şimdi rahatiz. yani sikişik durumda değiliz. her türlü imkânizi
kullanin bakin hertürlü imkânimizi kullanin diyorum. ama temasi da kurduktan sonra işte ben bunu kaçirdim, gittiler gece karanliğinda kayboldular. bizde herşey var. gece de görüyoruz gündüzde görüyoruz.

hertürlü imkânimiz var. onu kaçirmayacağiz. ona göre tedbir alacağiz. marifet kaçirdim demek değil. temas kurunca kaçirmak yok. inatla, cesaretle üzerine gidip sonucu almamiz lazim. elimizdeki aracimizi,gerecimizi, dürbünümüzü, techizatimizi işte ne varsa, iyi bilin.

silahimizin kabiliyetlerini iyi bilin. bilmeliyiz ki onu ona göre
kullanmaliyiz. sinir birliklerimiz ve zaafiyet şimdi sinir birliklerimizin biraz daha profösyonel olmasi için, yani
profösyonel asker falan demiyorum. bir sinir eğitim merkezi teşkil ettik biliyorsunuz herhalde. şey olan, eğitilmiş birliklerimizi, erlerimizi oraya gönderiyoruz.

independence
ikinci kayit da yayinlanmi$;

http://www.aksam.com.tr/isik-kosanerin-ikinci-ses-kaydi-586v.html

ikinci kaydin tam metni de $u $ekilde;

asker polis ilişkisi, gerekirse ortaliği ayağa kaldiririz.

polisin askeri tutuklamasi gücümüze gidiyor ama bizimkiler suçlarini
örtbas etmek için asker olduğunu söylemiyor sonra karakolda söylüyor. yok öyle !

işik paşa: bu çok gücümüze giden bir konu olduğu için tekrar hepinize söyleyeceğim. şimdi askeri şahislar subay astsubay uzman neyse suç işlemez diye birşey yok. suçu herkes işler. bilerek işler taksirli olarak bilmeden de işler. hep bunlar hayatin içinde olan şeyler. bir askeri şahis bir suçtan dolayi polis bölgesinde polisle muhatap olduğunda öncelikle asker olduğunu söylemesi lazim. şimdi bizimkiler suçlarini örtbas etmek için önce söylemiyorlar. karakola gidip de sopa yemeye başlayinca ben askerim diyor. iş işten geçiyor, öyle yok. öyle dersen bana bakma. baştan söyleyeceksin. ben askerim hemşerim hüviyetim bu. haa asker bir suç işlerse polis onu orada tutar kimi çağirir merkez komutanini çağirir, al bu herifi burdan der. savciya da bilgi verir. merkez komutani gereğini yapar. savci ne derse onu yapar. şimdi baştan hüviyetimizi söylemediğimiz zaman polis bizi ite kaka aliyor karakola götürüyor. başliyor orda sikilama sikiya gelince askerim. bu yanliş. zorla karakola götürürlerse, gidin. o zaman rol bize geçecek. o zaman ortaliği ayağa kaldiracağim biz ne diyoruz. asker olduğunuzu söyleyin. beni burdan alma, merkez komutanini çağirin deyin. yok kardeşim çağirmiyorum.

yürü karakola derse hiç karşi gelmeyin. karakola gidin ama baştan asker olduğunuzu söyleyin. karakola gittikten sonra rol bize geçecek. bakin bunu ihmal etmeyeceğiz. eğer benim bir rütbeli şahsimi karakola götürmüşse ondan sonra merkeze haber veriyorsa ortaliği ayağa kaldiracak. ortaliği ayağa kaldiracak. beni de arayacaksiniz gerekiyorsa. beni de arayacaksiniz. kanun diyor ki askeri şahsi karakola götüremezsin. götürürsen ben de ortaliği ayağa kaldiracağim.

hukuka ne kadar saygili olacağiz, biz enayimiz?

hukuk’a saygiliyiz’i yanliş anlamayin. biz enayi değiliz.ağri’da polise arkadaşlar haddini bildirdiler bakiniz şu sözümüzü yanliş anlamayiniz. ben sik sik hukuka saygiliyiz diyorum. bunun anlami şu. biz enayi değiliz. sadece biz hukuka saygili olmayacağiz. bize karşi olanlar da hukuka saygili olacaklar. ben bunu ifade etmeye çalişiyorum. ben hukuka saygili olacağim ama sen de saygili olacaksin. sen de olacaksin. ben de bunu hakkimi arayacağim.

nasil arayacağiz. el birliği ile arayacağiz. bir tanesi bu. kanunlarimizda açik açik yazan bir konu. eğer hüviyetini söylediği halde bir askeri şahsi karakola götürmüşlerse merkez komutani derhal ortaliği ayağa kaldiracak. ne yapacak. gidecek merkeze. almayacak adami. arayacak savciyi. bu heriften şikayetçiyim. işlemini yap. işte mirin kirin. valiyi mirin kirin. beni, bizi. ben de ordan bakanliği ayağa kaldiracağim filan. ancak bunlarin böyle önleyebiliriz. çünkü, bazi polislerimiz artik işi iyice aziya aldilar. başiniza geliyodur, duyuyorsunuzdur.hani asker olsun da ne olursa olsun bir atalim içeri, hesap soralim gibi.

kendimizi de korumak zorundayiz. anlaşildi mi bu iş. kesinlikle geri adim atmayacaksiniz. hakkimiz hukukumuz bu. sen beni alamazsin ortaliği ayağa kaldiracaksiniz. bir yerde bunu ağrida mi nerde yaptilar bunu güzel bir. di mi ağri’da arkadaşlar yaptilar güzel. haddini bildirdiler.

gazetecilerle ilişkiler, onlar analarini bile satar

basindan uzak durun.gazeteci dediğin adam anasini bile satar onu oraya haber diye koyar.

arkadaşlar ne şekilde olursa olsun bakiniz bir laf var benim çok hoşuma gidiyor. hiçbir basin mensubu bize düşman olmaz. ama dost da olmaz. dost da olmaz. basin, basin demek basin mensubunun görevi demek, haber olabilecek bir şeyi yakalarsa çok afedersiniz anasini bile satar onu oraya haber diye koyar. hiçkimsenin gözünün yaşina bakmaz. çünkü onun için en önemli şey haber bulmak gazeteye koymak. para aliyor çünkü. bir de manşete çikarsa haber pirimi de varmiş. manşet oldun diye. onun için gazetecilerle temasta mahalli olsun ulusal basindan olsun televizyoncu olsun gazeteci olsun, uzak durunuz. uzak durunuz. nezaketinizle bilmem neyinizle uzaklaştiriniz.

kesinlikle birşey söylemeyiniz. çünkü pire deve olacaktir. yarin oraya çikacaktir. bakin şimdi bazi yaşli gazeteciler hatirat yaziyorlar. falan zamanda falan komutan bana bunu söylemişti. öbürü de bunu söylemişti. hep yazmişlar bir yerlere. şimdi geçmişin hesabini bize soruyorlar. en iyisi basindan uzak durmak.

basina ne söylenecekse biz söylüyoruz. kimine şifahen, kimisine temas ederek, kimisinle telefonla mücadele ediyoruz. ha basina ne söylenecek. arkadaşlar, biz söylüyoruz.

basin bize hakaret de ediyor. bilmem ne de yaparak zor durumda birakiyor. bu herhalde sizin de gücünüze gidiyordur maalesef türk silahli kuvvetlerinin yani genelkurmay başkanliğinin tüzel kişiliği yok. yani genelkurmay başkanliğina veya silahli kuvvetlere yapilan bir hakareti dava açamiyoruz genelkurmay olarak, tüzel kişiliğimiz yok. ne yapacağiz? şahis olarak açmak lazim. şahis olarak açmak lazim. yani ben işik koşaner olarak dava açabilirim. ama genelkurmay başkani olarak o gazeteye dava açamiyorum. kanun bu. şahis olarak açabiliriz.

bizi zor durumda birakan, hakaret eden gazetecilere, topladiğimiz paralarla (280.000-300.000 tl) dava açiyoruz şahis olarak dava açmak kolay değil. neden değil? en basit avukat parasi 10 bin liradan başliyor öyle mi? ifade verirken yaninizda duruyor adam 5 bin lira aliyor. ifade verirken. bir de davaya girdi mi 5 bin daha aliyor. bilmem ne yapti 5 bin.

arkadaşlarimiz çok zor durumda. başi sikintida olanlar. biliyorsunuz. onlara da yardim topladiniz verdiniz gene. bunlari yapiyoruz. benim dediğim başka birşey hakarete uğrayanlara iftira atilanlara hepimiz bir elimizde paramiz olsun şahsen dava açalim dedik öyle mi? hani size yazdim gönderdim. şimdi elimizde paramiz olsun, şimdi hangimize bir hakaret geldiği zaman hemen haber verin. avukatiniz hazir, paraniz hazir. tazminat mi alacağiz. ceza mi verdirecez o birer liralar birikti 300 kaç? 280 300’e filan geldi. yeter. bu kadar istiyoruz. bu birer liralar toplaniyor işte bir arkadaşimiz için de ilk davayi açiyoruz inşallah onu kazanacağiz. avukatimiz hazir. şimdi siz sadece bu herif bana hakaret etti diyeceksiniz o kadar. gereğini biz yapacağiz. bunu yapmak zorundayiz altinda eziliyoruz.

ben hissediyorum bazi arkadaşlarimiz bu hakaretlere maruz kaliyor. tamam mi arkadaşlar korkmayin çekinmeyin, o parayi onun için topladik. onun için tamamen kontrolümüzde. bir kuruş bir yere sekmez, hiç merak etmeyin. gayri kanuni olarak bir yere gitmez. böyle bir imkânimizi kazanmiş olduk.

erlerin subaylarin özel işlerinde kullanilmasi, kimi itini gezdiriyor kimi evini boyatiyor.

herkesin gözü üzerimizde. erleri kullanma işini yavaş yavaş kaldiralim. yoksa kaldirtacaklar. bakakalacağiz böyle şimdi birkaç da idari konudan bahsedeyim. tabi herkesin gözü üzerimizde. nasil üzerimiz de? kim hangi asker kanunsuz iş yapiyor. hangi subay er kullaniyor. hangi subay, general, amiral her neyse köpeğini itini bilmem nesini askere gezdiriyor. okuyorsunuz değil mi gazetede. hangi subay çocuğunu arabayla bilmem nereye gönderiyor? hangi bilmem ne okula gönderiyor. eşini bilmem nereye gönderiyor. herkesin gözü üzerimizde. hiçbirşey artik gizli değil. herkes birliğine sahip olsun.

şu er kullanma işini yavaş yavaş piyasadan kaldirmamiz lazim. evinin badanasini askere yaptiriyor. özel evinin badanasini hey allah’im. el birliği ile kaldiralim. yoksa kaldittiracaklar. bakakalicaz, bakakalicaz böyle.

şehit yakinlarina saygida kusur ediyoruz. yağmasanizda gürleyin

bölgemizde bulunan şehitlerimizin yakinlarina gazilerimize arkadaşlar biraz ilgide kusur ediyoruz. illa kapisini çalip da ziyaret etmek değil, arasira telefonla dahi olsa telefonla dahi olsa mutlaka herkes bölgesindeki gazi şehit ailesi gazilerimizle yakin temasini devam etsin. yağmasak bile gürleyelim.

köy okullarini tamir ettirelim. kaynaği validen, ordan burdan tirtiklarsiniz

bizim güzel âdetimiz vardi. senede herkes bir iki köy okulunu elden geçirirdi filan. onu pek yapamiyoruz herhalde. köy okullarindan en azindan her sene birini ikisine el atalim. bunun kaynağini validen ordan burdan tirtiklarsiniz bunlar kolay hep yaptik bunu yav. illaki ödenek gelecek değil. mahallinden ayarlayacağiz bu malzemeyi.

personelimiz bize doğru bilgi vermiyor. doğrusunu bilemeyince tedbir alamiyoruz. olaylar doğru yansimadiği için sikinti yaşiyoruz bir de bizi en çok sikintiya sokan olaylardan bir tanesi bize doğru bilgi verilmemesi. birliklerimizde her türlü olay olabilir. vukuat olur, iyi olur, kötü olur. birşeyler olur. ama biz doğruyu bilemezsek arkadaşlar iş ortaya çikinca doğrusu iş işten geçiyor. ondan sonra da arkadaşimiz diyor ki bize benle niye ilgilenmiyorsunuz. ya ilgileneceğiz de sen bana baştan doğruyu söylemedin ki. söyleseydin doğruyu biz ona göre belki bir yöntem birşey hafif birşey yapabilirdik. ama iş işten geçtikten sonra geçmiş olsun.

her ne olursa olsun lütfen doğruyu söyleyiniz. bunu illa bilmem ne raporuna uzun uzun yazin demiyorum. bu başka bir şey, doğru bilgiyi veriniz. herkes üst makamina verirse doğru bilgiyi o bize gelir zaten. biz de hah deriz böyle bir olay var ona göre hazirlikli oluruz. ama olayi doğru söyleyerek. bundan biraz sikintimiz var. olaylar doğru yansimadiği için bize sikintiya düşüyoruz. şimdi bu konuyu kapatiyorum.

ergenekon hakkinda bende bir şey bilmiyorum. ama balyoz hakkinda birşeyler söyleyebilirim

genel, silahli kuvvetlerimizi sikintiya sokan bazi olaylardan bahsetmek istiyorum. bir takim ele geçen bulgular nedeniyle silahli kuvvetlerimizin pekçok personeli maalesef çeşitli suçlamalar nedeniyle soruşturma altinda. bazilari tutuklandi, çikti tekrar girdi. tekrar şeyapti. birtakim olaylarla karşi karşiyayiz. en büyüğü işte ergenekon diye bir olay çikti. onun tam teferruatini ben de tam olarak yav nedir bu ergenekon. nerden çikti. kim ne halt etti filan. çeşitli iddialar var ben de bilmediğim için birşey söylemek istemiyorum. ama balyoz hakkinda birşey söylemek istiyorum. balyoz denen olay hakkinda söylemek istiyorum.

balyozla ilgili, bizde herşey imha edilmişti. herşeyi iddianameden öğrendik

şimdi balyoz denen yani 1. ordu komutanliği karargâhinda 2003 yilinda yapilan bir plan seminerinden dolayi ortaya atilan bu iddialar hakkinda birşeyler söylemek istiyorum. arkadaşlar, bu olayla ilgili seminerle ilgili evraklarin hepsi imha edilmiş olduğu için olay ortaya çikinca bir şey bulamadik. araştirdik genelkurmayi, kara kuvvetlerini, 1. orduyu ya nedir bu ne diyorlar bunlar filan. balyoz malyoz hiçbir evrak bulamadik. bir tane mesaj çikti. bunun için bir girişim yapamadik. beklemek zorunda kaldik.

biliyorsunuz bir gazeteci gitti bir çuval evrak verdi falan cdler midiler. o gazeteciye. o dönem içerisinde o cdleri de ele geçiremedik. bize ne kadar doğru yazildi ne yapti onu da bilemiyoruz. ne zaman ki iş iddianame hazirlandi vs. bu cdler elimize geçtiği zaman olayin ne boyutta olduğunu neyin iddia edildiğini açik açik anladik.

balyozda, bize üzen taraf neyimiz var neyimiz yok çaldirmişiz. konuşmalarimiz dâhil.ne konuşuyorsak var adamlarin ellerinde, namerdin eline malzeme verdik

şimdi bizi üzen taraf arkadaşlar birinci orduda her şeyimizi çaldirmişiz. her şeyimizi. seminerle ilgili seminerle ilgili neyimiz var neyimiz yok çaldirmişiz yetkisiz kişilere ulaşmiş konuşmalarimiz dâhil. esas rezalet bu. nasil bu olur yav, nasil bu olur. ne konuşuyorsak var adamlarin elinde. sikinti burda. bu rezilliği yapmişiz. balyozun hikayesi bu. suç olan kismi da işin içerisinde olabilir, onu burada kaydi-ihtiyatla sayiyorum. ama bunlar hep bizim aleyhimizdeki kişilerin eline çok güzel malzeme verdi. maalesef namerdin eline malzeme verdik.

balyozun, günahi, vebali 1.orduya ait.karargâhtan böyle planlar nasil dişari çikar izahi yok kim verdi, biz verdik. biz verdik. hiç kimseyi suçlayamayiz.

bunlarin günahi, vebali, hatasi koskoca birinci orduda bir plan semineri yapiliyor tüm planlar tüm teferruatiyla milletin elinde şimdi. bir de bu rezalet var. nasil olur yav, bir ordu karargâhindan bu bilgiler nasil çikar yaa. nasil çikar izahi yok. izahi yok.

oyak vergi verirse emekliliğimizde aldiğimiz paradan %15 kesilecek. şimdi bunun mücadelesini veriyoruz

şimdi bu olumsuz ortamin yansimalari olarak silahli kuvvetlerimizi sikintiya sokan bazi diğer olaylar var bilmenizi istiyorum kisaca söyleyeceğim. birincisi arkadaşlar oyak ordu yardimlaşma kurumuyla uğraşiyorlar biliyorsunuz ordu yardimlaşma kurumu tamamen bizlerin maaşlarindan kesilen işte bu kadar yildir kesilen paralarla oluşturulan bir kurum. genişletilmesi, büyütülmesi falan vesaire. şimdi oyaki kamu kurumu olarak kamu kurumu olarak kabul etme eğilimindeler. öyle olunca işte biz bazi vergilerden muafiz biliyorsunuz sosyal yardimlaşma kurumu olmamiz hasebiyle bazi vergilerden filan muafiz. ama kamu kurumu olduğumuz zaman olursak eğer, ki kamu ihale kurulu böyle istiyor mahkemeye verildi mahkeme maalesef lehimize karar vermedi o zaman vergi vermek durumunda kalacağimiz için işlemlerden dolayi emekliliğimizde falan alacağimiz paralarda bayaği yüzde onbeş civarinda falan düşme sözkonusu olacak. şimdi bunun mücadelesini veriyoruz. biliniz diye söylüyorum. işte maalesef propagandanin sonucu bu vergiden dolayi bir sikinti içindeyiz.

eşit süreli askerlik diyoruz. siyasiler hop oturup hop kalkiyorlar

yine bizi ilgilendiren bir konu bu askerlik sistemi. askerlik sistemi için her kafadan bir ses çikiyor. biz bizim yaklaşimimiz şu oldu. biz herkese eşit süreli tahsil mahsil bizi ilgilendirmez. vatan hizmetidir diyoruz. herkese eşit süreli askerlik olmalidir. bizim savimiz bu. bizim israrimiz bu. ama siyaset tabi başka düşünüyor. herkese eşit süreli askerlik dediğimiz zaman allah siyasiler oturup kalkiyor.

sözleşmeli er diye bir şey çikardilar. parali er

bir de sözleşmeli er diye birşey çikti. herhalde nedir diye merak ediyorsunuz. bu da şöyle çikti. bizim teklifimiz arzumuz falan değil tabi. biz herkese eşit süreli tek tip askerlik istiyoruz. şimdi dediler ki hudutta gediktepe falan olayi olduktan sonra yav hudutta er olmuyor bu genç çocuklar olmuyor bunlari profesyonel yapalim. ve az daha uzman erbaşa dönüyorlardi. şimdi uzman erbaş olmasin diye biz israr ettik. erden gidelim diye. bu sefer sözleşmeli er diye bişey çikardilar. bu şöyle olacak. aynen er parali er. askerliğini yapmişlardan parali er. koğuşta kalacak. ayni er, er statüsünde. belli bir yaştan sonra ayiracağiz ve eline tazminat vereceğiz. böyle bir şey çikabilir. konuşma o. ayni er statüsünde. şeye ceza kanununa tabi, ancak maaşli onun dişinda bedel alacak belli bir yaşa kadar. bununla da mücadele ediyoruz bir bilginiz olsun.

askeri yargiyi değiştirmeye çalişiyorlar. en büyük sikinti ayim’de. çünkü doğru karar veriyor. o’na emir veremedikleri için onun derdindeler

diğer bizi sikintiya sokacak bir konu arkadaşlar askeri yargi sitemini değiştirmeye çalişiyorlar. emir veremedikleri için onu nasil ortadan kaldiririz nasil pasifleştiririz. onun derdindeler. balyoz terfilerle ilgili, sivil kesim zamaninda açiğa almak akillarina gelmedi.herşey hukuka uygun ama imzalamazlarsa ne olacak? hukuk boş birakmiş.

söz oraya gelmişken terfi edemeyen terfileri onaylanmayan iki generalimizden bir amiralimizden söz etmek istiyorum. bu arkadaşlarimizin terfisini engelleyen hukuki hiçbir engel yok arkadaşlar. hukuken hiçbir engel yok. çünkü her şey zamaninda hukuka uygun olarak yapildi. idare dediğim sivil kesim zamaninda açiğa alma falan akillarina gelmedi öyle birşey yapamadilar onun için herşey hukuka uygun olarak yürüdü. işte itirazlar mitirazlar vsler. takip ettiniz biliyorsunuz. şu anda yüksek askeri idare mahkemesi tekrar terfi etmelerine karar verdi. tekrar terfi kararnamelerini tekrar imzaladik. tekrar gönderdik. şimdi top imza makaminda. kim imza makamlari. iki tane bakan. işte içişleri bakaniyla milli savunma bakani. başbakan ve cumhurbaşkani. şimdi yasa bunlari imzalayin diyor ve hiç şüpheniz olmasin ne kilif takarsa taksinlar tamamen hukuka uygun yaptiğimiz şey ve hakliyiz. hiçbir şüpheniz olmasin. ama, ama imzalamazsa nolur. hukuğumuz orda boş. ne olur, nasil olacak ondan da şüpheliyiz. irak sinirina siviller bakacakmiş. nasil bakabilirler mi? gülüyorsunuz değil mi? bu kadar saçma şeylerle mücadele ediyoruz. şaka gibi.

yine bugünlerde çok gündemde entegre sinir yönetim sistemi diye sinirlarin sivil bir teşkilata verilmesi diye bir mevzu var. yani işte irak hududunu filan siviller bakacakmiş. arkadaşlarimiz burda. nasil bakarlar mi arkadaş nasil bakarlar? tümen komutanim burda. gülüyoruz, gülüyorsunuz. yani bu kadar saçma şeylerle mücadele ediyoruz demek istiyorum.

ab’nin öyle falan isteği yok. fazla kulak asmayin. herkes işine devam etsin hala çikiyorlar 50000 kişi alacağim. sivil teşkilat kuracağim. efendim avrupa birliği böyle istiyormuş. o da var ayri bir hikaye. böyle bir sikinti var. fazla kulak asmayiniz. herkes işine devam etsin.

sayiştay kanunu değişince para işleri çok ciddiye bindi

dikkatinizi çekeceğim son iki konu arkadaşlar sayiştay kanunu değişti biliyorsunuz. çok dikkat ediniz. para işleri bundan sonra çok ciddiye bindi. sayiştay denetleyecek. sikinti olur yönergemizde bilmemnemizde ne diyorsa onun dişina katiyen çikmayiniz.

ombudsman denen adam bize gelecek hesap soracak. bu durumlara gelmemizin sebebi biziz. hatalar yaptik

bir de bu kamu denetçiliği ombudsman denen sistem yakin zamanda şeye girecek . bu da her türlü idari şikâyette ombudsman denen adam bize de gelecek hesap soracak. diyecek siz bu adami dövmüşsünüz niye dövdünüz. böyle bir ihtimal de var, ama daha yakinda değil, kanun çikacak. bu sikintili durumlara gelmemizin sebebi arkadaşlar maalesef biziz. biziz. bizleriz. hata yaptik. yanliş şeyler yaptik. işimizi ciddiye almadik. işte evrakimiza bilmem nemize sahip olmadik. çaldirdik. ortalikta rastgele konuştuk. konuşmalarimizi duydular. ona buna suç yüklediler. bilir bilmez konuştuk. efendim. imza atarken kâğitlara dikkat etmedik. yav nedir bunun. herkes paraf etmiş ben de atayim altina bir imza dedik o iş nelere döndü geldi. dikkat etmedik. cep telefonlarimizla olur olmaz konuştuk. malzeme verdik. bilgisayarlarimizda lüzumsuz bilgileri depoladik. işte geldiler aradilar. bir sürü şey buldular. hesabini veremiyoruz.

yasa ve yönetmeliğin dişinda hareket ettik. hep böyle olacak zannettik. ama maalesef içimizde hainler çikti. maalesef onuda bulamiyoruz yasalarin yönetmeliklerin dişinda hareket ettik. bazen etmemiz gerekiyordu bazi dönemlerde. ama bunu yol yaptik hep öyle olacak zannettik. öyle devam ettik ve hakkimiz olmayan bazi imkânlari kullandik. halen de var. halen de var. onlar da karşimiza çikacak. bir de maalesef içimizde, maalesef bizim içimizde maalesef helal süt emmemiş arkadaşlarimiz da çikti. maalesef onu da bulamiyoruz. belki birkaç kişi. neticede maalesef çok malzeme vermişiz. çok vermişiz malzeme.

halkimiz endişeli ama halkimizi korumak için 35. maddenin bir yerde yazmasi gerekmez. biz bunun için variz. kimse bize akil öğretemez

halkimiz biraz endişeli gibi gözüküyor. şimdi kim ne derse desin arkadaşlar, kim ne söylerse söylesin. bunun bir yerde yazmasi da gerekmez. hani diyorlar ya 35. maddeyi kaldir da bilmem ne maddeyi koy. ister koy ister koyma. biz silahli kuvvetler olarak bunun için variz. bu bizim doğal tarihi görevimiz. kimse bunun hakkinda bize akil öğretemez. kimse bunun aksini bize söyleyemez. o zaman bizim varliğimizi inkâr ederiz. bunu diyemez. biz de bunu söylediğimiz zaman bazilarinin hiç hoşuna gitmiyor. biz bunu söyleyeceğiz. ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da omuz omuza dimdik başimiz dik vazifemizi müdrik bu duygularla kol kola omuz omuza görevimizi yapmaya devam edeceğiz. bunun başka hiçbir çikar yolu yok.

sağlam durmazsak bizden sonrakiler daha büyük sikintilar yaşarlar

sağlam duruşumuzla milletimizin emrinde olduğumuzu ispatlamak göstermek mecburiyetindeyiz. sağlam durmak durumundayiz. temellerimizi sarstirmamak durumundayiz. eğer biz gevşersek bizden sonrakiler çok daha zor durumda kalacaklar. çok daha zor durumda kalacaklar. onun için birbirimize inanmali, hep birbirimizin yardiminda bulunmali, omuz omuza el birliğiyle dimdik tekvücut halinde durmak zorundayiz. bu sikintilari dile getirme ihtiyacini duyduğum için söylüyorum.

biz milletin ordusuyuz. onun bunun parali askeri değiliz. bunuda her zaman göstermek zorundayiz biz milletin ordusuyuz. bununla övünüyorum. onun bunun parali askeri ordusu bimemnesi biz olamayiz. biz bunun için asker olduk. onun için bu görevi seçtik. onun için fedakârliğa katlaniyoruz. biz milletin ordusuyuz. milletin ordusu olduğumuzu da her zaman göstermek durumundayiz. zaten bize çok görevler yetkiler veriyor yasalarimiz. onlari bilip onlara göre yapin konuşun tartişin. hepinize sağliklar başarilar dilerim.

neden bekliyorsun?


bu sözlük, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaştığın bir platform, hislerini tercüme eden özgür bilgi kaynağıdır.
katkıda bulunmak istemez misin?

üye ol